Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1100 места в българските университети са за сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово и Казахстан

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е утвърдил над 1100 места в българските висши училища за студенти - българи, живеещи извън страната. Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово и Казахстан.

Най-много места са отделени за студенти по икономика - 124.

68 места са предвидени в професионално направление „Информатика и компютърни науки“. 81 са местата за „Медицина“, а по 28 са в „Стоматология“ и „Фармация“.

69 младежи ще учат „Филология“, като най-много са местата за „Английска филология“.

66 младежи ще получат педагогическо образование, 47 студенти ще учат в професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при облекчени условия. По данни на Държавната агенция за бежанците, децата с предоставена временна..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и политологът Иван Начев, според когото още при формирането на кабинета е станало ясно,че може да го..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16. Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов: Тагарев: Работи се интензивно по инфраструктурата за Ф-16 "Два самолета ще ни бъдат..

публикувано на 23.04.24 в 18:39

Комисията по отбрана одобри и мерки за по-високо заплащане на цивилните служители в МО

Комисията по отбрана одобри единодушно на второ четене промените в Закона за отбраната, които ще повишат базата за определяне на месечно възнаграждение на военните.  Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните Депутатите приеха и серия мерки за по-високо заплащане на цивилните служители...

публикувано на 23.04.24 в 18:32

Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на МЗ

Има достатъчно ваксини срещу коклюш  за  децата  от  2 месеца до 2 години в  склада  на Министерство на здравеопазването, заяви по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването Галя Кондева.  314  са  случаите  на  коклюш  у нас от началото на годината, като н ай-много заболели - 214 -..

публикувано на 23.04.24 в 18:25
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в системата на МВР от 1987 г., като последно изпълнява длъжността началник на Районното управление в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21