Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Международното изложение "Културен туризъм"

Велико Търново събира посоки за развитието на туризма

Дигитализацията на туристическите дейности е тема на кръгла маса

| обновено на 06.04.17 в 13:52
Снимка: Здравка Маслянкова

70  български и чуждестранни изложители се представят на Международното изложение „Културен туризъм”, открито днес във Велико Търново от министъра на туризма Стела Балтова. Форумът е единствен по рода си в България и ще продължи до 8 април.

Десетки общини, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, чуждестранните градове - партньори на Велико Търново, музеи, неправителствени организации, туроператори представят  нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

Министърът на туризма Стела Балтова очерта очакванията си за летния сезон:

Интересен, предизвикателен, в който данните посочват в някои пазари до 30-35 процента, какъвто е немският, над 10 процента от руския. Аз решавам да дам една прогноза – ръстовете ще бъдат над 10 процента .За Великден до 22 процента увеличение, включително от Германия, Великобритания, Италия, Португалия.

По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация недостигът на кадри ще бъде проблем в новечерието на сезона. Само за Южното Черноморие дефицитът е 14 000 души персонал, заяви Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

Въпреки че дефакто имаме разрешения за наемане на работници от Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Сърбия и Македония, бюрократичните проблеми не са изчистени и ние сега започваме кампания да се облекчат разрешителните. Туризмът е такъв отрасъл, който не може да се автоматизира. Той може да поеме безработните, но нашите младежи при по-добри условия отидоха навън. От догодина лично моето предложение ще бъде да се разреши европейския модел със сини и зелени карти.

Няма откази от български туристи за пътувания в Санкт Петербург след терористичния атентат преди няколко дни, посочи Ирина Найденова, заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции:

Към настоящия момент не се наблюдават откази или притеснения от страна на нашите туристи, но ние сме готови веднага да реагираме. Тазгодишният туристически сезон, държавите, в които имаме дълги летни чартърни програми, към настоящия момент се радват на по-добро записване от 2016-а година. Туроператорът не прави совите програми на всяка цена. За тях са важни не толкова приходите, колкото балансът между спокойствието, сигурността и пътуванията на хората.   

Вече е активна интерактивната платформа и мобилното приложение „Аз обичам България“, в което е включена информация за 100-те най-популярни туристически обекта. Дигитализацията на туристическите дейности е тема и на кръгла маса, организирана от Министерство на туризма.

Велико Търново е домакин и на XIII Международен фестивал на туристическия филм “На източния бряг на Европа“ за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности. Кандидатстваха 91 филма от 18 държави. От тях бяха номинирани 49 продукции. Директорът на фестивала Мария Карагьозова уточни:

На нашия фестивал награждаваме продуцентите – тези, които са инвестирали в създаването на туристическа реклама. Ако преди 5 години имаше драстична разлика между българските продукции и чуждестранните продукции, тази година продукциите на българските продуценти са почти изравнени по точки според оценките на журито.

Част от „Културен туризъм” е и Националният конкурс за специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика „Чети и пътувай”. 17 български издателства представят последните си нови книги в проявата „Фоайе на книгата“. С 10 000 лева от Министерството на културата и спонсор ще бъдат откупени около 700 заглавия за библиотеките в региона.

Традиционно в изложението с приложни занаяти се представят и майсторките от Национално сдружение „Седянка“:

Целта ни е и на „Седянка“ да покажем, че българската шевица има място в българския дом. И всички сме верни на идеята да запазим българското, да съхраним традицията или да й придадем модерна визия. Българският корен проговори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22