Александър Велев: Бъдещето на радиото е в дигиталното разпространение

Генералният директор на БНР Александър Велев
БГНЕС

Новите предизвикателства пред обществените медии, етичните правила и достоверността в ерата на новите технологии - тези теми са във фокуса на годишната среща на Европейската организация за радио и телевизия в чешкия град Пилзен. Генералният директор на Българското националното радио Александър Велев е участник в срещата. В интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" той поясни :

Едва ли може да има формула за опазване на медиите от фалшивите новини, която да е валидна за всички. Важното е да се търси достоверността на информацията, да се проверяват информациите и както знаем обществените радио и телевизия са призвани да правят именно това – да проверяват информацията си и да бъдат достоверни, да бъдат тези, които слушателите да възприемат като най-близки до това, което се случва. В дискусията стана дума за това дали обществените медии само трябва да констатират и да предават фактите или все пак да ги интерпретират пречупено през обществения интерес. Преобладаваше мнението, че една интерпретация е нужна и трябва да има поглед върху това, което се случва, но този поглед все пак трябва да бъде пречупен действително през интереса на хората, а не през някакви частни интереси.

Велев разкри и какво е заложено в програмата на БНР за тази година:

Ние сме заложили в програмата си за тази година да пуснем експериментално DAB+ за София и това е заложено и в тръжните книжа. Дали това ще се реализира зависи и от СЕМ и от КРС, които са нашите партньори. Ние проведохме една среща с тях на тази тема по инициатива на Съвета за електронни медии. На тази среща участваха и АБРО, представителите на частните радиостанции в България, но не можахме да стигнем до разбирателство, тъй като преминаването към DAB+ изисква инвестиции в нови предаватели, а изглежда частните радиостанции не са готови да направят тези инвестиции, но DAB+ е бъдещето или поне дигиталното разпространение е бъдещето, защото е по-евтино и е много по-качествено. Освен това на една и съща чистота могат да се качат много повече програми.

Цялото интервю с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме Въведение Богородично - Деня на християнското семейство

Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство. На този ден децата се запознават с Христовото учение. Когато Дева Мария навършва 3 години, нейните родители я завели в Йерусалим, за да я въведат в храма Господен, където я оставили, за да се обучава и подготвя за своето необикновено..

публикувано на 21.11.17 в 08:16

Евростат: 550 000 българчета са живели в риск от бедност и социално изключване през миналата година

550 хиляди българчета под 18-годишна възраст са живели в риск от бедност и социално изключване през 2016 година, показва анализ на Евростат. Това означава, че около 45 процента от децата у нас до 17 години са били изложени на такъв риск през миналата година, при среден показател за ЕС - 26,4 на сто. За около шест години обаче процентът на..

публикувано на 21.11.17 в 08:06

Преглед на печата

Правителството обсъжда втори лифт на Банско срещу по-висока такса от концесионера. Това пише "Капитал дейли" по повод проведената вчера среща между вицепремиера Валери Симеонов, министъра на околната среда Нено Димов и неправителствени организации и институции. Според версията на управляващите готвените промени ще доведат до решаване на проблема с..

публикувано на 21.11.17 в 07:11

Шумът, засечен в зоната на издирване на изчезналата подводница "Сан Хуан", не е от нея, заяви говорител на аржентинските ВМС

Шумът, засечен вчера в зоната на издирване на изчезналата аржентинска подводница "Сан Хуан", не е идвал от нея. Това заяви говорителят на аржентинските военноморски сили Енрике Балби , цитиран от световните агенции. След анализ експерти са установили, че записите те не съответстват на шум, който може да идва от подводница, добави говорителят. Той..

публикувано на 21.11.17 в 04:29

Близо 35 души бяха ранени при експлозии и пожар в козметичен завод край Ню Йорк

Близо 35 души бяха ранени при две експлозии и пожар в козметичен завод близо до Ню Йорк Близо 35 души бяха ранени вчера при две експлозии и пожар в козметичен завод близо до Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на местните власти. Сред ранените има и седем пожарникари, пострадали при втората експлозия.  Първият взрив е..

публикувано на 21.11.17 в 04:25