Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Има фискално пространство за намаление на данъците

Снимка: БГНЕС

На практика всички партии обещават в предизборните си платформи да намалят данъчното бреме по един или друг начин. Единственото изключение, може би, е ГЕРБ, тъй като досега управляваха и на практика написаха последния бюджет. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Разделителната линия се явява плоският данък, допълни той. БСП предлагат "плавен изход".

Факт е, че в момента всяка програма може да има най-различни обещания, тъй като едва ли някоя партия ще управлява сама, тоест най-вероятно накрая ще има едно коалиционно споразумение, което позволява на всеки да се оттегли от своите обещания.


Има фискално пространство за намаление на данъците, категоричен е икономистът:


Ние не сме намалявали никакъв данък от 2008-а година насам, когато беше въведен плоският данък. От тогава насам, кризата дойде 2009-а, само увеличаваме, на практика, един или друг данък в държавата – местни, централни, нови данъци върху лихвите. Туристическият данък също е нов, застрахователните премии също се облагат от няколко години. Тоест по-скоро имаме тенденция за по-високи данъци в последните 8-9 години. Сега може да е дошло времето да се върне тази тема за намаляване на данъци. Фискално пространство за това има. Най-ясният аргумент в тази посока е, че  миналата година се наложи да платим над 1 милиард лева за АЕЦ "Белене", които не бяха планирани, после, също непланирано, беше взето решение за още един милиард лева за саниране, които между другото от тези дни знаем, че вече са договорени и на практика е ясно къде ще отидат. Въпреки тези две бързи решения в края на годината, ние пак завършваме с излишък! А тази година се очаква да има  и повече приходи от миналата! Фискално пространство има. Въпросът е дали то ще бъде изядено с прахосване на ресурс.


Партиите се карат за какво ли не и малко идеи ги обединяват. Едната възможност за обединение изглежда е антикорупционно говорене, а друга – възможността за "данъчна коалиция", коментира той:


Тоест, коалиция за намаляване на данъчното бреме. Едната такава възможност изглежда да е ляво-патриотична, която виждаме в идеите на партиите, е по-скоро за някакво премахване на плоския данък с облекчение и повече наказване на богатите като риторика, тъй като чисто фискален ефект от това няма да има почти никакъв. Другата възможност е дясно-центристка, която предвижда оставане на плоския данък и намаляване на осигуровки или ДДС.

Ганев изтъкна, че засега се говори за намаляване на ДДС само в някои сектори като лекарства или книги или намаляване на осигуровки за определени групи, но по-добре би било, ако даден данък се намали за всички.

Интервюто на Даниела Якова с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22