Близо 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на матурите по български език и литература

| обновено на 19.05.17 в 17:06
Снимка: БГНЕС


Около 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. 

11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература, съобщават от просветното министерство. 9 - заради преписване. У други двама зрелостници са намерени мобилни телефони. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване. 

Изпитът на зрелостниците започна в 8.00 часа. Матурата е под формата на тест, който бе генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации. Той съдържа 40 въпроса. Последната, 41-ва задача, е създаване на аргументативен текст върху разказа "Албена" на Йордан Йовков.

За първи път тази година матурите ще се проверяват дистанционно в 41 областни центъра. Главният експерт по български език и литература в Просветното министерство Милена Иванова каза в интервю за "Хоризонт", че това ще направи оценяването по-обективно.

В 10.00 започна изпитът на седмокласниците. Изтегленият вариант, по който работят учениците, е Вариант 2 от 3 възможни. Той се състои от тест и преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на Братя Мормареви.

За първи път и двата изпита са разделени на модули – като мярка срещу преписването. Учениците няма да могат да напускат залите, преди да са предали работата си по съответния модул. В училищата ще има над 4 хиляди камери. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение. Всички места в класните стаи са номерирани.

За всеки зрелостник е определено конкретно място, което той ще научи минути преди началото на изпита.

Министърът на образованието Красимир Вълчев не присъства на изтеглянето на изпитните варианти.

Ето какво споделиха зрелостници от Плевен, Русе и Варна:

Мисля, че ще успея. Не е нищо особено. Просто притеснението е повече, отколкото трябва да е на моменти.

Всички, които съм питала казват, че ще се падне Христо Смирненски, абсолютно всички - майка ми, съученички - казват зрелостници.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иванка Иванова: В между 6 и 18% от досъдебните производства се ползва безплатна правна помощ

Амбиция да бъде разширен кръгът от лица, които имат достъп до безплатна правна помощ и подобряване на качеството на предоставянето ѝ обявиха от Министерството на правосъдието на форум, посветен на стандартите за качество в работата на адвокатите в досъдебната фаза на наказателните производство. Институт „Отворено общество“ е партньр на..

публикувано на 16.01.18 в 09:33

Вулканът Майон на Филипините започна да изпуска лава

Вулканът Майон на Филипините започна да изпуска лава, а експерти предупредиха, че до дни или седмици може да има и силно изригване. Около 15 000 души вече напуснаха застрашения район, в който е обявена степен на опасност. Майон се намира на 340 км., от югоизточно от столицата Манила, като през последните години вулканът е изригвал..

публикувано на 16.01.18 в 09:13
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Общинските власти си затварят очите за незаконните кариери

Хората са неосведомени по процесите, касаещи концесиите, а през последните години държавата в много голяма степен занемари просветителската дейност относно политиките в сферата на подземните природни богатства. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Казаднжиев , експерт от Българския енергиен и минен форум и бивш директор на „Природни..

публикувано на 16.01.18 в 09:12

Австралия търси помощ за спасяването на Големия бариерен риф

Правителството на Австралия обяви международен конкурс за над един милион евро за спасяването на Големия бариерен риф, предават световните агенции. Властите се надяват на иновативни решения за опазването на коралите и възстановяването на повредените рифове, заяви австралийският министър на околната среда Джош Фрайдънбърг . Големият бариерен риф е..

публикувано на 16.01.18 в 08:43

"Къща на ужасите" открита в Калифорния

13 братя и сестри, сред които и съвсем малки деца, бяха открити завързани от собствените си родители в калифорнийското градче Перис. Сигналът в полицията е даден от една от жертвите, 17-годишно момиче, успяло да избяга. Двамата родители, на 57 и 49 г., не успели да обяснят на полицията, защо децата им са вързани и държани гладни и на тъмно...

публикувано на 16.01.18 в 08:30