След двегодишно разследване, прокуратурата разби хакерска група атакувала митниците

Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

След почти двегодишно разследване прокуратурата и ГДБОП разбиха организирана престъпна група, атакувала с компютърен вирус системата на Агенция "Митници". Целта е била отчитане на митнически транзити без в пунктовете да са се явили товарни автомобили, както и без да е осъществено пренасяне на стоки или какъвто и да било контрол, обясниха от МВР и прокуратурата. 

Групата е действала на територията на Европейския съюз и в Македония. До момента са задържани 23-ма души, трима, от които са служители на агенция "Митници".  Основното действащо лице е 22-годишен хакер, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Това, което можем да кажем за хакера е, че е едно изключително интелигентно, вероятно, младо момче, което съдава вирус. Продава го, вероятно и с момощта на този вирус се обслужва контрабандата на теритарията на само на България, но и на други държави.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собственици на малки бензиностанции излизат на протест в София в четвъртък

Собственици на малки бензиностанции излизат на национален протест в четвъртък - 21 юни пред Народното събрание, решиха на национална среща във Велико Търново Сдружението на превозвачите и Сдружението на малките търговци на горива. Недоволството им е срещу проектозакона за търговията с горива и нефтопродукти. Планират се протестни шествия..

обновено на 18.06.18 в 18:39

ВиК-Смолян изследва водата в Чепеларе заради замътване

Вследствие на обилните валежи през последните дни питейната вода в Чепеларе е замътена в ниска и средна зона, които се захранват от извор „Св. Дух“. От ВиК-Смолян съобщават, че при обилни валежи се получава замътване на водата, но обичайно не се променят характеристиките ѝ. Замътването е само механично, но препоръчват водата да не се използва за..

публикувано на 18.06.18 в 18:23

Камион се вряза в дърводелски цех в село Горски извор, шофьорът е починал на място

Камион се вряза в дърводелски цех в димитровградското село Горски извор. Инцидентът е станал към 17 часа. Шофьорът на камиона е починал на място, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ. По първоначална информация няма пострадали работници в цеха.

публикувано на 18.06.18 в 18:13
Кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски

Кметът на село Войнягово задържан с подкуп

Кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски е арестуван с подкуп. Полицаи са го задържали на паркинг в Карлово. Парите са били преброени от разследващите, след което той е бил отведен в Районното управление. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 18.06.18 в 17:43

Задържаха контрабандни филтъри и хартия за цигари на “Капитан Андреево”

Над 3 милиона контрабандни цигарени филтри и над 2,6 милиона броя хартия за цигари са задържани на граничния пункт “Капитан Андреево”. При проверка на товарен автомобил на изходящо трасе е извършен контрол с електронна везна, като е установена разлика в декларирания товар по документи. След преглед с рентгенов апарат в багажното помещение е открита..

публикувано на 18.06.18 в 17:28