Александър Велев: Бъдещето на радиото е в дигиталното разпространение

Генералният директор на БНР Александър Велев
БГНЕС

Новите предизвикателства пред обществените медии, етичните правила и достоверността в ерата на новите технологии - тези теми са във фокуса на годишната среща на Европейската организация за радио и телевизия в чешкия град Пилзен. Генералният директор на Българското националното радио Александър Велев е участник в срещата. В интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" той поясни :

Едва ли може да има формула за опазване на медиите от фалшивите новини, която да е валидна за всички. Важното е да се търси достоверността на информацията, да се проверяват информациите и както знаем обществените радио и телевизия са призвани да правят именно това – да проверяват информацията си и да бъдат достоверни, да бъдат тези, които слушателите да възприемат като най-близки до това, което се случва. В дискусията стана дума за това дали обществените медии само трябва да констатират и да предават фактите или все пак да ги интерпретират пречупено през обществения интерес. Преобладаваше мнението, че една интерпретация е нужна и трябва да има поглед върху това, което се случва, но този поглед все пак трябва да бъде пречупен действително през интереса на хората, а не през някакви частни интереси.

Велев разкри и какво е заложено в програмата на БНР за тази година:

Ние сме заложили в програмата си за тази година да пуснем експериментално DAB+ за София и това е заложено и в тръжните книжа. Дали това ще се реализира зависи и от СЕМ и от КРС, които са нашите партньори. Ние проведохме една среща с тях на тази тема по инициатива на Съвета за електронни медии. На тази среща участваха и АБРО, представителите на частните радиостанции в България, но не можахме да стигнем до разбирателство, тъй като преминаването към DAB+ изисква инвестиции в нови предаватели, а изглежда частните радиостанции не са готови да направят тези инвестиции, но DAB+ е бъдещето или поне дигиталното разпространение е бъдещето, защото е по-евтино и е много по-качествено. Освен това на една и съща чистота могат да се качат много повече програми.

Цялото интервю с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

Програма "Хоризонт" на БНР стартира новото си предаване "Новинарски час". Всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие. Във..

обновено на 28.07.17 в 21:29

"Топлофикация София" отлага спирането на ТЕЦ "София-Изток"

"Топлофикация София" съобщи, че отлага спирането на работата на ТЕЦ "София-Изток" за периода от 30 август до 11 септември, включително. Причината е забавяне на административните процедури и последващите от това промени в графиците за изпълнение на строително-монтажните работи по реконструкцията на авариралия през зимата магистрален топлопровод. Докато..

публикувано на 28.07.17 в 21:03

Трима души пострадаха след масово сбиване в Софийския затвор

Масово сбиване е станало малко след 17 ч. днес в Софийския затвор, съобщиха за БНР от главната дирекция "Изпълнение на наказанията". В сбиването, възникнало по време на престой на лишените от свобода на открито, са участвали две групи от по 20-ина души. Ситуацията е била овладяна своевременно, а участниците във физическата саморазправа веднага са..

публикувано на 28.07.17 в 21:00

Мъж се вряза с кола в група хора в Хелзинки

Мъж се вряза с кола в хора в центъра на столицата на Финландия Хелзинки. Един човек е убит, а четирима души бяха ранени, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на полицията.  Жертвата и ранените са били на тротоара, когато колата ги е връхлетяла. Полицаите са задържали шофьора на автомобила, който  е финландец, на около 50 години и..

публикувано на 28.07.17 в 20:55

И втората българка, задържана в Турция, беше освободена

Освободена е и втората българка, която беше държана 7 дни в турски арест по подозрения в тероризъм. Това съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Турция Надежда Нейнски . Турският съд е наложил на момичето мярка за неотклонение "подписка", без право да напуска територията на Турция: Обвинението за участие в терористична организация е заменено..

обновено на 28.07.17 в 20:35