Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за чешкия капелмайстор Венцеслав Кауцки

С уважение и благодарност си спомняме многото знайни и незнайни чешки музиканти, които са работили у нас веднага след Освобождението. Те не само са създали военните духови оркестри и кадри за тях, но са водили просветителска дейност, запознавали са населението на страната с богатството на класическата музика, даже са направили първите опити за създаване на музика, вдъхновена от българския фолклор. Техният труд е с огромно значение за полагането на основите на нашето професионално музикално изкуство във всичките му области.


На 15 февруари се навършиха 150 години от рождението на чешкия капелмайстор Венцеслав Кауцки - един от първите, пристигнали в България през март 1879 година. Тогава новодошлата група музиканти сформира духов оркестър и той свири на откриването на Учредителното  събрание във Велико Търново и на празненствата на Гергьовден. С указ от 21 април 1879 година оркестърът се включва в редиците на българската армия под името “Българска военна музика“.

Възпитаник на Пражката консерватория, оркестрант-фаготист в Мариинския театър в Санкт Петербург, Вацлав Кауцки се отзовава на призива да се помогне на новоосвободената България и отдава целия си творчески потенциал за подготовката на български музиканти и създаването на български оркестри. Отначало е капелмайстор на духовия оркестър на Втори пехотен струмски полск в Радомир, след това на 13-и рилски полк в Кюстендил и на Шести търновски полк в София до 1908 година. Ползва се с името на един от най-добрите капелмайстори у нас, допринесъл много за издигането на професионалното равнище на духовите оркестри. И не само това - Кауцки е в центъра на музикалните събития у нас, работи за Оперната дружба - оркестрира, редактира сцени от опери.

Съвместно с Иван Иванов композират втората българска опера - „Камен и Цена“ по поемата на Иван Вазов “Грамада“, представена в Оперната дружба на 11 януари 1911 година - творба с патриотична съдържание, която има огромен успех сред публиката. Кауцки прави и редица композиционни опити - освен пиесите за фагот, Концерти за фагот, за тромпет и за валдхорна, той се опитва да включи и нашия фолклор в творбите си. Известни са китките му от народни песни “Карамфилке филке, филке мари“, “Вело моме“, “Тан тико, тико Велико“. Майсторски са написани и маршовете му за духов оркестър.

Кауцки остава до края на живота си във втората си родина България, умира на 17 декември 1923 година. В Златния фонд на БНР е запазена една творба на Кауцки - „Нашия марш“, запис от 20-те години на отминалия век, изпълнение на духовия оркестър на Лейбгвардейския на Негово Величество полк. В него се чува вплетена темата на песента “Хубава си моя горо“.

Чуйте рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34