Петър Бакърджиев: ЕК ни казва, че десет години в България е все същото

Николета Даскалова: Проблемите на медиите са били споменавани и в други евродоклади
Снимка: БГНЕС

Общият извод от обзорният доклад на Европейската комисия е, че десет години в България е все същото, а за посочения период борбата с корупцията и престъпността не може да се квалифицира като държавна политика. Този прочит е на Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания:

Според ЕК законодателният процес у нас не осигурява предсказуема правна среда, а сред основните забележки са честите промени на правната рамка - тоест, народното събрание е потънало в лобизъм и работи на тъмно.

Не на последно място Брюксел поставя фокус върху липсата на гражданско общество в България, респективно в румънския доклад е посочено силното участие на гражданското общество, посочи в сравнителен план Бакърджиев:

ЕК също така се съмнява доколко средствата, които получаваме по линия на европейските фондове и от службата за подкрепа на структурните реформи ефективно допринасят за преодоляване на съществуващите проблеми. Питат се: "Парите които ви даваме - струва ли си да го правим?"

От своя страна Николета Даскалова от фондация „Медийна демокрация“ си обяснява по-отчетливото присъствие на темата за медиите в десетия доклад на ЕК с неговото юбилейно издание. В различните доклади за България досега медийната среда не се споменава за първи път, обясни тя:
 
Това не е специализиран мониторинг на медиите, а на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, но дори в този контекст е интересно от какъв характер са тези откъслечни споменавания - препратки към медии. Трябва да кажем, че този характер е нееднороден и нееднозначен. Всъщност първата критична оценка за медиите в този род доклади на ЕК е в една бележка под линия в доклада за миналата година, когато се казва, че има един специфичен проблем. Той е свързан с агресивните и провокационни кампании на някои медии, насочени срещу определени лица на съдебната власт, с появата в някои медии на пристрастни отзиви.

Двете гледни точки към евродоклада чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилни полицейски екипи от пазарджишката полиция ще се срещат с хората в областта

Мобилни полицейски екипи от пазарджишката полиция започват проучвателни срещи с хората от селищата в областта.  До края на месеца ще бъдат посетени 23 села,  приоритет ще са по-отдалечените от общинските центрове. Полицейските служители ще обясняват какви са най- често срещаните  форми на измами основно при възрастните хора.  За днес са предвидени..

публикувано на 18.06.18 в 08:10

Всяка трета жена след 50 години и всеки пети мъж се сблъскват с остеопорозата

В България всяка трета жена след 50 години  и всеки пети мъж се сблъскват с остеопорозата, каза пред "Хоризонт" д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. Тя припомни, че Здравната каса покрива основния  пакет от изследвания: "За масовото изследване за остеопороза самото измерване не се заплаща от касата и се заплаща от..

публикувано на 18.06.18 в 08:08

Земетресение стресна жителите на Гватемала

Земетресение уплаши жителите на Гватемала. Епицентърът е бил близо до район  в подножието на вулкана Фуего, който преди две седмици изригна и доведе до близо 120 жертви, а стотици хора бяха ранени.   Трусът с магнитуд 5, 6 е бил усетен и в съседния мексикански щат Чиапас. Засега няма съобщения за пострадали хора    Междувременно властите на Гватемала..

публикувано на 18.06.18 в 08:00

Жълт код в цялата страна за валежи и гръмотевици

Цялата страна е с предупреждение за обилни валежи и гръмотевици днес. Обявен е жълт код, ще има и условия за градушки. Очаква се количествата на валежите да достигнат до 30 литра/ кв.м.  Метеоролозите предупреждават за възможност от локални наводнения и затруднения при шофиране. 

публикувано на 18.06.18 в 07:57

Трима души загинаха, над 200 са ранени при трус в град Осака

Трима души загинаха, над 200 са ранени при силно земетресение в района на втория по големина японски град Осака. 9-годишно момиче и двама възрастни са затрупани от паднали стени и шкафове, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.  Според сеизмолозите магнитудът на земетресението е 6,1 по Рихтер. Огнището е на 13 км дълбочина в северната част на..

обновено на 18.06.18 в 07:53