Линка Тонева: Трябва да има прозрачност на обществените поръчки, свързани с българското председателство

Снимка: личен архив
Въпросът за закъснението, свързано с българското председателство на ЕС, е важен, но е важен и този за прозрачността на обществените поръчки във връзка с него, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Линка Тонева – от сдружение "Политики за развитие":

Много е важен въпросът "Закъсняваме ли?" и наистина това е сякаш в момента най-належащият въпрос, но този въпрос и отговорът му зависи от това колко амбициозни цели си поставяме и то е само като администрация и като дипломация, а въобще като общество, като граждански дебат, като публичен дебат. Аз мисля, че въпросът "Имаме ли време?", "Стига ли времето?" абсолютно не е резонен, не е адекватен, защото всъщност нека да си спомним, че през май 2013 на едно заседание на Министерския съвет по време на първия служебен кабинет, тогава 2013 година, се споменава, да, вярно мимоходом, но все пак се споменава, че предстои подготовка за председателство. Ами ако 4 години или 5 години не са ни били достатъчни, наистина жалко, но основният въпрос е "Амбициозни ли сме?" Много се говори за логистика. Наистина изглежда, че към момента, тъкмо заради закъснения с това да се се организират и да се планират, основно различни обществени поръчки и ремонтни дейности, изглежда, че дебатът за председателството е съсредоточен основно върху този въпрос.

Въпросът с ремонта на НДК е много съществен, първо защото бюджетът, за който говорим, много значителна част от разходите са свързани точно с този ремонт, не само на НДК, но и за ремонт на зала "Света София" в бившия Партиен дом също се говори и там за една реконструкция, която от 2012 година беше планирана и започнаха някакви действия. Но аз имам едно основно притеснение – няма как ремонтите да бъдат приоритет на подготовката. Въпросът за обществените поръчки, които трябва да организират тези реконструкции, са съществени и тук закъсненията са наистина проблем, защото, когато става дума за обществени поръчки, закъсненията обикновено водят до по-висока цена и по-ниска прозрачност, ето това би било наистина опасно, когато става дума за огромен бюджет. Става сума за около 150 милиона по разчети, той е абсолютно съпоставим с този на страните, които през последните няколко години са поемали председателството.

Линка Тонева коментира и темите по време на предстоящото българско председателство:

Със сигурност имиграцията и бежанския проблем ще бъдат в центъра, по същия начин ще бъдат в центъра и преговорите за Брекзит, на който основната част ще се случи по време на българското, със сигурност и на австрийското председателство. От тези теми ние няма как да избягаме, но разбира се, същественият въпрос, който смятам, че е много важен за европейските граждани, това е въпросът за икономическото развитие, за възможностите за заетост, за иновации в рамките на ЕС.

От тази гледна точка ми се струва, че един от аспектите на подготовката, който закъснява или който се опасявам че може би изобщо няма да се състои, е въпросът за по-голяма регионализация на председателството. Т.е. нека то да не бъде заключено просто в този триъгълник между "Бояна", НДК и бившия Партиен дом, това ще бъде жалко за дискусията.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Герман Костин за убийството на 5-годишния Никита Плотников

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за руския гражданин Герман Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита Плотников. След поредица от отлагания и скандали, делото приключва на първа инстанция в Софийския градски съд.  Малкият Никита беше открит мъртъв в куфар в язовир Искър край Кокаляне в началото на 2015..

публикувано на 16.07.18 в 15:31
Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Българския културен институт

Български културен институт ще издава дипломи на завършилите в чужбина наши сънародници

Работи се по създаването на Български културен институт, който да издава дипломи на завършилите в чужбина наши сънародници, които искат да учат висше образование у нас. Това съобщи във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на 41-вия Международен семинар по българистика във Великотърновския университет.  Вицепрезидентът нарече..

публикувано на 16.07.18 в 14:48

Глиган е нападнал 79-годишна туристка в ПП "Сините камъни"

Глиган е нападнал 79-годишна туристка от Сливен в местността Долапите в природен парк „Сините камъни“. Жената е ранена в бедрото. Тя е била изведена от планината от спасителен екип на противопожарната служба и настанена в ортопедията на Сливенската болница, жизненоважни кръвоносни съдове не са били засегнати. Дивото прасе се появило внезапно на..

публикувано на 16.07.18 в 14:40

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино"

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино" се проведе днес. По време на него бяха представени веществени доказателства, които се съхраняват в двора на Окръжната следствена служба.  При трагедията в село Хитрино загинаха 7 души, десетки бяха ранени. Обвиняеми са двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков.  Двете страни в..

публикувано на 16.07.18 в 13:54

Хасковлия "изгоря" с над 10 000 евро след авантюра в хотелска стая

За кражба на пари от хотелска стая в Хасково съобщават от пресцентъра на полицията. 49-годишен мъж от града заявил, че малко след полунощ на 14 юли установил липсата на 10 000 евро, 900 лева и лични документи, след като поканеното от него момиче в стаята му си тръгнало.​

публикувано на 16.07.18 в 13:49