Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър поставя "Майстори" на Камерна сцена

Снимка: БГНЕС

Петринел Гочев поставя „Майстори“ по Рачо Стоянов на 28 януари на Камерна сцена в Народния театър.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ режисьорът сподели, че темата на пиесата му е близка, защото като гимназист е учил дърворезба, именно съревнование между двама тревненски майори е вдъхновило Стоянов да напише творбата си.

На мен ми стана много интересно как всъщност Рачо Стоянов е достигнал то този сюжет, как се е вдъхновил от тази история, защото историята в Трявна и историята в пиесата се разминават и то значително. В Трявна действително се е случил този облог. Таваните са там и до днес. Те са на близо 200 години. Всичко завършва там благополучно. При Рачо Стоянов не е така. На финала, всъщност, облогът не се състои, защото той се предшества от смъртта на Милкана. Той иска да ни каже едни други неща, които са доста по-различни от това, което се е случило навремето в Трявна. Иска да ни говори, разбира се, за творческата сила, за жизнената сила на мъжа, а и на жената, но той ни говори всъщност за развращаването на тази сила и за това докъде би се стигнало, ако оставим такъв един поток от страст и умения да вилнее в света, неуправляван от големите стойности и от големия смисъл на нещата. Други неща е искал да ни каже и това действително е много интересно. Аз твърдя, че това е изключително актуално и за нашето време, защото всичко, което се случва в света, всъщност е подкладено и породено от тази творческа сила.


Гочев сподели, че изпитва огромно удоволствие от работата по постановката и работи „почти лабораторно“ с актьорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световна премиера на операта "Хората на Борг" във Велико Търново

Тази вечер във Велико Търново е световната премиера на операта „Хората на Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в научен и музикален експеримент от световно значение . Под диригентската палка на маестра Бистра Дилянов ще се изявят 15 солисти, хор и..

публикувано на 19.03.24 в 09:50

Отзвук от премиерата на “Вълшебната флейта“

Софийската национална опера представи втората си нова продукция за 2024 г. – операта “Вълшебната флейта“ от Моцарт в режисьорския прочит на Вера Петрова. На среща с журналистите в навечерието на премиерата, и постановъчният екип, и изпълнителите на главните роли ни подсказаха, че ни очакват изненади в една нетрадиционна продукция. Наистина..

публикувано на 18.03.24 в 18:38

"Нашето тяло" - от микроистории към макроплана на френското здравеопазване

В мозайката от микроистории филмът хваща и макроплана на френското здравеопазване . Това каза  Савина Петкова, кинокритик и селекционер на документалния конкурс на София филм фест , която представи пред БНР  документалния филм "Нашето тяло" на Клер Симон , който е част от програмата на София филм фест. Във филма, разказващ над 40..

публикувано на 18.03.24 в 15:23

Инес Субашка представи новата си книга "Детелина: живот в бездната"

"Детелина: Живот в бездната" е книга за дете, изоставено от майка си, и майка - изоставена от дъщеря си поради най-трудната причина за възприемане - смъртта. Книга за живота в бездната и за отчаяния опит да продължиш напред." - Инес Субашка Инес Субашка се занимава  професионално със спорт от 12 годишна. Първоначално тренира баскетбол в продължение..

публикувано на 18.03.24 в 10:39
Снимката е илюстративна

Мерседес Гозано: Правя нестандартни бижута за нестандартни хора

В Израел много от жените сами си правят украшенията . Други - търсят необичайното в бутиците.  Мерседес Гозано пристига от Буенос Айрес в Израел преди 26 години, когато е малко дете, многообещаваща комбинация от баща италианец и майка французойка. Какво се е получило? Според израелците, Мерцедес е автомобил. Затова всички я познават като Мерси...

публикувано на 16.03.24 в 11:30

Музикалната академия представя ново издание с песни на Тодор Попов

"Диалогът със самотата в камерните песни на Тодор Попов" е наречен концертът, който ще се състои на 17 март от 18:00 ч. в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София с участието на певците Гергана Георгиева - сопран, Анна Янкова - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор, Георги Бейков - бас и пианистката Александра..

публикувано на 14.03.24 в 17:06
Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today

Радослав Механджийски: Съвременното изкуство освежава перспективата

"Широко изкуство", или Wide Аrt – този форум ще се състои идната събота - 16 март, от 14,00 до 18,30 часа в Центъра за съвременно "Топлоцентрала" в София. Искаме да разширим понятието за изкуство , поясни за БНР изкуствоведът Радослав Миханджийски, който живее и работи в Китай. По думите му, съвременното изкуство е изключително..

публикувано на 14.03.24 в 11:28