Трима затворници от Бобов дол се явиха на матурата днес

Снимка: БТА

Трима излежаващи присъди в затвора в Бобов дол се явиха на матурата по български език и литература днес. За първи път в училището към затвора, в коeто учат около 110 мъже, има абитуриенти. 

По правило, в училището към затвора класните стаи са под непрекъснато видеонаблюдение. Така е през цялата учебна година, а и в класа има жива охрана от надзиратели. При откриването на учебната година зрелостниците в училището били петима.  Двама обаче са освободени, верятно заради изтърпян срок на присъдата. В училището на затвора осем души са седмокласници, те обаче не се явяват на външното оценяване, защото са доста над възрастта за седмокласници. Затова външното оценяване ще се прави след няколко дни. Те ще решават тест, а резултатите ще бъдат предадени в регионалния инспекторат и в Министерството на образованието.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици великотърновци и туристи се събраха на Самоводската чаршия, за да спазят традицията на Еньовден

Православната църква празнува днес рождението на Свети Йоан Кръстител или Еньовден. В народните вярвания, при изгрева на Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила и затова се берат рано сутринта. Стотици великотърновци и туристи се събраха на старинната Самоводска чаршия, за да спазят традицията да минат за здраве под венец от 77 билки...

публикувано на 24.06.18 в 11:20

КНСБ: Решенията в законопроекта за личната помощ се разминават дори с очакванията на протестиращите

„Ние не сме отхвърлили личната помощ като институт, а напротив. Мястото на личната помощ обаче е в Закона за социалните услуги и в Закона за хората с увреждания“. Това каза в предаването „Неделя 150“ Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. „В Глава 3, в момента се пише Законът за..

публикувано на 24.06.18 в 11:11

Проф. Евелина Славчева: Недоволството на метеоролозите е потушено временно

Временно беше потушено недоволството на метеоролозите, заяви в предаването „Неделя 150“ проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН.       „Напрежението във вида, в който се видя публично, всъщност може би е още по-дълбоко вътре в института и изобщо в институтите на Академията, независимо от позитивните тенденции, които..

публикувано на 24.06.18 в 10:18

Александър Спасов е победителят при бегачите в ултрамаратона "Витоша 100"

Александър Спасов е победителят при бегачите в ултрамаратона "Витоша 100", известен още като "Обиколката на Витоша".  Александър Спасов от Ихтиман измина разстоянието от близо 100 километра за 8 часа и 12 минути. На второ и трето място се класираха Ивайло Атанасов и Тодор Пенков. При жените все още няма достигнали до финала. Бегачите тръгнаха в..

публикувано на 24.06.18 в 09:25

Празникът Еньовден е наситен с богата обредност

Над 53 хиляди души у нас имат имен ден на Еньовден - деня, в който православната църква празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Празникът е наситен с богата обредност и е свързан с лечебната сила на билките. За лек или наслада интересът към лечебните растения е все така актуален. Освен за традиционната отвара, напоследък расте..

публикувано на 24.06.18 в 08:40