Четвъртото издание на концерта "Ритъмът на Балканите" ще се състои тази вечер в зала "България"

Снимка: ОНМ на БНР


Концертът "Ритъмът на Балканите" ще се състои тази вечер от 19.30 часа в зала "България". В предаването "Хоризонт до обед" Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио представи участниците и програмата:

Страхотни гости сме поканили за този проект, който е четвърто издание. В него участват Благойче Трайковски от Република Македония, участва Влада Панович от Република Сърбия, той е мой колега – диригент на оркестъра на Радио и телевизия Белград. Един чудесен солист от Гърция, който се казва Сократис Янопулос, той е изключително вещ във византийската музика, свири на кеменче – този инструмент е първи братовчед на нашата гъдулка. Това е струнен инструмент, който е много популярен в Гърция и Турция. И още един гост искам да представя – това е Марин Бонеа от Република Молдова. Той е пето поколение потомствен лютиер. Той свири на цигулка, един изключителен музикант, виртуоз.

Тези прекрасни солисти ще свирят по две пиеси, като по този начин ще представят своите страни. Специално аранжирани за този концерт са техните пиеси от моите колеги Костадин Генчев, Георги Андреев, Ангел Димитров. Аз също направих аранжиментите на Благойче Трайковски. Ще има и няколко премиери, инструментални, ще чуем една много интересна пиеса – "Източна балада", която е написана специално за този концерт, и още една пиеса,написана специално за концерта от мен, тя е "Комитски мелодии", въобще една много разнообразна програма, която смятам, че ще бъде много любопитна и интересна за всички наши слушатели и почитатели. 


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеи на Рилската железница и на Балабановата фабрика се появиха в Кочериново

След години трудности много перипетии - дори и правно-съдебни, в кв. Бараково край Кочериново бяха открити два музейни комплекса, разположени на десетки декари площ. Единият е за движилата се преди повече от половин век / до 1961 год./ Рилска железница. На места по Рилското корито още личат останките и оцелели "следи" от съоръжения на..

публикувано на 28.06.17 в 14:36
Крег Бейли

Биг бендът на БНР закрива сезона с музиката на Рей Чарлз в изпълнение на Крейг Бейли и Петър Салчев

Биг бендът на Българското национално радио ще закрие сезон 2017/2018 с концерт на открито от 18.30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов". На сцената ще излязат саксофонистът Крейг Бейли и певецът Петър Салчев , за да представят музиката на Рей Чарлз. Програмата е изцяло с музика на Бейли, написана специално за Рей Чарлз. В интервю за БНР Бейли сподели:..

публикувано на 28.06.17 в 12:44

Силистра е на път да остане без духов оркестър

Силистра е на път да остане без духов оркестър заради промени структурни промени в Общината, които налагат музикантите да работят на половин щат, с което те не са съгласни. Ръководителят на духовия оркестър Йордан Георгиев обясни, че предложението на кмета се дължи на финансовите проблеми в общината, а предложението за съкращение на щатни бройки е..

публикувано на 28.06.17 в 12:38

Късометражен филм за "Столипиново" е селектиран за участие на фестивала в Маями

Сред селектираните за участие на фестивала в Маями е и късометражен филм за "Столипиново". Един от създателите на творбата - Борис Бъндев, припомни за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че е решил да направи произведението, след като посетил махалата и решил да живее известно време там. Заедно с партньора му в начинанието, Росен, не..

публикувано на 28.06.17 в 12:04

"Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята

Фестивалът "Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята на Бургас. Втора година нито една музикална компания не се наема да организира фестивала. Упорито се говори и, че въпреки многохилядната публика, която се събира на централния плаж в морския град, мащабното музикално събитие не може да покрие разходите по организацията и инвестираните..

публикувано на 27.06.17 в 15:38