Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева: В своята реч Румен Радев умело избегна връзката България-Русия

Доц. М. Якимова: На Радев трябва да му се даде достатъчно време, за да се идентифицира защото беше избран като "празно означаемо"

проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Червената нишка през цялото слово на Румен Радев, която резюмира и патоса му - това е справедливост.

Това заяви в интервю за предаването ""Хоризонт до обед"  профeсор Анна Кръстева - политолог и философ, както и член на Международната асоциация по политически науки, а също и заместник-председател на Българската асоциация по политически науки:

Бяха очертани цяла палитра от несправедливости, от неразвития и неравенства, както и от различни видове бедности, като той започна със справедливост и завърши с призива за по-справедливо общество. 

Професор Кръстева обясни, че словото на новоизбртания президент влиза в огромен контраст с това на президента Росен Плевнелиев при встъпването му в длъжност заради начина, по който  адресира президентската институция, за разлика от визията ориентирана към по-висок хоризонт, който Плевнелиев успя да запълни с ясно назоваване на приоритети до 2030 година. 

доцент Милена ЯкимоваНовоизбраният президент адресира чувството на обществото за несправедливост, добави социологът доцент Милена Якимова, преподавател в катедрас "Социология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски", според която това чувство буди тревожност дали това няма да остане приятен гъдел. 

Един непартиен президент в момента говори, ако не непартийно, леко антипартийно
, посочи социологът. 

Нямаше в нито един момент адресирана перспектива или ясно формулирана визия, обясни професор Кръстева,според която обръщението пред парлемента беше като към най-бедната държава в Европейския съюз, но нямаше хоризонт къде тя да стигне.

На новоизбрания президент трябва да му се даде достатъчно време, за да се идентифицира, 
посочи доцент Якимова:

Не се тревожа от неща,които той е казал или не като източник на тези послания. Има един термин "празно означаемо"- той беше избран като такъв, т.е. какво значи той и кой е той тепърва ще става ясно. 
Репликата на новоизбрания президент към парламентаристите "Имате още една седмица" според доц.Миленя Якимова може да е израз на тревожно подценяване на парламентаризма, а не чисто и просто информация за готовност на Радев да състави служебен кабинет.

В своята реч Радев умело избегна връзката България-Русия, добави професор Анна Кръстева,според която той умело успя да избегна ключовата дума "санкции",како и умело остави големите играчи в ново преначертаване на политическите отношения:

Радев въведе Русия с "взаимоотношенията на ЕС с Русия", а после вкара другия голям геополитически играч САЩ, като без да назовава Тръмп, той ясно назова промяната в геополитическата ориентация - в това ново структуриране на световната политика тезата, която разви,  беше алтернативата между двете възможни позиции 

Като избегна да говори за руските санкции, Румен Радев като че ли направи анонс,че ние ще внесем известно многообразие в НАТО и в ЕС,  допълни доцент Милена Якимова. 

Радев отправи косвени реплики към своя предшественик като засегна политиките по отношение на миналото като намека, че досега бил правен "бизнес" с миналото. Това би трябвало да породи въпроси към новоизбрания президент Радев, каза Якимова.

Един от тези въпроси към Радев би трябвало да бъде, например, дали ще върне на дипломатически позиции лица, които са били част от апарата или са сътрудничали на бившата Държавна сигурност, нещо което Плевнелиев се стараеше да прекрати като практика, която е вредна за националните интереси, допълни Якимова.

Първата реч на новоизбрания президент остави усещането за  липса на времеви хоризонт, различен от настоящето и центриране в рамките на България. Съседните държави останаха отсъствщи от словото на Радев, който даже когато спомена Югоизточна Европа, не индикира какво е отношението му към процеса на присъединяване на нашите съседи към ЕС, което би било инстинска гаранция за нашата сигурност.

Ако досегашния президент Росен Плевнелиев казваше, че навсякъде може да се работи за България и че про-българската политика може да се ражда на различни места, то Радев стесни географския хоризонт само до границите на Блгария, сопълни Якимова.

Не само произнесеното, но и непроизнесеното е важно за анализа допълниха двете анализаторки.

В бъдеще ни очаква съревнование между Бойко Борисов и Румен Радев и ако то се случи само в плоскостта на суетата и "мъжкарството", вместо в конкуренцията на визии и идеи за България ще е много жалко, каза проф. Кръстева.

Подробности, както и очакванията на живеещите в Сливен, Кърджали и Русе от новия президент, чуйте в звуковия файл.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения Цзян Го "и с оглед на сериозността на разкритията, Парламентът отстрани въпросната личност с..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30 неправителствени организации, представители на гражданското общество. Смятам, че това е начинът да дадем..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш – по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 13:58

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на националната отбрана се е увеличил значително, страната изпитва огромен кадрови недостиг. Данните на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още девет лица, част от които са заемали високи позиции в закритата Държавна комисия по хазарта. За..

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. "Хаджи Димитър", съобщават от ведомството.  Оттам подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов...

публикувано на 23.04.24 в 13:16