След двегодишно разследване, прокуратурата разби хакерска група атакувала митниците

Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

След почти двегодишно разследване прокуратурата и ГДБОП разбиха организирана престъпна група, атакувала с компютърен вирус системата на Агенция "Митници". Целта е била отчитане на митнически транзити без в пунктовете да са се явили товарни автомобили, както и без да е осъществено пренасяне на стоки или какъвто и да било контрол, обясниха от МВР и прокуратурата. 

Групата е действала на територията на Европейския съюз и в Македония. До момента са задържани 23-ма души, трима, от които са служители на агенция "Митници".  Основното действащо лице е 22-годишен хакер, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Това, което можем да кажем за хакера е, че е едно изключително интелигентно, вероятно, младо момче, което съдава вирус. Продава го, вероятно и с момощта на този вирус се обслужва контрабандата на теритарията на само на България, но и на други държави.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови 75 работни места одобри комисията по регионална заетост в Кърджали

Нови 75 работни места одобри комисията по регионална заетост в Кърджали. Те се разкриват по линия на програмата за заетост, която ще стартира от 1 юни. От нея могат да се възползват трайно безработни, хора без работа над 50 години, младежи, както и такива без квалификация или в неравностойно положение.  В следващите 6 месеца те ще бъдат наети в..

публикувано на 25.04.18 в 16:57

Расте броят на отпадналите от образователната система ученици в Добрич

Броят на отпадналите от образователната система ученици в град Добрич продължава да расте, според годишния отчет на Общинската програма за закрила на детето. За учебната 2016/2017 година напусналите преждевременно училище деца са 235.  За сравнение през учебната 2015/2016 година отпадналите от образователната система ученици в Добрич са били  212, а през..

публикувано на 25.04.18 в 16:44
Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на пускането на свобода на спасени редки птици в Стара Загора.

Редки птици от Спасителния център в Стара Загора бяха пуснати на свобода

Редки птици, спасени и отглеждани в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“  в Стара Загора, днес бяха пуснати на свобода. Центърът е сред организациите, които успешно реализират проекти в сферата на биоразнообразието. Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, заедно с делегация от Европейската комисия,..

публикувано на 25.04.18 в 15:49

Четвърти месец продължава извозването с цистерни на отпадни води от регионалното депо край Ямбол

Четвърти месец продължава извозването с цистерни на отпадни води от регионалното депо край Ямбол. Жителите на района се оплакват от замърсяването, което съпътства дейностите. На квотен принцип петте общини, които депонират битови отпадъци на регионалното сметище, извозват инфилтратните води до пречиствателната станция в Сливен, тъй като..

публикувано на 25.04.18 в 15:43

Родителите на момче от Пазарджик сигнализираха, че детето им е жертва на полицейско насилие

Родителите на 17-годишно момче от Пазарджик сигнализираха в "Хоризонт", че детето им е жертва на полицейско насилие.   Преди три дни синът им, който учи в езиковата гимназия на града, е бил задържан с още двама съученици след сигнал за откраднат телефон. Неприятният инцидент се е разиграл на 20-и април около 23.30 часа. 18-годишният..

обновено на 25.04.18 в 15:34