Линка Тонева: Трябва да има прозрачност на обществените поръчки, свързани с българското председателство

Снимка: личен архив
Въпросът за закъснението, свързано с българското председателство на ЕС, е важен, но е важен и този за прозрачността на обществените поръчки във връзка с него, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Линка Тонева – от сдружение "Политики за развитие":

Много е важен въпросът "Закъсняваме ли?" и наистина това е сякаш в момента най-належащият въпрос, но този въпрос и отговорът му зависи от това колко амбициозни цели си поставяме и то е само като администрация и като дипломация, а въобще като общество, като граждански дебат, като публичен дебат. Аз мисля, че въпросът "Имаме ли време?", "Стига ли времето?" абсолютно не е резонен, не е адекватен, защото всъщност нека да си спомним, че през май 2013 на едно заседание на Министерския съвет по време на първия служебен кабинет, тогава 2013 година, се споменава, да, вярно мимоходом, но все пак се споменава, че предстои подготовка за председателство. Ами ако 4 години или 5 години не са ни били достатъчни, наистина жалко, но основният въпрос е "Амбициозни ли сме?" Много се говори за логистика. Наистина изглежда, че към момента, тъкмо заради закъснения с това да се се организират и да се планират, основно различни обществени поръчки и ремонтни дейности, изглежда, че дебатът за председателството е съсредоточен основно върху този въпрос.

Въпросът с ремонта на НДК е много съществен, първо защото бюджетът, за който говорим, много значителна част от разходите са свързани точно с този ремонт, не само на НДК, но и за ремонт на зала "Света София" в бившия Партиен дом също се говори и там за една реконструкция, която от 2012 година беше планирана и започнаха някакви действия. Но аз имам едно основно притеснение – няма как ремонтите да бъдат приоритет на подготовката. Въпросът за обществените поръчки, които трябва да организират тези реконструкции, са съществени и тук закъсненията са наистина проблем, защото, когато става дума за обществени поръчки, закъсненията обикновено водят до по-висока цена и по-ниска прозрачност, ето това би било наистина опасно, когато става дума за огромен бюджет. Става сума за около 150 милиона по разчети, той е абсолютно съпоставим с този на страните, които през последните няколко години са поемали председателството.

Линка Тонева коментира и темите по време на предстоящото българско председателство:

Със сигурност имиграцията и бежанския проблем ще бъдат в центъра, по същия начин ще бъдат в центъра и преговорите за Брекзит, на който основната част ще се случи по време на българското, със сигурност и на австрийското председателство. От тези теми ние няма как да избягаме, но разбира се, същественият въпрос, който смятам, че е много важен за европейските граждани, това е въпросът за икономическото развитие, за възможностите за заетост, за иновации в рамките на ЕС.

От тази гледна точка ми се струва, че един от аспектите на подготовката, който закъснява или който се опасявам че може би изобщо няма да се състои, е въпросът за по-голяма регионализация на председателството. Т.е. нека то да не бъде заключено просто в този триъгълник между "Бояна", НДК и бившия Партиен дом, това ще бъде жалко за дискусията.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
През зимата Илия Савов работи в Пампорово.

Илия Савов, който върна портмоне с 1000 лева: Чуждото никога не ме е съблазнявало

На тротоара в центъра на Смолян близо до кино „Дружба“ 29-годишният Илия Савов от Смолян намери портмоне с пари и документи и ги върна на собственичката им - възрастна жена от областния град.  С човешката си постъпка Илия трогна родопчани.  „Станах известен. Целият град ме поздравява. И в околностите в Пампорово също ме поздравяват“, сподели..

публикувано на 17.12.18 в 13:07

Борисов участва във форума на високо равнище ЕС - Африка

Премиерът Бойко Борисов ще участва във форума на високо равнище Европейски съюз - Африка, който се провежда днес и утре във Виена. Срещата в австрийската столица под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера" ще бъде открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от..

публикувано на 17.12.18 в 12:50

Задържаха мъжа, блъснал полицай в София

Полицията в София е задържала младия мъж , който беше издирван за това, че блъсна пътен полицай в столичния квартал "Младост". 23-годишният Захари Чернев блъсна полицай с лек автомобил, след което избяга от мястото на инцидента. Състоянието на пострадалия униформен е тежко. Задържаният е отведен в СДВР.

публикувано на 17.12.18 в 12:39
Столичната ул.

Светлана Николчева: Сблъскваме се с въпроса за кадрите в строителството

За съжаление, така изглеждат нещата в българското строителство, каза за БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева по повод ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“. В предаването "Хоризонт до обед" тя направи паралел с некачествени ремонти във Варна и обобщи:  „Ние се..

публикувано на 17.12.18 в 12:34

Протест пред сградата на КЕВР преди обсъждането на по-скъпата вода

Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от 1 януари ще бъде обсъждано на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Пред БНР омбудсманът Мая Манолова заяви, че тя и екипът ѝ ще присъстват на заседанието. Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има..

обновено на 17.12.18 в 12:23