Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът по заразни и паразитни болести прави консултации за ваксините

Д-р Владимирова: Между 25 и 44 са докладваните случаи на усложнения годишно

Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Ваксините действат" е мотото на започващата днес Европейска имунизационна седмица. В рамките на тази седмица в Националния център по заразни и паразитни болести ще има безплатни консултации на пациенти, които имат въпроси, свързани с имунната система и имунизациите. С предварително записване на телефон 02 943 56 36 те ще бъдат могат да отидат в Националната референтна лаборатория по имунология до 28 април.

В предаването "Хоризонт до обед" д-р Надя Владимирова – завеждащ секция "Епидемиология" в Националния център по заразни и паразитни болести, коментира съпротивата срещу ваксинирането сред някои от хората:

Аз нямам представа тези, които са настроени срещу ваксинациите, на каква възраст са, но ако имат възможност да видят развитието на заболеваемостта от средата на 50-те години, например за България, когато постепенно се въвеждат, през 50-те и 60-те години, различните ваксини – срещу дифтерия, срещу туберкулоза, срещу полиомиелит, ще видят, че всъщност в началото, преди да се въведат ваксинациите, ежегодно са боледували по няколко десетки хиляди от всички възрасти от тези болести, с много висока смъртност, докато сега те всъщност тези заболявания просто не ги познават.

В последните години, както виждате, пътуванията са постоянни, всеки отива нанякъде, връща се отнякъде, винаги има възможност да се внесе от друг регион, където е разпространено конкретно заболяване.

Д-р Владимирова посочи, че по принцип се говори за рисковете от ваксините:

Аз мисля, че се говори, защото това е една от задачите ни, включително общопрактикуващите лекари и педиатрите, които най-често поставят ваксините, защото съвсем честно би следвало да се разговаря с родителите защо се ваксинира едно дете, срещу какво заболяване се поставя, какви са рисковете от това заболяване, какви са усложненията, които могат да се получат при прекарване на една естествена инфекция и как би протекло едно заболяване, ако детето е ваксинирано. Нека не се лъжем, че сто процента имунитет не се създава, винаги ще има хора, които няма да бъдат напълно защитени, но ако са ваксинирани, шансът да прекарат заболяването леко, без усложнения, е съвсем реален.

Надя Владимирова каза още, че между 25 и 44 случая на усложнения от ваксини са докладвани у нас годишно през последните десет години: 

Има система за следене на нежелани реакции в страната. Всеки има право да съобщава, не само лекарите, но и обществото. Всеки един родител, ако има някакви притеснения, би следвало да ги комуникира с личния лекар, а има право да изпрати и сигнал към Изпълнителната агенция по лекарствата. На интернет страницата на агенцията има качен един формуляр, който може да се попълни, да се поясни каква е симптоматиката, какво е поставено. Но, разбира се, не бива да бъдат анонимни тези сигнали, тъй като всеки един сигнал се проучва.

Разговора на Валерия Николова с Надя Владимирова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39