Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад смята, че бившият Фронт "Ал Нусра" е извършил атаката срещу конвоя с евакуиращи се

Башар Асад
Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад смята, че групировката "Джабхат Фатах ал Шам" е извършила самоубийствената атаката от събота срещу конвой с евакуиращи се от две шиитски села, която отне живота на 126 души. Изявлението на Асад беше цитирано от ливанската просирийска телевизия "Ал Маядийн".

"Джабхат Фатах ал Шам" доскоро се наричаше Фронт "Ал Нусра" и беше свързана с "Ал Кайда". Миналата година обаче прекъсна съюза си с "Ал Кайда" и заедно с други джихадистки групировки през януари сформира нов алианс, наречен "Тахрир Ал Шам".

Засега нито една групировка не е поела официално отговорност за нападението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джеймс Матис

Сирия все още притежава химически оръжия, смята американският министър на отбраната

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви днес в Тел Авив, че сирийският президент Башар Асад е запазил химически оръжия, в нарушение на споразумение да се освободи от целия си химически арсенал: Не може да има съмнение в..

публикувано на 21.04.17 в 12:24

Сирия ще бъде акцент в срещата между Путин и Ердоган в Сочи

Ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган в Сочи на 3-ти май. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков отказа да коментира информацията, че руски военни части се отправят към..

публикувано на 21.04.17 в 12:06

Газ зарин или подобно вещество е било използвано при нападението на 4 април в Сирия

Газ зарин или подобно вещество е било използвано при нападението на 4 април в сирийската провинция Идлиб. Това е становището на Организацията за забрана на химическите оръжия, обявено от директора ѝ Ахмет Юзюмджю .  Той определя като "неоспорими"..

публикувано на 20.04.17 в 07:42

България ще предостави хуманитарна помощ за Афганистан, Йемен и Сирия

Правителството одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Афганистан, Йемен и Сирия. Общият размер на помощта възлиза на 300 000 евро, като те се осигуряват от одобрените средства от бюджета на МВнР, предназначени за официална помощ за развитие и..

публикувано на 19.04.17 в 17:40

Подновена е евакуацията на няколко обсадени града в Сирия

Подновена е евакуацията на цивилни и бойци от сирийските градове Фуа, Кефрая и Забадани. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Шиитските градове Фуаа и Кефрая в провинция Идлиб са обсадени от бунтовническа..

публикувано на 19.04.17 в 09:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00