Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната обстановка в някои области на страната е усложнена заради снеговалежи и силен вятър

В Силистра е обявена грипна епидемия

| обновено на 17.01.17 в 20:12
Снимка: Радио Варна

Ограничава се движението на камиони над 12 тона по републиканските пътища на територията на областите Разград и Русе поради силен снеговалеж. Ограничено е движението на всички автомобили по пътя Шумен-Разград. Временно се ограничава движението на всички превозни средства и по пътя Мъглиж-Гурково, поради силен вятър и заледяване на пътното платно.

Пътищата от Русе за Велико Търново и Разград са затворени за моторни превозни средства над 12 тона. Поради силни снегонавявания и нулева видимост е затворен и пътят за Силистра.

Заради снеговалеж и силен вятър  е усложнена обстановката във варненските общини Провадия и Долни Чифлик. Спасителен екип е извадил от преспите  семейство  с деца, блокирано в автомобила си между селата Равна и Неново.  Пристанище Варна е затворено за ненатоварени кораби, силата на вятъра достига 12 метра в секунда. Сигнали за запушени отточни шахти след падналия дъжд са подадени на телефона на дежурния в община Варна. Силният вятър е откъртил ламарини от блок в квартал "Възраждане". Летището работи нормално. Пътищата във Варненска област са проходими при зимни условия.

Обилен сняг вали в родопската част на Пазарджишка област. На места снежната покривка надхвърля 30 см.

Няма сигнали за бедстващи населени места. Към момента няма затворени пътища в региона, но обстановката е усложнена, каза говорителят на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов:

Допълнително екипи на полицията са изведени както на автомагистрала "Тракия", така и по главните пътища. Разбира се, апелирам към водачите да шофират с повишено внимание, защото са десетки леките ПТП-та през вчерашния ден.

Затворен за движение е пътят между селата Велино и Живково в община Шумен заради силни навявания. От Общинския щаб по бедствия и аварии предупреждават водачите на автомобили да не предприемат пътуване в това направление. Останалата част от общинската пътна мрежа е проходима при зимни условия.

Техника на Общината в Невестино почиства от снега пътищата до 300 махали в Кюстендилско. Общината е купила нов трактор, който повече от 10 дни не е спирал работа. Непрекъснато работят още два трактора и една фадрома. Ситуацията в 22 гранични села на общината е много тежка. Високпороходима кола "Нива" е била изпратена до една от махалите на село Еремия, където 70-годишен диабетик се обадил, че е свършил инсулина. В Невестино няма аптека, екип на общината заминал спешно до Кюстендил, за да му закупи и да достави обратно лекарството на пациента - през двуметрови преспи. Тази сутрин е получен сигнал от фермер, че не може да достигне до животните си над с. Църварица. Трикилометровият път до оборите не е почистен от новия сняг.

Удължиха ваканцията на три училища в община Ивайловград до 19 януари заради заледените и труднопроходими пътища в района. Всички пътища в областта са проходими при зимни условия.

Екип на EVN - Пловдив започва работа по ново електрическо захранване на Многопрофилната болница в Хасково. Заради максимално натоварване на системата част от отделенията останаха без ток и се наложи преместването на пациент.  Поради обилните снеговалежи и обстановката по пътищата в Хасковска област се усложнява. Забранено е движението на камиони над 12 тона по пътищата: Хасково - Стара Загора, Хасково - Кърджали през Мост и Гълъбово-Симеоновград-Харманли. Очаква се валежите от сняг да продължат през цялата нощ.

Влошава се и обстановката по пътищата в област Силистра. От днес в областта е обявена грипна епидемия. Поради навявания са затворени за движение пътищата между селата Поляна и Попина, Ситово и Добротица, пътят от Дулово за селата Окорш и Паисиево, както и отсечката Главиница-Зафирово. Училищата работят, като грипна ваканция може да има ако се разболеят повече от 30 на сто от учениците. По спешност в силистренската болница е бил приет 46-годишен сръбски моряк от един от корабите, които са блокирани от ледовете в силистренския участък на Дунав, край село Ветрен. Мъжът се оплакал от световъртеж и главоболие. Транспортиран е с линейка до болницата. 

Поради труднопроходимите пътища и ниските температури на 18 и 19 януари учениците в силистренската община Главиница няма да ходят на училище. Ограничено е движението от Силистра към Тутракан за тежкотоварни автомобили над 12 т. Затворен за движение за всички моторни превозни средства е и пътят Исперих - Стефан Караджа - Тутракан.

Задължително с вериги трябва да се движат автомобилите на територията на Община Рудозем съгласно издадена днес заповед на кмета Румен Пехливанов. Ограничението е въведено поради тежките зимни условия, продължаващите интензивни снеговалежи и прогнозите за очакван обилен сняг и ниски температури. Пътищата в общината са проходими при зимни условия, няма затворени участъци,  трасетата се почистват. Около 15-18 см е натрупаната днес нова снежна покривка в района на Рудозем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните парламентарни избори, но е и в тази за Европейския парламент, като той е получил най-много номинации и за..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в колата , обвинени и набедени в подкуп и осъдени от тази организирана престъпна група, която сега..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв. "Изток" починаха в столични болници - едното на 10-и, другото на 14-и април. Те не са били имунизирани,..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 милиона паунда на Киев в допълнение към 2,5 милиарда, вече отпуснати за тази финансова година,..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето. Едва 4% от проектите към днешна дата достигат фаза на осъществяване. Събития като това в..

публикувано на 23.04.24 в 09:21