Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Най-важното е да осъзнаем силата си да повярваме в себе си и заедно да вървим напред

Румен Радев официално встъпи в длъжност като президент на България

Росен Плевнелиев: Един труден, но успешен мандат, приключи

| обновено на 22.01.17 в 14:21
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС



Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент беше отбелязано с официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън. На церемонията пред паметника на Незнайния войн присъстват председателят на Народното събрание, премиерът и министрите в оставка, депутати, конституционни съдии и дипломати.

Военната церемония е знакова част от встъпването в длъжност на новия държавен глава. За последен път като президент Росен Плевнелиев  поздрави почетния караул и се поклони пред националното знаме. Малко по-късно това направи и президентът Румен Радев и пое функциите си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Плевнелиев и Радев произнесоха слово.

Един труден, но успешен мандат, приключи, каза в началото на речта си президентът Росен Плевнелиев:

Държах правилната посока и зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш – тръгвам си с високо вдигната глава. Властта за мен не бе цел, а средство да бъдеш полезен на народа си, служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах. Айнщайн казва: „Мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство“. Затова водихме принципна и балансирана външна политика, бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО. България е стабилна.

Плевнелиев пожела на новия президент да носи гордо отговорността, да бъде мъдър и успешен президент и още:

Да превърнете президентската институция не във властови център, а в център на баланса, да отворите вратите на президентството за различните мнения и идеи, защото диалогът и дебатът са кислородът за демокрацията. Уважаеми президент Радев, желая ви от все сърце успешен мандат, да държите здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България. На добър час, господин президент.

В речта си президентът Румен Радев заяви, че за него приемането на поста на държавен глава е огромна чест и отговорност. Той изрази благодарност към Росен Плевнелиев и към всички президенти до сега за изграждането на демократична България. Той се обърна:

Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността. По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас, ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция, но нека е ясно едно – ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас.

Двамата президенти положиха венец пред паметника на Незнайния войн и почетоха с минута мълчание загиналите за свободата на България. Радев и Плевнелиев приеха тържествения марш на почетния караул.

В храм-паметника „Свети Александър Невски“ патриарх Неофит отслужи молебен в чест на встъпването в длъжност на новите президент и вицепрезидент.

Българският патриарх пожела на новия президент да се вслуша в българските граждани, да търси онова, което е добро за тях, което носи благоденствие и мир. Главата на Българската православна църква подари икона на Румен Радев, а той целуна ръка на Негово Светейшество.

Светската част от церемонията включи посрещане на парадния вход на Румен Радев и Илияна Йотова от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, снимка на двамата президенти и вицепрезиденти в Гербовата зала на „Дондуков“ 2,  веднага след това – разговор на четири очи между Радев и Плевнелиев, Илияна Йотова и Маргарита Попова. След края на срещите Румен Радев и Илияна Йотова, изпращайки на парадния вход на президентството Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, поеха домакинството на институцията. 

Приключи официалната церемония по встъпване на новоизбраните за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова. След разговорите, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова официално напуснаха президентската сграда. Служителите на администрацията и досегашните съветници на екипа ги изпратиха с ръкопляскания. 
Повече от два часа стотици граждани проследиха смяната на караула в президентската власт.
Дойдохме да приветстваме новия български президент, достоен български генерал. Пожелавам му преди всичко здраве и да обедини българският народ, който се нуждае от обединение, защото години наред го разединяват. И народът вече не знае къде се намира и кой ще му помогне да се оправи. 

В звуковия файл можете да чуете церемонията по встъпването в длъжност на новия президент, което БНР предава пряко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев и Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев предава официално президентския пост на Румен Радев

Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент се отбелязва с официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън. На церемонията пред паметника на Незнайния войн са поканени да присъстват..

обновено на 22.01.17 в 08:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции за 4 лица и две организации заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък 4 лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци. Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия...

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града..

публикувано на 19.04.24 в 16:52