Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Управляващите предлагат на обществото оферта "Повече от същото"

Иван Начев: Приликата между "Борисов" и "Борисов" 3 вероятно означава задкулисни уговорки

Партия ГЕРБ получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство
Снимка: БТА

Мнозинството от гражданите нямат потребност толкова от стабилен кабинет, колкото от кабинет, който ще свърши нещо. В средносрочен план това ще даде спокойствие на кабинета, но в дългосрочен план тези очаквания ще произвеждат допълнителна потребност от алтернативна политическа програма или проект. Така смята политологът Страхил Делийски, за когото управляващите предлагат на обществото оферта „Повече от същото“. В предаването "12+3" той заяви:

Когато си дадем сметка за огромната потребност от промяна, това дава шанс на опозицията, която може и би следвало да формулира някакъв алтернативен проект за развитие на България. БСП ще се опита да използва набраната сила на терена на парламентарната битка.

В ситуация на сложна геополитическа обстановка и тежки дефекти на социалния контекст, в  ситуация, която предполага сериозна динамика, на кабинета ще бъде изключително трудно да удържи четиригодишен мандат.

Странният триумфализъм на стабилността изглежда изключително неадекватен на фона на всичко онова, което се случва под повърхността на публичните институции, продължи анализа си Делийски:

Една дефектна политическа система трудно може да произведе ефективно управление. На тази дефектирала система е необходим много задълбочен разговор за начина на правене на политика в България.

Служебното правителство беше в залог на предизборната кампания, сега обаче трезвите оценки ще надделеят, посочи още политологът.

Сегашният парламентът и бъдещото управление няма да изкарат пълния си мандат. Целите в програмата на правителството не са реализируеми в рамките на този мандат, което означава, че и в този парламент няма да има никакви реформи. Тази позиция защити политологът Иван Начев в предаването "12+3":

Все още не мога да разбера каква е разликата между „Борисов 2“ и „Борисов 3“ в ситуация, в която голяма част от министрите, които участваха в предишния кабинет, ще участват отново. Това означава, че има някакви уговорки, най-вероятно задкулисни, които трябва да бъдат спазени. Поради тази причина отново същите министри. Като гледам желанието на ГЕРБ  да овладее образователното министерство, си мисля, че по-скоро се опитва да овладее всички възможни оперативни програми и тяхното управление, като по този начин всички финансови ресурси да бъдат контролирани от партия ГЕРБ.

Служебното правителство ще остане с положителен знак в съвременната българска политическа история, отбеляза Начев. В коментар по т.нар. „ЦУМ гейт“ той изтъкна:

За да има реформи, трябва да има консенсус, тоест подкрепа извън двете партии, които ще съставят правителство, съответно сред БСП и ДПС. И това е един опит на някои от хората, които пречат на подобен род сътрудничество или обратното - някои от тях подпомагат подобен род сътрудничество, да бъде отговорено, като грубо казано бъдат отстрелвани такива играчи. Още повече, че самият Гергов беше като воденичен камък за БСП.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха коалиционно споразумение

Минути преди връчването на мандата , в парламента ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха коалиционното споразумение. Кабинетът "Борисов" 3 ще има 17 министри и четирима вицепремиери. Решенията ще се вземат в рамките на политически съвет. Правителството..

обновено на 27.04.17 в 11:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00