Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева разработва глобален план, подобен на плана "Юнкер"

Снимка: БТА

Кристалина Георгиева разработва инвестиционен план, подобен на плана "Юнкер", за целия свят. В първото си интервю за българска медия като главен изпълнителен директор на Световната банка, дадено специално за предаването "Събота 150", Георгиева обяви, че банката ще предоставя гаранции за намаляване на риска и стимулиране на инвестициите:

По света днес има много ликвидност, но недостатъчно доходност. Осем и половина трилиона долара са в институционални инвеститори с отрицателна доходност и въпросът за нас, за Световната банка е, как да направим така, че да построим път за тези институционални инвеститори към развиващите се страни, където също в трилиони се измерват нуждите от инвестиции. Започваме работа в това направление, която се състои от две части. Първата част е инвестиционен климат - ние имаме отлична репутация в тази област. Засилваме работата си  в обвързването на тази оценка със заеми, които предоставяме на тези страни за коригиране на инвестиционния климат, за отстраняване на пречките за инвеститорите. И второ - създаваме повече инструменти и увеличаваме използването на съществуващите в сферата на гаранциите, така че да свалим риска. Когато Джим Ким се обади на бившия ми шеф Жан-Клод Юнкер, му каза: "Жан-Клод, аз знам, че не ти се иска да я пускате Кристалина, обаче прати ми я, за да направи тя "План Юнкер"  за света, защото това, което ние направихме в Комисията с плана Юнкер беше именно поемане на част от риска чрез плана „Юнкер“,  за да може да се увеличи частното инвестиране в икономиките на ЕС.
Световната банка разработва специални инструменти за справяне с бедността и неравенството. Във Фонда за най-бедните страни, управляван от банката, са събрани рекордните 75 милиарда долара. Освен това ще бъдат подпомагани специално държавите, които са първа спирка пред бежанците, обясни Кристалина Георгиева:

Работим по това  да създадем по добри  условия за живот там, където хората са. Нашето послание е: "Инвестирайте повече в тези страни, ако не искате да трябва да решавате проблемите на миграцията на собствен терен в богатите страни". Ние създадохме съвсем конкретен инструмент да помага на страните, които приютяват бежанци като първа спирка - да кажем Ливан, Йордания, в днешно време Уганда. Предоставяме безлихвени кредити с много дълъг срок на изплащане, за да могат с тези пари да създадат инфраструктури и работни места, да останат бежанците близо до дома си, да кажем сирийците да останат в Йордания, така че, когато войната в Сирия свърши (ние знаем, че всяка война все някога свършва, даже стогодишната война след сто години свърши на масата на преговорите), да могат хората лесно и бързо да се върнат по домовете си. Този инструмент много се цени. Вече успяхме да предоставим за един милиард долара в рамките на една година финансиране за проекти, които позволяват по добра инфраструктура и повече работа на места, където има такъв голям натиск от бежанци. Имаме фонд за най-бедните страни в рекорден размер - 75 милиарда долара.

Относно насърчаването на женското предприемачество Кристалина Георгиева отбеляза:

По света, включително в най развитите страни, някъде от 10 до 37 процента повече може да се произведе, ако жените имат еднакъв достъп. Жените предприемачи са по-надеждни, те по-рядко фалират, по-добре си плащат заемите и когато печелят те превръщат печалбата в подобрение за цялото семейство. Децата им по-вероятно да учат и да завършат висше образование, тоест жената печели, печели цялото общество. Аз имам пътуване в Етиопия. Там имаме проект с жени предприемачки. Ентусиазмът затова  да могат да се отстраняват пречките пред жените навсякъде е много голям. Те са понякога културни пречки, понякога законодателни. Ние тук в България не можем да си го представим, но има страни, където жената не може да има собственост, да има банкова сметка, е, как може тогава да работи?

Климатичните промени също са сред големите теми на Световната банка:

Световната банка си постави за цел 28 процента от нашите заеми да имат позитивни ефекти или за намаляване на климатичните изменения, или за приспособяване към тези изменения. До 2020-а година ние ще постигнем тази цел. Нашето финансиране най-често е ориентирано към това, което наричаме „уин, уин, уин“ - печели климатът, печели обществото, печелят най необлагодетелстваните части на това общество.

Как изглежда Световната банка пет месеца след като Кристалина Георгиева се завърна да работи в нея:

Това, което направих в тези пет месеца, първо, да се концентрираме върху това да „събудим“ спящите пари, да им помогнем да стигнат до развиващите се пазари. Второ, направихме една много важна програма - милиард и 800 милиона долара за четирите страни, които са изправени пред риск, какъвто не трябва да има в 21-и век - хората да умират от глад. И трето - работя по структурни промени вътре в банката, така че да може знанието и опитът да се прилагат точно там, където те са необходими и да вържем нашата работа по ефективно с инвестирането от частния сектор.

Цялото интервю в детайли слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Трусът е бил усетен и в община Сърница, съобщиха от местната..

публикувано на 29.03.24 в 10:07