Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на 27-те държави обещаха да останат единни и да защитават правата на техните съграждани във Великобритания

ЕС прие единодушно принципните си позиции за предстоящите преговори по Брекзит

Лидерите фиксираха 29 март 2019г. като датата, от която Обединеното кралство повече няма да бъде член на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз прие единодушно принципните си позиции за предстоящите преговори по Брекзит. Лидерите на 27-те държави обещаха да останат единни и да защитават правата на техните съграждани във Великобритания.

Почти всички участници потвърдиха опасенията си, че се задават много трудни и сложни преговори за пари и граждански права.

Гаранциите за статута на европейците във Великобритания трябва да са всеобхватни, реципрочни, изпълними и недискриминационни, според гласуваните принципни линии. Българският президент Румен Радев коментира:

Амбицията е, да се опитаме да запазим правата на всички граждани, които са в заварено положение. Които в момента работят, учат и живеят във Великобритания и са пристигнали там по едни правила, да се запазят тези правила. Дали ще успеем, не мога да гарантирам. Ще направим всичко възможно.

В документа конкретно се споменава само искането до последния ден преди Брекзит всеки европеец да може да кандидатства за постоянно местожителство при натрупани 5 години законно пребиваване на Острова

Милиони европейци се преместиха там и си намериха работа – трябва отначало да изясним техния статут, включително въпроси като пенсиите, добави румънският президент Клаус Йоханис.

Общо 25 различни законодателни въпроса за статута на гражданите предстои да се решават, обясни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Според него демонстрацията на единство днес сред 27-те лидери няма да трае дълго щом стане дума за вноските в европейския бюджет след излизането на Великобритания:

Очевидно е че има едни държави, които не желаят да плащат повече и други – които не искат да получават по-малко.

Всички парични задължения на Обединеното кралство да се уточнят в един финансов пакет – това включва вноските в дългосрочния бдюжет на съюза, както и ангажиментите в ЕИБ, ЕЦБ и Европейския фонд за развитие.

Докато траят преговорите Великобритания ще бъде държана на страна от другите инициативи за интеграция на съюза и няма да й бъде позволено да се намесва. Забранява се на отделни страни от съюза да водят паралелни договорки с британците догато не приключи цялостната сделка.

Това не означава, че има конспирация срещу британците, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел – напротив, за тях ще е по-лесно, котато говорим с един глас, а не с 27.

Изправени сме пред риска Тереза Мей да се опита да всее раздор между 27-те, но не трябва да падаме в този капан, предупреди белгийският премиер Шарл Мишел.

За бъдещите отношения, след напускането на Великобритания, ще се преговаря едва когато се изчитят текущите въпроси по нейното оттегляне. Румен Радев изрази надежда първата фаза от преговорите да приключи до октомври

На България се пада важната отговорност, точно по време на Европейското председателство, да се решава втората фаза на преговорите.

Лидерите фиксираха 29 март 2019г. като датата, от която Обединеното кралство повече няма да бъде член на ЕС. До тогава условията по напускането трябва да са договорени, гласувани и юридически влезли в сила.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49