Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските власти прилагат извънредни мерки за сигурност след атаката в Париж

| обновено на 21.04.17 в 17:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти обявиха извънредни мерки за охрана на президентските избори в неделя, след като снощи нападател застреля полицай в Париж. Полицията продължава разпитите на трима души, свързани с нападателя, който също загина при атаката.

50 хиляди полицаи и 7 хиляди военни ще охраняват Франция на първия тур на президентските избори в неделя, съобщи френският премиер Бернар Казньов след заседанието на Съвета за отбрана във връзка с атентата на "Шанз Елизе".

Правителството е напълно мобилизирано. Нищо не може да попречи на този демократичен момент, фундаментален за нашата страна. В навечерието на това значимо събитие призовавам отговорността и достойнството на всеки един да не се предава пред страха, сплашването или манипулацията, които враговете на републиката се опитват да предизвикат
, каза Казньов.

Премиерът упрекна двама кандидати за президент – крайната националистка Марин льо Пен и консерватора Франсоа Фийон, че сеят разделения с изказванията си след атентата.

Марин льо Пен за пореден път заяви намерението си да затвори френските граници и да експулсира чужденците с полицейско досие.

Официално ще поискам възстановяването на нашите ефективни граници преди Шенген, както и незабавното административно и наказателно третиране на случаите, свързани с "Ислямска държава". С други думи - на всички лица, които са на френска територия и са известни с придържане към вражески идеологии, каза Льо Пен.

Франсоа Фийон, който пръв прекъсна кампанията си след атентата, обеща да задържи извънредното положение и граничния контрол, както и да действа за световен отпор на ислямския тоталитаризъм.

Някои хора все още не са осъзнали обхвата на злото, което ни заплашва и с което аз планирам да се боря с желязна воля. Ще направя своя борбата за свободата и сигурността на френския народ. Тя трябва да бъде приоритет за следващия президент и ще изисква неизчерпаема решителност и железни нерви,
подчерта Фийон.
Либералът Еманюел Макрон призова французите да не се поддават на страха, но и разкритикува слабостите на разузнаването.

Днес реших да отменя две обществени събирания като жест да не мобилизирам прекалено много силите ни за сигурност. Но също така не исках да прекъсвам президентската кампания, защото демокрацията е по-силна, както и особено изборът, който трябва да направите в неделя. Той трябва да бъде за бъдещето. Не се поддавайте на страха, разделението и сплашването. Нашето поколение трябва да приеме това предизвикателство, смята Макрон.

Трудно е да се предвиди влиянието на терористичния акт върху избора на французите в неделя, коментират социолози в последния ден на предизборната кампания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп: Атаката в Париж ще има влияние върху изборите във Франция

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че очаква нападението в Париж, при което беше убит полицай, да окаже влияние върху президентските избори във Франция. Още една терористична атака във Франция. Френският народ не може да понесе повече. Ще има..

публикувано на 21.04.17 в 14:23

Разследването по снощния терористичен акт в Париж усилено продължава

По булевард "Шанз-Елизе" тази сутрин вече няма никакви следи от снощното нападение, но разследването на атентата продължава усилено. По-късно, преди обед, предстои ново изявление на прокурора на Париж Франсоа Мулен с последните данни за хода на..

публикувано на 21.04.17 в 09:38

Ислямска държава пое отговорност за стрелбата в Париж

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в четвъртък в района на Шанз-Елизе в центъра на Париж, съобщи АФП. При нападението беше убит един полицай, а втори почина по-късно от раните си. Единият от нападателите е..

публикувано на 21.04.17 в 08:11

Нападателят от снощния терористичен акт в Париж е боец на "Ислямска държава"

Нападателят на булевард "Шанз Елизе", открил стрелбата, при която бе убит един полицай и ранени двама, беше обявен за боец на "Ислямска държава" в съобщението, в което терористичната организация пое отговорност за атентата. Неговият терористичен..

публикувано на 21.04.17 в 07:27

Един полицай загина при пореден терористичен акт в Париж

Един полицай беше убит при нападение по време на предизборен диспут между кандидатите за президент на Франция. Въоръжен с автомат мъж стреля по полицаи, които били на служба до магазин на булеварда "Шанз-Елизе". Двама други полицаи са ранени, животът им е..

публикувано на 21.04.17 в 04:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли медиите на..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47