Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Семерджиев: В момента няма здравен риск за хората в районите със завишен уран във водата

| обновено на 21.04.17 в 12:09


Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев увери, че в момента няма здравен риск за хората в районите с превишено количество на уран в питейната вода.

Семерджиев очаква днес доклад от Националния център по радиология и радиационна защита. От него ще стане ясно какви са конкретните дози, открити в кладенците.

В Народното събрание министър Семерджиев и още двама министри отговориха на въпроси на депутати за мерките, предприети от здравните власти по случая.

Семерджиев каза, че от 2011 година у нас поетапно се въвеждат по-консервативни норми за показател "естествен уран" и кратковременната употреба на вода с отклонения над приетите прагове не крие непосредствена опасност за здравето:

Спазихме абсолютно всички изисквания за предпазване на населението от потенциален здравен риск, макар че на сумарна шахта имаме съвсем минимално превишаване. При установени 0,04 милиграма на литър, старите ни данни, нормативи за съдържание на естествен уран във вода са 0,06, т.е. нямаме някакъв риск, но при такова превишаване, ние сме длъжни да вземем необходимите предохранителни мерки.

По-рано Семерджиев увери, че в Първомай проблемите вече са решени и няма превишаване на съдържанието на уран във водата:

На сумарната вода резултатът е 0,04, което е с 0,01 превишение на максимално допустимата доза. Това ни накара да спрем ползването на питейна вода. В резултат на това бяха дадени указания на ВиК-Хасково да направи алтернативно водоснабдяване, включително и малко по-късно да започне доставка на вода с водоноски в 12 пункта, и да препоръчаме след това на населението да ползва вода за пиене от други източници, а не от чешма.

Илко Семерджиев каза още, че прокуратурата, която води проверката, ще открие кой е виновен за случилото се, както и за забавянето на информацията.

Засегнатите райони от спирането на водата в помпена станция 1 и 2 са в квартал "Любен Каравелов" – около 5000 души, жилищен район "Кенана" – около 1000 души, централната градска част – около 1000 души и завод "Астика", който към месец март използва над 27 000 кубика вода, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.

Служебният министър Ирина Костова обясни, че Министерството на околната среда и водите не може да каже има ли здравен риск за населението:

Министерство на околната среда и водите извършва анализ на подземни и общо на природни води, повърхностните водни тела. Тези граници не съответстват на границите на пределно допустимите концентрации по Наредба номер 9, която се отнася за питейно-битовите води. Министерството на околната среда и водите не може да каже за здравния риск на населението.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще внесат проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за чистотата на водата както в Хасково, така и в цялата страна. Тя коментира, че служебното правителство е замело нарушенията на министрите на ГЕРБ и попита, кой ще поеме политическата отговорност за открития уран.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52