От днес пускат в обращение златната монета "Благовещение"

Снимка: БНБ

Златна възпоменателна монета с номинал от 100 лева, посветена на Благовещение, ще бъде пусната в обращение от днес.

Монетата е изработена от злато с най-висока проба, определена е за инвестиционно злато, цената ѝ е 920 лева без ДДС, съобщи главният касиер на Централната банка Стефан Цветков:

Очакванията са да бъде не само за колекционерите, но и за широката публика, за ознаменуване на събитието, което се чества от Българската православна църква на 25-и март – Благовещение, или Благовец. На лицето на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка, а на обратната страна е иконично изображение на Богородица и Архангел Гавраил, съобщаващ ѝ благата вест за светото зачатие.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не се очаква скок на цените на петрола, заради споразумението за ограничаване на добива

Удължаването на споразумението за ограничаване на добива на петрол няма да повлияе сериозно на цените, прогнозира пред "Хоризонт" енергийният експерт Христо Казанджиев. По думите му, ако има увеличение, то ще е най-много около пет процента и черното злато ще продължи да се търгува около 55 долара за барел. Основната цел на страните - износителки на..

публикувано на 25.05.17 в 20:59

Над 80 хиляди клиенти са преминали към свободния енергиен пазар през 2016 година

През 2016-а година повече от 83 хиляди клиенти са преминали на свободния енергиен пазар, това са направили и хиляда български домакинства, отчете шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов . Той представи в парламентарната комисия по енергетика доклада на регулатора за миналата година. Иван Иванов съобщи още, че утре в Атина ще..

публикувано на 25.05.17 в 20:53
ОПЕК сграда Виена лого

ОПЕК реши да удължи до края на март 2018 г. споразумението за намаляване на добива на петрол

Организацията на страните износителки на петрол реши да удължи до края на март 2018 г. споразумението за намаляване на добива на петрол, което цели да спре обезценяването на суровината.  Това съобщи кувейтският министър на петрола Исам ал Марзук преди началото на заседанието на ОПЕК със страните, които не участват в картела.

публикувано на 25.05.17 в 18:20

БТПП представя позицията и очакванията на бизнеса след Брекзит

След Брекзит българските и британските компании виждат повече възможности за двустранно търговско сътрудничество. Това показват данните от две проучвания - сред фирми-членове на Българската търговско-промишлена палата у нас и още едно - на партньорска на нашата бизнес организация във Великобритания.  България изключително разчита на експорта,..

обновено на 25.05.17 в 17:51

Кольо Парамов: Тече критично разпределение на капитала и без влизане в еврозоната няма да издържим

Приемането на всички държави-членки на ЕС в еврозоната, които не са в нея, трябва да стане и то вече на базата на принудата. Това каза пред "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" финансистът Кольо Парамов в коментар след изявленията на финансовия министър Владислав Горанов по темата: В продължение на десет години се гърчим в абсолютна беднотия..

публикувано на 25.05.17 в 17:04