Маргарита Мачева за пиесата "Майка" от Максим Горки

Снимка: Фейсбък

Пловдивският театър гостува на Театър "София“ в рамките на Софийския театрален салон с постановката "Майка“ на Максим Горки.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Маргарита Мачева, режисьор на спектакъла, разказа:

Това, което ми беше интересно в този текст, е времето, в което е написано и в което се развива действието, което е време на много стремежи за революция, които обаче винаги биват туширани. Това е едно несигурно време и това рефлектира върху отделния човек, върху семейството и всъщност предизвиква криза в индивида. Това е нещото, което ми беше любопитно. Мисля, че е актуална тема, независимо, че тази пиеса е писана преди много време.

Цялото интервю с Маргарита Мачева можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Праматарова за 30-ото издание на Международния московски панаир на книгата

Мая Праматарова дълги години живее и работи в Ню Йорк, била е и драматург в Народния театър "Иван Вазов", а сега работи в Българския културен център в Москва, който има сериозен принос за участието на българската литература на ежегодния Панаир на книгата в Москва. Българското участие на панаира е под наслов: "За буквите"/"О писменах" и е подкрепено и..

обновено на 19.09.17 в 16:23

На 20 септември започва вторият "Ole фестивал"

Днес от 18.30 часа в Институт "Сервантес" в София е прожекцията на документалния филм "Солени мечти“, който разказва четири човешки истории за мечти, въпреки огромните трудности. Прожекцията е част от кино поредицата "Съвременно испанско кино“. От 20 септември Институт "Сервантес" започва един голям фестивал, посветен не само на киното, но и на..

публикувано на 19.09.17 в 14:36

В Пловдив откриват изложба на детски рисунки на български деца, живеещи в Испания

В Пловдив се открива изложба на 300 детски рисунки на български деца, които живеят в Испания. Изложбата е под наслов "Заедно можем всичко": В интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Мими Линева , която е детска учителка и организатор на събитието: Изложбата, която предстои да бъде открита на 22 септември, носи името..

публикувано на 18.09.17 в 19:24

Художникът Владо Руменов представя своята книга "Защо Тибет"

Художникът Владо Руменов е авторът на книгата "Защо Тибет". В интервю за предаването "12+3" той разказа за пътуванията си в Тибет: Тази книга е писана преди 15 години. През 50-те години Китай превзема Тибет и го лишава от независимост. Аз попаднах на няколко пъти в тази част на света. Бях изключително впечатлен от това, което установих като..

публикувано на 18.09.17 в 16:06

Кинотека – първият полски филмов фестивал в България

Полският институт в София организира първо издание на полски филмов фестивал в България, наречен „Кинотека“ В предаването „Хоризонт до обед“ директорът на Института Ярослав Годун разказа, че фестивалът включва 14 филма, които досега не са показвани на българска публика. Ще бъдат показани филми на изтъкнатия полски режисьор Анджей Вайда...

публикувано на 18.09.17 в 13:22