Отново уран над допустимите норми във водата на три пловдивски села

Наличие на уран, малко над допустимите норми, е открито във водата на три пловдивски села - Пъдарско, Болярино и Драгойново. От Регионалната здравна инспекция се позоваха на резултати от проби, предоставени им от ВиК. 

В и К дружеството е тествало водата в частна лаборатория в Бухово, уточни директорът на здравната инспекция в Пловдив д-р Ваня Танчева- Манчева. В късния следобед са уведомени кметовете на населените места да се предприемат съответните мерки.

Забраняваме водата за пиене и за готвене. Става дума за увеличения, които са в рамките на старите норми, минимални. За сега се спира водата до получаване на втори резултат.

В понеделник ще бъдат взети нови проби. Те ще бъдат изследвани в Националния център по радиобиология.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Иванка Иванова: В между 6 и 18% от досъдебните производства се ползва безплатна правна помощ

Амбиция да бъде разширен кръгът от лица, които имат достъп до безплатна правна помощ и подобряване на качеството на предоставянето ѝ обявиха от Министерството на правосъдието на форум, посветен на стандартите за качество в работата на адвокатите в досъдебната фаза на наказателните производство. Институт „Отворено общество“ е партньр на..

публикувано на 16.01.18 в 09:33

Вулканът Майон на Филипините започна да изпуска лава

Вулканът Майон на Филипините започна да изпуска лава, а експерти предупредиха, че до дни или седмици може да има и силно изригване. Около 15 000 души вече напуснаха застрашения район, в който е обявена степен на опасност. Майон се намира на 340 км., от югоизточно от столицата Манила, като през последните години вулканът е изригвал..

публикувано на 16.01.18 в 09:13
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Общинските власти си затварят очите за незаконните кариери

Хората са неосведомени по процесите, касаещи концесиите, а през последните години държавата в много голяма степен занемари просветителската дейност относно политиките в сферата на подземните природни богатства. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Казаднжиев , експерт от Българския енергиен и минен форум и бивш директор на „Природни..

публикувано на 16.01.18 в 09:12

Австралия търси помощ за спасяването на Големия бариерен риф

Правителството на Австралия обяви международен конкурс за над един милион евро за спасяването на Големия бариерен риф, предават световните агенции. Властите се надяват на иновативни решения за опазването на коралите и възстановяването на повредените рифове, заяви австралийският министър на околната среда Джош Фрайдънбърг . Големият бариерен риф е..

публикувано на 16.01.18 в 08:43

"Къща на ужасите" открита в Калифорния

13 братя и сестри, сред които и съвсем малки деца, бяха открити завързани от собствените си родители в калифорнийското градче Перис. Сигналът в полицията е даден от една от жертвите, 17-годишно момиче, успяло да избяга. Двамата родители, на 57 и 49 г., не успели да обяснят на полицията, защо децата им са вързани и държани гладни и на тъмно...

публикувано на 16.01.18 в 08:30