Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната обстановка в някои области на страната е усложнена заради снеговалежи и силен вятър

В Силистра е обявена грипна епидемия

| обновено на 17.01.17 в 20:12
Снимка: Радио Варна

Ограничава се движението на камиони над 12 тона по републиканските пътища на територията на областите Разград и Русе поради силен снеговалеж. Ограничено е движението на всички автомобили по пътя Шумен-Разград. Временно се ограничава движението на всички превозни средства и по пътя Мъглиж-Гурково, поради силен вятър и заледяване на пътното платно.

Пътищата от Русе за Велико Търново и Разград са затворени за моторни превозни средства над 12 тона. Поради силни снегонавявания и нулева видимост е затворен и пътят за Силистра.

Заради снеговалеж и силен вятър  е усложнена обстановката във варненските общини Провадия и Долни Чифлик. Спасителен екип е извадил от преспите  семейство  с деца, блокирано в автомобила си между селата Равна и Неново.  Пристанище Варна е затворено за ненатоварени кораби, силата на вятъра достига 12 метра в секунда. Сигнали за запушени отточни шахти след падналия дъжд са подадени на телефона на дежурния в община Варна. Силният вятър е откъртил ламарини от блок в квартал "Възраждане". Летището работи нормално. Пътищата във Варненска област са проходими при зимни условия.

Обилен сняг вали в родопската част на Пазарджишка област. На места снежната покривка надхвърля 30 см.

Няма сигнали за бедстващи населени места. Към момента няма затворени пътища в региона, но обстановката е усложнена, каза говорителят на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов:

Допълнително екипи на полицията са изведени както на автомагистрала "Тракия", така и по главните пътища. Разбира се, апелирам към водачите да шофират с повишено внимание, защото са десетки леките ПТП-та през вчерашния ден.

Затворен за движение е пътят между селата Велино и Живково в община Шумен заради силни навявания. От Общинския щаб по бедствия и аварии предупреждават водачите на автомобили да не предприемат пътуване в това направление. Останалата част от общинската пътна мрежа е проходима при зимни условия.

Техника на Общината в Невестино почиства от снега пътищата до 300 махали в Кюстендилско. Общината е купила нов трактор, който повече от 10 дни не е спирал работа. Непрекъснато работят още два трактора и една фадрома. Ситуацията в 22 гранични села на общината е много тежка. Високпороходима кола "Нива" е била изпратена до една от махалите на село Еремия, където 70-годишен диабетик се обадил, че е свършил инсулина. В Невестино няма аптека, екип на общината заминал спешно до Кюстендил, за да му закупи и да достави обратно лекарството на пациента - през двуметрови преспи. Тази сутрин е получен сигнал от фермер, че не може да достигне до животните си над с. Църварица. Трикилометровият път до оборите не е почистен от новия сняг.

Удължиха ваканцията на три училища в община Ивайловград до 19 януари заради заледените и труднопроходими пътища в района. Всички пътища в областта са проходими при зимни условия.

Екип на EVN - Пловдив започва работа по ново електрическо захранване на Многопрофилната болница в Хасково. Заради максимално натоварване на системата част от отделенията останаха без ток и се наложи преместването на пациент.  Поради обилните снеговалежи и обстановката по пътищата в Хасковска област се усложнява. Забранено е движението на камиони над 12 тона по пътищата: Хасково - Стара Загора, Хасково - Кърджали през Мост и Гълъбово-Симеоновград-Харманли. Очаква се валежите от сняг да продължат през цялата нощ.

Влошава се и обстановката по пътищата в област Силистра. От днес в областта е обявена грипна епидемия. Поради навявания са затворени за движение пътищата между селата Поляна и Попина, Ситово и Добротица, пътят от Дулово за селата Окорш и Паисиево, както и отсечката Главиница-Зафирово. Училищата работят, като грипна ваканция може да има ако се разболеят повече от 30 на сто от учениците. По спешност в силистренската болница е бил приет 46-годишен сръбски моряк от един от корабите, които са блокирани от ледовете в силистренския участък на Дунав, край село Ветрен. Мъжът се оплакал от световъртеж и главоболие. Транспортиран е с линейка до болницата. 

Поради труднопроходимите пътища и ниските температури на 18 и 19 януари учениците в силистренската община Главиница няма да ходят на училище. Ограничено е движението от Силистра към Тутракан за тежкотоварни автомобили над 12 т. Затворен за движение за всички моторни превозни средства е и пътят Исперих - Стефан Караджа - Тутракан.

Задължително с вериги трябва да се движат автомобилите на територията на Община Рудозем съгласно издадена днес заповед на кмета Румен Пехливанов. Ограничението е въведено поради тежките зимни условия, продължаващите интензивни снеговалежи и прогнозите за очакван обилен сняг и ниски температури. Пътищата в общината са проходими при зимни условия, няма затворени участъци,  трасетата се почистват. Около 15-18 см е натрупаната днес нова снежна покривка в района на Рудозем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свалиха обвинението за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов

Прокуратурата свали обвинението за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов. Той е баща на Васил Михайлов, срещу когото се водят множество разследвания и дела за закана за убийство, хулиганство и различни по степен телесни повреди. Прокуратурата ще иска постоянен арест за пернишкия прокурор Бисер Михайлов Михайлов - баща..

публикувано на 19.03.24 в 13:47
Румен Радев награди с орден

Радев удостои Айлин Секизкьок с орден "Мадарски конник" първа степен

За България Турция е важен съсед и приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор в редица области, подчерта президентът Румен Радев на церемония на "Дондуков" 2, на която удостои посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок с орден "Мадарски конник" първа степен. "Пандемията COVID-19, енергийната криза, войната на Русия срещу Украйна ни..

публикувано на 19.03.24 в 13:46

ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел ще е при президента в 16 часа

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ приключиха, съобщиха официално от ГЕРБ - без да уточняват какви са резултатите. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев в 16.00 часа днес. Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията. Христо Иванов: Към..

публикувано на 19.03.24 в 13:43

30 000 лв. за проект за собствен бизнес за хората с увреждания

Хора с трайни увреждания могат да получат 30 000 лева, за да започнат собствен бизнес. Проектите се подават до 23-ти април в Агенцията за хората с увреждания. Със средствата ще могат да се финансират учредяването на новото предприятие, строително-ремонтни работи, закупуване на оборудване и обучение на собственика. Кандидатите трябва..

публикувано на 19.03.24 в 13:20
Полина Паунова

Полина Паунова: В споразумението има два ключови момента - съдебната власт и регулаторите

Същественото и важно е дали ще се подпише въпросното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съвместно управлението на страната. В него има два ключови момента. Първият е конкретните текстове и ангажименти за Закона за Съдебната власт .  Така коментира ситуацията с ротацията журналистката Поли Паунова в интервю пред БНР.  "Вторият ключов..

публикувано на 19.03.24 в 13:12
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат

Извиват си ръцете в мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат. Това мнение изказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров. Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел "В България всичко е възможно, но не ми се струва..

публикувано на 19.03.24 в 13:09

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове. Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане..

публикувано на 19.03.24 в 12:46