Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракските военни очакват битката за Мосул да приключи до дни

| обновено на 29.06.17 в 18:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракската армия очаква дългата битка за Мосул да приключи през следващите няколко дни. След осем месеца ожесточени градски боеве в Мосул иракските военни обявиха днес, че са поели контрола над джамията, където "Ислямска държава" обяви своя халифат преди три години. Бойците на джихадистите, които все още не победени, са блокирани в няколко квартала в Стария град на Мосул. Иракският премиер Хайдер ал-Абади е издал инструкции битката да бъде доведена до своя край, обявиха от кабинета му. Ставаме свидетели на края на фалшивата държава на Даеш, написа министър-председателят на английски в профила си в социалната мрежа "Туитър", използвайки арабското наименование на групировката.

Отвоюването на 850-годишната джамия "Ал Нури" е голяма символична победа за иракските сили, които се борят за освобождаването на Мосул, посочва Ройтерс. Градът служеше като столицата на "Ислямска държава" в Ирак.

Падането на Мосул ще бележи края на иракската половина от обявения от джихадистите халифат, въпреки че "Ислямска държава" ще продължи да контролира територия на запад и на юг от града. Столицата от групировката в Сирия - град Ракка, също е обсадена от военна коалиция, оглавявана от кюрдски бойци и подкрепена от САЩ.

Цената за отвоюването на Мосул обаче е огромна. Освен военни жертви, се смята, че има и хиляди загинали цивилни. Около 900 хиляди души избягаха от боевете в града и сега се намират в бежански лагери или при роднини и приятели. Останалите в града страдаха от недостиг на храна, вода и лекарства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иракските правителствени сили контролират джамията Ал-Нури в Мосул

Иракските правителствени сили установиха контрол над историческата джамия Ал-Нури в Мосул. Отвоюването е символно важна победа, тъй като на това място преди три години групировката "Ислямска държава" провъзгласи създаването на халифат. Екстремистите взривиха..

публикувано на 29.06.17 в 15:35
Мосул

Иракската армия напредва в Мосул

Иракската армия вече контролира стратегическия квартал "Ел Фарук" на Мосул, съобщава Ройтерс. Армията е навлязла в стария град на Мосул, който се смята за последната крепост на бойците от терористичната организация „Ислямска държава“. Говорител на..

публикувано на 26.06.17 в 16:22
Бомбен атентат

12 убити и над 20 ранени при атентат в иракския град Мосул

Най-малко 12 души са били убити, а над 20 ранени при експлозия в иракския град   Мосул, съобщи РИА Новости, като цитира  AFP. Иракски военни медици са съобщили, че  атентатор-самоубиец се е взривил в тълпа от бежанци, които се опитвали да напуснат..

публикувано на 25.06.17 в 08:45

Иракската армия спаси няколкостотин жители на старата част на Мосул

Иракската армия спаси няколкостотин жители на старата част на Мосул, изтласквайки бойците на групировката "Ислямска държава" от района, съобщи Ройтерс.    Битката за втория по големина град в Ирак продължава вече месеци наред, но последните седмици бяха..

публикувано на 24.06.17 в 20:15
Западната част на Мосул

"Ислямска държава" взриви емблематична джамия в Мосул

"Ислямска държава" е взривила емблематичната джамия Ан Нури в иракския град Мосул, от чието минаре през 2014 година лидерът на групировката   Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на халифата. Това съобщи иракският командир на операцията за прогонването на..

публикувано на 22.06.17 в 07:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в..

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която..

публикувано на 19.04.24 в 20:46