Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросите на дигитализацията са в центъра на приоритетите на Естонското председателство

Естония
Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството в рамките на председателското трио Естония, Австрия и България е добър пример как държави от различните части на Европа могат да действат обединено и ефективно. Не искаме в програмата да има нито една дума без смисъл. Позицията ни е, че зад всяка дума трябва да стои конкретно действие. Що се отнася до България, надяваме се да продължим работата по законодателството, която вече започнахме, особено с прилагането на стратегията за единния дигитален пазар. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Хелен Сьоблер, координатор на съдържателната програма за Естонското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Естонското правителство одобри вече четирите основни приоритета на председателството: отворена и иновативна европейска икономика, сигурна и защитена Европа, цифрова Европа и свободно движение на данни и приобщаващ и устойчив съюз.
Естония е развита в дигитално отношение държава. Присъствието на въпросите на дигитализацията в дневния ред ще подпомогне всички политики, които са на хоризонта.

Когато говорим приоритетно за европейската икономика, естонците вече се опитват да намерят иновативния поглед по тази тема. Сега искаме да се фокусираме върху тема като електронната карта на услугите и трансгранична мобилност на компаниите, независимо дали става дума за стартиращо предприятие, разделяне на бизнес или преместване в друга държава - членка. Това е съвсем нов начин на мислене за ЕС. В момента енергийният пазар се променя много бързо и ние смятаме, че той трябва да бъде по-ефективен и приятелски настроен спрямо потребителите. Искаме да се фокусираме и върху създаването на един нов облик на пазара на електроенергия. Има и много аспекти от финансовия сектор като новите възможности за инвестиции за малките и средни предприятия и Съюза на капиталовите пазари. Това означава, че трябва да подсигурим банковия сектор, така че европейските граждани да са спокойни.

По темата за "Сигурна и защитена Европа" позицията на Естония е, че всички страни - членки трябва да допринесат за това да бъде поддържана обществената сигурност в Шенгенското пространство, заяви Сьоблер и допълни: 

В този случай за състоянието на IT системата и сътрудничеството между страните - членки е много важно информацията да протича бързо. Така е при общите действия за опазването на границите, решаването на мигрантската криза, справянето с тероризма и организираната престъпност.

Европа трябва да инвестира повече в сътрудничеството в отбранителната сфера и да подобри отбранителния капацитет на ЕС. За Естонското председателство партньорството между ЕС и НАТО остава много важен елемент от гледна точка на отбраната и нуждата за повече сигурност в съвременния свят. Позицията ни е, че трябва да се положат повече усилия за постигане на съгласие по механизма на финансиране на европейските мисии зад граница, и по-конкретно – механизма ATHENA.

Хелен Сьоблер коментира, че в Естония са щастливи от избора на българския еврокомисар, тъй като темата за дигитализацията е важна:

Надявам се един ден, когато говорим за Европа, да не се налага да споменаваме за дигитализацията като за нещо отделно, а това да се подразбира като неотменна част от ЕС. Има големи очаквания от Естония и ние се гордеем се с това, че водим този процес. Щастливи сме да видим, че комисарят, който поема този ресор, е от България.

Темата за дигиталната сфера има три важни въпроса. Свободният пренос на данни е ключов момент за председателството ни. Искаме да премахнем всички действащи местни ограничения за преноса на данни. Също така трябва да сме сигурни, че обменът на данни е сигурен процес и да имаме ясното виждане по темата за собствеността върху данните.

Важни въпроси от дигиталната сфера са електронната търговия и електронните услуги. Наистина искаме да дадем тласък в законодателството по теми като договорното право, потребителското право и данъчното облагане. Европейският общ пазар има нужда да бъде отблокиран, защото електронният пазар има потенциал да даде тласък за растеж, а електронната търговия и услуги са много важни в това отношения.

Не на последно място слагаме и електронното правителство, защото искаме да видим как трансграничните електронни услуги са реалност. Естония възнамерява да бъде домакин на конференция на високо ниво, посветена на електронното правителство, на която да бъде подписана декларацията от Талин, в която да бъдат поставени основните принципи за реализиране на практика на електронното правителство на ЕС. 

Преговорите за Брекзит са в ръцете на ЕК, коментира Сьоблер, но уточни:

Нашата позиция е, че Брекзит не може да е по-важен от 27 държави - членки, затова ще концентрираме усилията в полза на европейските граждани и страните - членки в ЕС. Разбира се, готови сме да действаме, ако ЕК поиска това от нас да помагаме в преговорите, но няма да бъдем активната страна.

Интервюто на Валерия Николова с Хелен Сьоблер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България, Естония и Австрия представят своите приоритети за председателството на Съвета на ЕС

Премиерите на България, Естония и Австрия ще представят по-късно днес приоритетите на председателството на Съвета на ЕС от началото на юли. Събитието съпътства втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Естония поема..

обновено на 23.06.17 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те..

публикувано на 25.04.24 в 21:22