Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: ЕК ни казва, че десет години в България е все същото

Николета Даскалова: Проблемите на медиите са били споменавани и в други евродоклади

Снимка: БГНЕС

Общият извод от обзорният доклад на Европейската комисия е, че десет години в България е все същото, а за посочения период борбата с корупцията и престъпността не може да се квалифицира като държавна политика. Този прочит е на Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания:

Според ЕК законодателният процес у нас не осигурява предсказуема правна среда, а сред основните забележки са честите промени на правната рамка - тоест, народното събрание е потънало в лобизъм и работи на тъмно.

Не на последно място Брюксел поставя фокус върху липсата на гражданско общество в България, респективно в румънския доклад е посочено силното участие на гражданското общество, посочи в сравнителен план Бакърджиев:

ЕК също така се съмнява доколко средствата, които получаваме по линия на европейските фондове и от службата за подкрепа на структурните реформи ефективно допринасят за преодоляване на съществуващите проблеми. Питат се: "Парите които ви даваме - струва ли си да го правим?"

От своя страна Николета Даскалова от фондация „Медийна демокрация“ си обяснява по-отчетливото присъствие на темата за медиите в десетия доклад на ЕК с неговото юбилейно издание. В различните доклади за България досега медийната среда не се споменава за първи път, обясни тя:
 
Това не е специализиран мониторинг на медиите, а на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, но дори в този контекст е интересно от какъв характер са тези откъслечни споменавания - препратки към медии. Трябва да кажем, че този характер е нееднороден и нееднозначен. Всъщност първата критична оценка за медиите в този род доклади на ЕК е в една бележка под линия в доклада за миналата година, когато се казва, че има един специфичен проблем. Той е свързан с агресивните и провокационни кампании на някои медии, насочени срещу определени лица на съдебната власт, с появата в някои медии на пристрастни отзиви.

Двете гледни точки към евродоклада чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Томислав Дончев, Тома Биков и Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно". Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург. "Директното..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от 17 депутати. "Много дружелюбна атмосфера. В обсъжданията не се спестяват обвинения, че Европа..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос" . Това коментира проф. Огнян Минчев.  Да плащат ли медиите на анализатори, политолози, социолози, изобщо за експертиза?  Това дискутираха пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 11:44