Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живата забележителност на Свищов - Иван Димитров - Сенатора е построил дървена крепост за 12 дни


Иван Димитров -Сенатора е живата забележителност на Свищов.  Връзката му с Първи италийски легион в Свищов станала преди 12 години. Днес, по време на легионерските и гладиаторски фестивали у нас и в Европа, беловласият мъж неизменно е в ролята на Сенатора.

И отидох да се представя, за да направя един кастронг – една голяма крепост дървена. И започнах и за 12 дена го направих кастронга с ров, с всичко. И когато дойде архитект от Рим и понеже от него чертеж – то е дълго 120 метра, на 60-70 метра широко с вишките, с всичките неща, човекът скочи отгоре, от вишката, от радост какво нещо сме направили. Един от най-хубавите кастронги по Европа, който е. Но, тъй като аз не мога на 60 години да облека железата, които са на римския войник – те са 40 килограма железа по него – шлем, мечове, копия, ризници, а мога да облека само по-леки дрехи  - на сенатор, когато отида в Рим, заставам до кмета на Рим като сенатор. Влизаш в това нещо. Трябва да живееш с него, щом си решил да бъдеш там. Като си облечен с робата вече ти прави гордост. Това е волността, това е свободата.

Не един или два пъти на Сенатора от Свищов му се е случвало да застава до кмета на Рим и да приема почестите на легионите. Иван Димитров е служител в свищовското ВиК. С водата е свързано и едно от хобитата му – изворните чешми на Свищов извън града. На свои разноски Иван Димитров от години всяка пролет почиства утаителните им шахти, за да е чиста и годна чешмяната вода.

Всъщност Иван Димитров е Твърдохлябов.

Моята фамилия е само моя. Тя не се повтаря в България. Основана е от 1640 години в Украйна, близо до родното място на Аспарух. Казвам се Твърдохлябов. Дядо ми е белогвардеец. Избягва в Турция от където се заселва в Свищов. Баба ми е румънка. Мойта майка беше македонка. На моята съпруга майка й и баща й са македонци. Имам вуйчо в Америка. Аз се гордея, че съм от Свищов и давам всичко за Свищов.

В годините на развитие социализъм свищовлии се отнасяли подигравателно с фамилията твърдохлябов, защото тогава хлябът все беше мек. Майка ми през сълзи е молила баща ми да не ми дават тази фамилия. Така ме записали на дядо ми и ето ме Иван Димитров Иванов, разказва Сенаторът защо не носи името на древната си рода. Не се е отказал да търси корените си по родните места на Аспарух.

Имаше една бригада тука преди двадесетина години, руска бригада, студентска. Тогава видях една Твърдохлябова. Взехме си, но загубих вече координация.

Покрай сенаторските си занимания с възстановките и участието на Първи италийски легион, Иван Димитров е станал всепризнат майстор на рибената чорба в цяла България и от местен патриотизъм е категоричен, че най-вкусната се прави от свищовска дунавска риба.

Отиваме в Ивайловград и на центъра там аз правя огъня и викат каква риба носиш от Свищов. В Ивайловград имаме такъв голям язовир, такава хубава риба. Викам – нека да направя рибената чорба и тогава ще говорим. Като направих аз с всичките подправки, както трябва да бъде, като опитаха хората там, дето раздаваме по центъра, един ми носи вино, другият ми носи месо, третият – сланина и викат: Ние такова нещо не сме консумирали никога такава рибена чорба.  Ако в България от всякъде ми направят по един казан рибена чорба на 100 места, от всяка една река, от всеки един язовир и има само една от свищовска дунавска, ще я позная със затворени очи коя е тя.

Свищовлията Иван Димитров е на 63 години и има две мечти, които е категоричен, че ще сбъдне:

Първото – реставрация на скривалището на Васил Левски в манастира „Покров Богородичен“ и второто – да направя една малка зоологическа градина в Свищов. Страшно много ми се иска да го направя докато съм жив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.  Винаги съм си представяла оперетната примадона точно..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. Тя поема ръководството на световноизвестния детски хор „Бодра смяна“ след смъртта на..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за нея - цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на..

публикувано на 12.04.24 в 19:38