Линка Тонева: Трябва да има прозрачност на обществените поръчки, свързани с българското председателство

Снимка: личен архив
Въпросът за закъснението, свързано с българското председателство на ЕС, е важен, но е важен и този за прозрачността на обществените поръчки във връзка с него, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Линка Тонева – от сдружение "Политики за развитие":

Много е важен въпросът "Закъсняваме ли?" и наистина това е сякаш в момента най-належащият въпрос, но този въпрос и отговорът му зависи от това колко амбициозни цели си поставяме и то е само като администрация и като дипломация, а въобще като общество, като граждански дебат, като публичен дебат. Аз мисля, че въпросът "Имаме ли време?", "Стига ли времето?" абсолютно не е резонен, не е адекватен, защото всъщност нека да си спомним, че през май 2013 на едно заседание на Министерския съвет по време на първия служебен кабинет, тогава 2013 година, се споменава, да, вярно мимоходом, но все пак се споменава, че предстои подготовка за председателство. Ами ако 4 години или 5 години не са ни били достатъчни, наистина жалко, но основният въпрос е "Амбициозни ли сме?" Много се говори за логистика. Наистина изглежда, че към момента, тъкмо заради закъснения с това да се се организират и да се планират, основно различни обществени поръчки и ремонтни дейности, изглежда, че дебатът за председателството е съсредоточен основно върху този въпрос.

Въпросът с ремонта на НДК е много съществен, първо защото бюджетът, за който говорим, много значителна част от разходите са свързани точно с този ремонт, не само на НДК, но и за ремонт на зала "Света София" в бившия Партиен дом също се говори и там за една реконструкция, която от 2012 година беше планирана и започнаха някакви действия. Но аз имам едно основно притеснение – няма как ремонтите да бъдат приоритет на подготовката. Въпросът за обществените поръчки, които трябва да организират тези реконструкции, са съществени и тук закъсненията са наистина проблем, защото, когато става дума за обществени поръчки, закъсненията обикновено водят до по-висока цена и по-ниска прозрачност, ето това би било наистина опасно, когато става дума за огромен бюджет. Става сума за около 150 милиона по разчети, той е абсолютно съпоставим с този на страните, които през последните няколко години са поемали председателството.

Линка Тонева коментира и темите по време на предстоящото българско председателство:

Със сигурност имиграцията и бежанския проблем ще бъдат в центъра, по същия начин ще бъдат в центъра и преговорите за Брекзит, на който основната част ще се случи по време на българското, със сигурност и на австрийското председателство. От тези теми ние няма как да избягаме, но разбира се, същественият въпрос, който смятам, че е много важен за европейските граждани, това е въпросът за икономическото развитие, за възможностите за заетост, за иновации в рамките на ЕС.

От тази гледна точка ми се струва, че един от аспектите на подготовката, който закъснява или който се опасявам че може би изобщо няма да се състои, е въпросът за по-голяма регионализация на председателството. Т.е. нека то да не бъде заключено просто в този триъгълник между "Бояна", НДК и бившия Партиен дом, това ще бъде жалко за дискусията.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Одаджиева (втората отляво) и адвокат Златина Хаджипанайотова в БНР с водещите на „Неделя 150“ Диана Янкулова (вляво) и Явор Стаматов.

Инициативата „Системата убива всички ни“ няма да се разформирова

Може би един от най-големите успехи, които постигнахме, е това, че много хора се запознаха с проблемите на хората с увреждания. Много хора за първи път се докоснаха до хора с увреждания реално, каза днес пред БНР Весела Одаджиева от националната гражданска инициатива „Системата убива всички ни“. „Тази публичност накара и много хора да ни..

публикувано на 16.12.18 в 10:57

Китайски хакери проникнали в подизпълнители на ВМС на САЩ

Китайски хакери са проникнали в системите на подизпълнители на американските военноморски сили и са откраднали всичко, от данни за поддръжка на кораби до планове за ракети, пише „Уолстрийт джърнъл“, предаде БТА. US изданието се позовава на американски представители и експерти, като посочва, че заради атаките е започнал основен преглед на..

публикувано на 16.12.18 в 10:53
Мариани“ стояха неподвижни и безмълвни известно време пред силите на реда в района на „Шанз-Елизе“ в Париж.

Гологърди „Мариани“ на протестите в Париж

В петото действие на протестите на движението на „жълтите жилетки“ в събота в Париж и в други френски градове са участвали 66 000 протестиращи, пише в. „Фигаро“, като се позовава на правителствени данни, предаде БТА. За сравнение миналата събота демонстрантите в цялата страна бяха 126 000. Протестите вчера бяха белязани от по-малко насилие,..

публикувано на 16.12.18 в 10:47
На 25 ноември имаше национален мирен протест в София за отстояване на конституционните права и свободата на вероизповеданията.

Поредно шествие срещу Закона за вероизповеданията

Поредно шествие на недоволните от протестантското изповедание по повод приетите на първо четене изменения в Закона за вероизповеданията ще се състои днес в София. Шествието ще тръгне от площада пред Народното събрание в 14 ч. и ще стигне до сградата на представителството на европейския съюз у нас на улица „Раковски“. Демонстрантите са..

публикувано на 16.12.18 в 09:36

Коледна комета в небето тази нощ

Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може да се наблюдава още едно явление - зелена комета, известна още като Коледната комета. Тя ще е толкова близо до нашата планета, че ще може да бъде видяна с невъоръжено око, разказа за програма „Хоризонт“ на БНР астрономът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки „Тази вечер в..

публикувано на 16.12.18 в 09:04