Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да резервираме ваканцията си онлайн без излишни рискове

Снимка: БГНЕС

Все повече хора използват интернет, за да организират ваканцията си и да спестят време като резервират онлайн. За съвет как да правим това, без да си създаваме негативни усещания, се обърнахме към Игнат Арсенов, който е директор на Европейския потребителски център.

През 2015-а г. 19% от запитванията и жалбите, получени в Европейския потребителски център са свързани с ваканциите и почивките. Проучване на мрежата потребителски центрове в Европа показва, че ценови разлики между резервацията и крайното плащане съществуват и са най-често срещани при пътуванията със самолет. В повечето от тези случаи причина за увеличението на цените са такси за управление, такси за кредитни карти или за чекиране. Много клиенти обаче не се оплакват, ако крайната цена на услугата не съответства на първоначално посочената, защото не знаят къде.

Да се информираме добре преди да направим резервация, за да избегнем неприятните изненади, съветват от Европейския потребителски център. На първо място трябва да се внимава с рекламите в социалните мрежи и други мигащи сайтове и банери, подчерта Игнат Арсенов, допълвайки:

Хората да не се притесняват да резервират онлайн, но да внимават. Една цена, която им се показва – тя, разбира се, е за определени дати или за определени наличности, които обаче не винаги са достъпни за датата, когато ние искаме да пътуваме. И нашият доклад показа, че много рядко цената от рекламата е достъпна.

За всичко нередно, което забележим, да сигнализираме Европейския потребителски център, ни съветват още от там. Така ще могат да се свържат с търговеца, за да се промени прилагането на нелоялни практики. Закупуването на туристически пакет по Интернет дава допълнителни защити, посочва Игнат Арсенов.

 

В Интернет има много начини на плащане, но най-често използваният е чрез използването на кредитна карта. И тук има тънкости, казва Игнат Арсенов:

Необходима ли е кредитна карта, ще бъдем ли таксуване за тази кредитна карта, че ще ползваме. И също така – в каква валута ще платим. Напоследък зачестиха жалбите, които са свързани с това, че потребителят прави една резервация, но валутата, разбира се, е друга, тъй като обикновено резервираме почивките си в чужбина. И да кажем за хотели, обикновено се плаща във валутата на държавата, където се намира хотела  - и при превалутирането в нашата банка, до валутата на съответната държава, се губят определени средства.

При плащането с кредитна карта има известни рискове, ако връзката не е криптирана, припомни Игнат Арсенов и препоръча да следим дали има криптиране.

Важно е да знаем, че преди да завършим резервацията винаги можем да се откажем, подчерта още Арсенов: Какво трябва да знаем, когато ни са налага да откажем направената резервация, както и още важни подробности за правата ни като потребители, чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52