Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори в София: ЦГМ не санкционира водачите, паркирали на стоянките

ЦГМ: Сигналите за таксита, които паркират на места в зоните за платено паркиране, са в пъти повече

Снимка: БГНЕС

Таксиметров шофьор, който работи в София, сигнализира „Хоризонт за вас“, че не може да изпълнява своите служебни задължения заради частни автомобили, които паркират в зоните, предвидени за таксита и обозначени със знак. Според слушателския сигнал частни автомобили масово паркират на местата, обозначени за таксита въпреки забраната, а отговорните органи не санкционират нарушителите. Особено в центъра на града ЦГМ не се занимава с автомобилите, паркирали на стоянките, алармира той. Други таксиметрови шофьори потвърдиха пред „Хоризонт“, че ежедневно стават свидетели на подобни нарушения, а контрол няма.

Румяна Милова, началник на дирекция „Паркиране и мобилност“, към ЦГМ обясни:

Екипите на Център за градска мобилност, които работят с тежкотоварните автомобили тип "паяк", извършват само оперативната дейност по репатриране на неправилно паркирали автомобили, независимо от това какво нарушение са извършили водачите. Самата констатация на нарушението, тези, които могат да разпореждат репатриране, се извършва от представител на служба за контрол, каквито са КАТ, Общинска полиция. Не мога да приема упрека, че екипите на ЦГМ не си вършат работата. Разчитаме на малко по-голямо участие и съдействие от КАТ.

Милова допусна, че когато паякът подминава и не вдига автомобил в нарушение, това е защото той отива на друго място по сигнал на контролните органи. Центърът за градска мобилност разполага с 14 паяка, които се оказват недостатъчни на фона на толкова много нарушения в града, допълни тя и категорично отрече твърденията, че паяците вдигат предимно по-евтините автомобили. Контрол се осъществява и през почивните дни, но през уикендите броят на дежурните паяци е недостатъчен, допълни тя:

Те работят най-вече по сигнали. Водачите да спазват правилата. Правилата са за това, за да бъдат спазвани, за да има ред.

От началото на тази година 139 фиша и шест акта са били съставени на таксиметрови шофьори заради неправилно паркиране, а 15 техни автомобила са били вдигнати.

Страшно много са пък нарушенията и на водачите на таксита, които паркират на места в зоната за платено паркиране. Сигналите на граждани за такива нарушения превишават в пъти сигналите от този характер, какъвто коментираме в момента.

Шофьорите посочват че причината за нарушенията е ограниченият брой стоянки - едва 103, които осигуряват 607 места, а броят на такситата в града е около 6000.

Всеки момент ще стартира процедура за възлагането на обществена поръчка за закупуването на 10 нови паяка, което ще допринесе за по-добрия контрол на движението в столицата, допълни Румяна Милова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34