Близо 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на матурите по български език и литература

| обновено на 19.05.17 в 17:06
Снимка: БГНЕС


Около 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. 

11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература, съобщават от просветното министерство. 9 - заради преписване. У други двама зрелостници са намерени мобилни телефони. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване. 

Изпитът на зрелостниците започна в 8.00 часа. Матурата е под формата на тест, който бе генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации. Той съдържа 40 въпроса. Последната, 41-ва задача, е създаване на аргументативен текст върху разказа "Албена" на Йордан Йовков.

За първи път тази година матурите ще се проверяват дистанционно в 41 областни центъра. Главният експерт по български език и литература в Просветното министерство Милена Иванова каза в интервю за "Хоризонт", че това ще направи оценяването по-обективно.

В 10.00 започна изпитът на седмокласниците. Изтегленият вариант, по който работят учениците, е Вариант 2 от 3 възможни. Той се състои от тест и преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на Братя Мормареви.

За първи път и двата изпита са разделени на модули – като мярка срещу преписването. Учениците няма да могат да напускат залите, преди да са предали работата си по съответния модул. В училищата ще има над 4 хиляди камери. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение. Всички места в класните стаи са номерирани.

За всеки зрелостник е определено конкретно място, което той ще научи минути преди началото на изпита.

Министърът на образованието Красимир Вълчев не присъства на изтеглянето на изпитните варианти.

Ето какво споделиха зрелостници от Плевен, Русе и Варна:

Мисля, че ще успея. Не е нищо особено. Просто притеснението е повече, отколкото трябва да е на моменти.

Всички, които съм питала казват, че ще се падне Христо Смирненски, абсолютно всички - майка ми, съученички - казват зрелостници.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина един от пострадалите при аварията в "Стомана"- Перник

Един от двамата тежко пострадали работници при производствената авария миналата седмица в "Стомана"- Перник е починал вчера. Пещ за топене на метал се взриви в четвъртък в "Стомана"-Перник и двамата работници бяха изпръскани с течния метал.  От "Пирогов" съобщиха за БНР, че вторият  работник остава в реанимацията в тежко състояние, но неговите..

публикувано на 23.05.17 в 17:40

38 процента от пенсионерите ще получават 200 лева пенсия от октомври

Близо 38 процента от възрастните хора у нас ще получават минимална пенсия след първи октомври тази година. Това ще стане, след като от тази дата минималната пенсия за стаж ще е  200 лева . В резултат на увеличението на минималната пенсия за стаж на 180 лева от първи юли 31,1 на сто от възрастните ще получават минимална пенсия. Реално увеличение ще..

публикувано на 23.05.17 в 17:35

Аделина Игнатова: Никой в Манчестър не си е останал у дома от страх, хората си помагат

В момента всички в Манчестър се обединяват и всеки се опитва да помогне с каквото може. Провеждат се множество акции на съвсем обикновени хора, които предлагат жилищата си за настаняване на хора, останали без подслон и на такива, пристигнали от други градове. Таксиметрови фирми осигуряват безплатен превоз. Дарява се кръв, а пред пунктовете..

публикувано на 23.05.17 в 17:22

Хидроизолацията на наводнения блок в Мездра ще е готова до седмица

До седмица ще бъде готова хидроизолацията на жилищната сграда в Мездра, в която се появи теч при саниране. Заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова е проверила проблема на място и е получила уверение от строителя, че реконструкцията на блока ще приключи в рамките на предвидените срокове. Малина Крумова е подчертала, че контролът по..

публикувано на 23.05.17 в 17:11
Св.св. Кирил и Методий

110 учители и ученици получиха награди по повод 24 май в Ловеч

Регионалното управление на образованието в Ловеч награди над 110 изявили се през годината учители и ученици по повод утрешния ден на българската просвета и култура. Директорът на професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен Зоя Петрова беше удостоена с почетният знак на регионалното управление на образованието в Ловеч...

публикувано на 23.05.17 в 16:55