Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандският продуцент Мартин Грама пристига в България с младия диджей IX


По време на фестивала „Евросоник- Нордеслаг“ в Грьонинген през януари се запознах с холандския продуцент Мартин Грама. Той беше дошъл от Амстердам, за да види новите открития на европейската сцена. За мен пък това беше повод да науча от усмихнатия и много позитивен Мартин Грама, какви са предпочитанията на младата аудитория в Холандия и кои са най- популярните млади холандски изпълнители, сочени като изгряващи звезди в Холандия?

Културата днес в Холандия е фокусирана около EDM- електронната денс музика, но стилът, който е много по- разпространен е хип хоп, например изпълнители като Кендрик Ламар. В Холандия налице е много бързо развиваща се хип- хоп култура, днес имаме много нови изключително популярни хип- хоп изпълнители. Наред с това електронната музика се развива все повече, паралелно с нея  върви и рок музиката, нещата, които са по- тежки, и се възприемат донякъде като ъндърграунд. De Jeugd van Tegenwoordig  е много популярна хип –хоп група от Амстердам, много известни са и Джет Ребъл, особено популярен е техният фронтмен.

Какво ще ни разкажете за холандеца с артистичен псевдонив IX, той ще гостува през април в София.

Да, аз менажирам изпълнителя, който се казва И Хикс, той ще има кратко турне на Балканите, ще посетим и България, в София, ще бъде неговото първо представяне в страната ви, за мен ще бъде много забавно, а предполагам и за българската аудитория.

Трудно ли ви е като мениждър да налагате новите имена на изпълнителите не само в Холандия, но и извън страната?

Да, трудно е, защото има изобилие от много качествена музика, хубавото е, че ето сега в Холандия можем да слушаме български музиканти и въобще изпълнители от цял свят, което е страхотно, но пък е много трудно да се внедриш в това изобилие от изпълнители. Най- неприятното обаче е, че всички ние слушаме и познаваме много популярни песни, но забравяме кой е изпълнителят им и стигаме до там, че си казваме, а, това е много хубава песен, но не знаем кой я изпълнява, питаме се кой е това, кой е той или тя. Точно това действително е трудното, защото аз искам хората да разпознават певеца, който лансирам и  това е най- трудната част от работата ни.

Понеже запознанството ми с Мартин се случи в рамките на фестивала „Евросоник- Нордеслат“ в Грьонинген, неизбежен беше и въпросът какво е впечатлението на Мартин от тазгодишното издание на фестивала, направил ли е вече своите открития от новата европейска сцена.

Супер е, прекрасен е, тук можете да откриете всички най- нови и най- добри нови европейски изпълнители, видях много музиканти, за които не знаех, напълно непознати, като например Бен Хауърд, който гледах тук, преди това Майкъл Киванука, концертите им бяха в малки зали, гледах ги може би преди година или две, сега те са големи звезди, така че това е мястото, където можеш да откриеш едни от най- добрите европейски музиканти. Също така има и много професионалисти от бранша, които идват в Грьонинген, така че за мен, като човек занимаващ се професионално с музика е голяма екстра, че тук се срещам с хора, идващи от цяла Европа, събрани на едно място.

Има ли изпълнител, който не е тук тази година, но ви впечатли толкова много от участието му на фестивала „Евросоник Нордеслаг“ и е все още ваш фаворит.

Да това е Жак, името е френско, Жак, бях шокиран от неговото изпълнение. Той например разполага няколко неща на масата като стъклена чаша, хартия и на сцената семплира музиката със звуците, които издават всичките тези предмети. Това продължава през целия му денс сет, всички танцуват, а той през това време импровизира с нещата поставени на масата, докато е на сцената. Беше невероятен, това е едно от най-добрите изпълнения, които съм виждал, беше преди пет години, Жак.

И накрая очакванията на Мартин преди първото му посещение в България.

Надявам се да се видим през април и се надявам да ви хареса новата ни музика и новите ни изпълнители като Хикс, надявам се да срещна много хора на  концерта му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   на песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   на песента,..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53