Партии от „БСП лява България”: Високомерието на БСП за пореден път разединява левицата и я обрича на неуспех

БГНЕС

Партии от Коалиция „БСП лява България” днес дават пресконференция на тема „Как високомерието на БСП за пореден път разединява левицата и я обрича на неуспех“. Повод е последното решение на БСП за промяна на партньорите, с които ще се яви на избори като „БСП за България“. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на политическо движение „Социалдемократи“ Елена Нонева изтъкна, че разделението става в навечерието на избори, когато всички партии са осъзнали ползата от коалирането: 

Левицата щеше да бъде много по-силна като едно цяло, обединена с много по-добър резултат, ако на тези избори излизаме заедно, сплотени, а не както в момента - в насипно състояние.

Нонева каза това по повод решението на БСП да се яви на изборите в нов коалиционен формат: "БСП за България", в който не влизат някои от партиите от "БСП лява България":

Причините, които бяха изложени от ръководството на БСП, не са истина, тъй като тази коалиция "БСП лява България" в никакъв случай не беше коалиция, която е безпринципна, която беше сбор от партии, единствено стремящи се към властови позиции и към получаване на субсидия. Напротив! Коалицията имаше една дългосрочна цел, имаше кауза за обединяване на различни партии, не само партии от лявото пространство.

Социалдемократите били уведомени от Георги Гергов в понеделник вечерта, че няма да бъдат включени в новия формат, изтъкна Нонева. Тя е категорична, че заради липсата на предварителна информация „Социалдемократи“ са пропуснали невъзможността да се регистрират за предстоящите парламентарни избори. Форматът „Лява България“ е реализиран от предишното ръководство на партията, начело с Михаил Миков, а промяната в него идва след разчистване на вътрешни противоречия в партията, изтъкна Нонева:

Първоначалната ни договорка беше, че след изтичането на 43-тото Народно събрание, след провеждането на президентски и парламентарни избори, ще договорим нови условия, ще привличаме нови партии за разширяване на коалицията. Само че това не можа да се случи поради високомерието, което има новото ръководство на БСП.

Интервюта на Силвия Великова с Елена Нонева можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Си Цзинпин: Възходът на Китай не е заплаха за никого

В реч пред делегатите на годишната сесия на китайския парламент, президентът Си Цзинпин заяви, че възходът на страната му не е заплаха за никого. Той даде да се разбере, че Китай няма да пожертва интересите на други държави, за да гарантира собственото си развитие. Си Цзинпин говори и за превръщането на китайската армия в една от най-модерните в света..

публикувано на 20.03.18 в 07:25

23-ма руски дипломати трябва да напуснат Великобритания днес

23-ма руски дипломати и семействата им, се очаква да напуснат Великобритания днес. Това са част от мерките, предприети от Лондон след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.  Великобритания обвинява за покушението Русия. Москва отрича обвиненията и като ответна мярка в събота обяви за "персона нон грата" 23 служители на..

публикувано на 20.03.18 в 07:20

Меркел обеща на работи за осигуряване на общ дневен ред в Европа на Германия и Полша

Да работи за осигуряване на общ дневен ред в Европа на Германия и Полша, обеща при посещението си във Варшава канцлерът Ангела Меркел, но отбеляза, че това ще изисква деликатност и желание за компромис. Германия и Полша все още имат разногласия по миграционната политика, водена от Меркел и срещу планирания нов газопровод от Русия до Германия, който ще..

публикувано на 20.03.18 в 07:14
Румен Радев

Президентът Румен Радев е на посещение в Израел

Президентът Румен Радев ще обсъди с израелския си колега Реувен Ривлин възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави. Във фокуса на разговорите между Радев и Ривлин ще бъдат възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Израел в сферите на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите. В..

публикувано на 20.03.18 в 04:46

Тръмп забрани каквито и да е трансакции с венецуелската криптовалута петро

Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на американски компании и граждани да извършват каквито е да е било сделки с венецуелската криптовалута петро. Според Тръмп тя представлява опит да се заобиколят американските финансови санкции, наложени срещу политиката на президента социалист на Венецуела Николас Мадуро. Те не разрешават на американски банки..

публикувано на 20.03.18 в 04:31