Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията отправи почти същите препоръки за структурни реформи в България

Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България да засили контрола над банките и финансовия си сектор и да започне да реформира образованието и здравеопазването. Това призова за поредна година ЕК в рамките на процедурата срещу страната ни за прекомерни макроикономически дисбаланси. Препоръките са част от  Европейския семестър за координация на икономическите политики между държавите от съюза и всяка година правителството се ангажира с план за тяхното изпълнение – предава от Брюксел кореспондентът на БНР Никола Миладинов:

Към властите в София се отправят почти идентични препоръки за реформи в 4 направления, каквито страната ни обеща да изпълни и миналата година.

Финансовият сектор остава уязвим с високото равнище на необслужваните кредити, смятат експертите на Еврокомисията. Препоръчва се подсилване на надзора над банките, премахване бюрократичните спънки при събирането на данъци и реформа на законодателството за обявяване на фалит. Отново стои задачата за контрола  на  процедурите  за  възлагане  на  обществени поръчки.

Повтарят се призивите за отстраняване на рискове като слабия достъп на деца от ромски семейства до образование и емиграцията на медицински специалисти от системата на здравеопазване, както отбеляза Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен .

Голям дял от населението няма здравни осигуровки. Цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система, остава много висока. Недекларираният труд пречи на устойчивостта на социалните системи и България трябва да работи още в тази сфера.

Еврокомисията уточнява, че в днешните препоръки по семестъра този път няма съвети за борба с корупцията, тъй като те бяха вече възложени на правителството по другия механизъм за наблюдение в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Зам.председателят Валдис Домбровскис обаче, не изключи възможността Брюксел да изпрати на помощ свои експерти за реформите и в социално-икономическата сфера:

Това винаги става по искане на засегнатата държава-членка. Чак тогава службата ни за подкрепа на структурните реформи може да окаже техническа помощ. В България вече бяха изпълнени някои проекти в правосъдието и продължава работата по други. Виждаме, че България възприема това като полезен инструмент за подсилване усилията си в структурните реформи.

Домбровскис ще представи лично препоръките при посещението си в София в петък, 2 юни


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК: В България все още има прекомерен макроикономически дисбаланс

Европейската комисия (ЕК) представи специфичните си препоръки към България за структурни реформи в държавния и финансовия сектор. Още от 2015 година страната ни, заедно с още няколко държави от Евросъюза, е под специално наблюдение заради прекомерни..

обновено на 22.05.17 в 12:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил...

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да..

публикувано на 25.04.24 в 08:01