Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Златев: Европейският съюз помага, но в кошара не вкарва


На 19 януари в Стара Загора Представителството на Европейската комисия в България и Постоянното представителство на Световната банка у нас организират семинар-дискусия за перспективите за развитие на България и региона. Събитието се организира с помощта на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Участниците - лектори в дискусията са Георги Янакиев, съветник икономическо управление и европейски семестър и Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

Европейският съюз показа, че може да се справи с кризи от различен характер, заяви в „Преди всички“ Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК в България. По отношение на политиките на развитие и перспективите на развитие у нас, той каза още:

Европейският съюз помага, но в кошара не вкарва, т.е. ако ние сами не си помогнем… ЕС ни дава само инструментите, с които да направим това, но самата движеща сила трябва да дойде от самите нас.

Една от специфичните препоръки за развитие към България е да създаде пазарно ориентиран алгоритъм за определяне на минималната работна заплата, тъй като тя все още се определя по-скоро с административно решение, отколкото да бъде определена, следвайки някаква пазарна логика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на БХК.  "Писмото е адресирано..

публикувано на 19.03.24 в 09:22
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21 часа,..

публикувано на 19.03.24 в 09:14

350 военнослужещи от три държави на учение "Родопи – 24"

Над 350 военнослужещи от три държави започват учение у нас. Съвместната подготовка "Родопи – 24" ще тренира бойни действия и оцеляване в планината продължение на няколко дни . Подобно учение не се провежда за 1 път, казва командирът на 101 алпийски полк в Смолян полковник Стефан Димов. Тази година заедно с военни от Пловдив 24-та..

публикувано на 19.03.24 в 08:41
Александър Маринов

Проф. Александър Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета. Във водата ще паднат всички на моста

"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста ." Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски". Създава се впечатление за театър, но кризата е..

публикувано на 19.03.24 в 08:25

На специална церемония: Обявяват носителите на наградите за социално отговорен бизнес

Носителите на годишните награди за социално отговорен бизнес ще бъдат обявени тази вечер на тържествена церемония, организирана от Българския форум на бизнес лидерите. В 21-вото издание на конкурса се състезават близо 130 социални инициативи на повече от 80 компании. Годишните награди за отговорен бизнес са стимул за насърчаване на политиките..

публикувано на 19.03.24 в 08:24
Емил Соколов

Емил Соколов: Не трябваше да се преговаря без Бойко Борисов

"Отчитам една грешка - за мен не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов ". Това мнение изказа пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.  "Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира..

публикувано на 19.03.24 в 08:21

Премиера на на операта "Хората на Борг" във великотърновския театър

Във великотърновския театър тази вечер е световната премиера на операта "Хората на Борг" от австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в музикален експеримент от световно значение. Под диригентската палка на маестра Бистра Диляноф ще се изявят 15 солисти, хор и..

публикувано на 19.03.24 в 08:16