Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима са загиналите при терористичната атака в Лондон

Нападателят е бил вдъхновен от международния тероризъм

| обновено на 23.03.17 в 08:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от нападението близо до сградата на британския парламент се увеличи на пет, след като почина още един от ранените при атаката, съобщи Ройтерс, като цитира информация на полицията. Началникът на антитерористичните сили на Лондонската полиция Марк Роули е заявил пред репортери, че се работи по версията, че нападателят е бил вдъхновен от ислямистки тероризъм. Роули добави, че полицията смята, че е установила самоличността на извършителя, но отказа да даде подробности.

По-рано беше съобщено, че въпреки че все още не са изяснени всички обстоятелства около нападението, полицията работи по вариант за един нападател. Той е стигнал до сградата на парламента с автомобил, прегазвайки много хора по моста "Уестминстър", след което, при опит да проникне в парламента, е намушкал с нож един от охраняващите сградата полицаи. Това е 48-годишният полицай Кийт Палмър. Няколко изстрела са били чути около 16.40 часа българско време в двора на парламентарната сграда. Мъж, облечен в черни дрехи, е проникнал в двора, което изненадва, защото това е едно от най-тежко охраняваните места в Лондон и е нападнал двама полицаи с нож. Промушил е единият от тях, след което е побягнал към входа, където влизат депутатите. Притекли се незабавно на помощ цивилни полицаи са застигнали мъжа и са го простреляли. 

Почти по същото време кола на моста "Уестминстър" се е врязала в минаващите наоколо пешеходци. След това колата е катастрофирала в железните ограждения на парламента на северния бряг на Темза. 

Започна широкомащабно разследване на терористичните нападения. Голяма част от зоната около парламента беше напълно отцепена. Британските власти съобщиха, че разглеждат "случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното".

Премиерът Тереза Мей, която спешно бе евакуирана от парламента по време на нападението, даде изявление след извънредна среща на отдел Кобра. Тя посочи, че това е "отвратително нападение в сърцето на столицата, но всеки опит да се посегне на британските ценности е обречен на провал:

Утре сутринта парламентът ще се събере нормално, ще бъдем заедно отново. Лондончани и всички други от целия свят, които са дошли да посетят този велик град, ще се събудят и ще посетят местата, които желаят, както обикновено.

Тереза Мей допълни, че всички заедно ще вървят напред, като никога не се предават на тероризма и не позволяват на гласовете на омразата и злото да ги разделят.

Пострадалите при нападението са 40 души, сред тях има трима полицаи и трима френски ученици. Много от ранените са в тежко състояние. Няма информация сред тях да има български граждани, съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Посолството ни е в контакт с болниците в района, и с полицията, каза още той.

Белият дом осъди нападението в Лондон. Говорителят Шон Спайсър каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция".

Американският вицепрезидент Майк Пенс потвърди готовността на САЩ да окажат помощ на Великобритания. От името на американския народ Пенс изрази съболезнованията си на среща във Вашингтон с британския външен министър Борис Джонсън. Двамата изразиха желание за укрепване на сътрудничеството, в търсенето на решение за различни двустранни и глобални въпроси.

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло". 

Руският президент Владимир Путин изпрати на британския премиер Тереза Мей съболезнования във връзка с трагичните последици от терористичния акт в центъра на Лондон, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. В телеграмата Путин подчертава, че за противодействие на терористичната заплаха е необходимо всички членове на световната общност реално да обединят усилия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специализира хирургия и живее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От своя..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил...

публикувано на 19.04.24 в 16:46