Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Увеличението на минималната заплата с 9,5% има положителен ефект

Снимка: БГНЕС
Увеличението на минималната заплата с 9,5 процента от началото на годината има положителен ефект, отчете социалният министър Бисер Петков:

Увеличението на МРЗ мотивира към заетост, реализиране и задържане на трудовия пазар, особено на младите хора без трудов стаж и нискоквалифицираните. Увеличението на минималната работна заплата има и социален ефект - запазва покупателната способност на трудовото възнаграждение на най-нискодоходните от наетите и техните семейства.

Националният тристранен съвет обсъди повторно ръста на минималното възнаграждение заради съдебно решение, с което се отмени приетото в началото на годината постановление на правителството.

Председателят на Тристранния съвет вицепремиерът Валери Симеонов не позволи на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал да направи електронна презентация за негативите от увеличението на минималната заплата:

Ще ви пуснем фактура за колко време си правите реклама на Асоциацията на големия екран.

Васил Велев заяви, че у нас минималната заплата е на пето място в ЕС като съотношение спрямо ръста на брутния вътрешен продукт:

Тази грешна политика по доходите отглежда търтеи, готованци и гони квалифицираните хора навън. Тази политика затруднява наемането на нискоквалифицирани хора, с които нашата държава изобилства и ги прави готованци, прави ги престъпници. Нашата производителност е 15% от средноевропейската, а получаваме 21%. Това са данните на Евростат.

Още по темата слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проект на постановление за нов размер на минималната работна заплата обсъжда НСТС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда днес промени в Закона за местните данъци и такси, както и проект на постановление за определяне на нов размер на минималната работна заплата през тази година. В дневния ред е също обсъждане..

публикувано на 06.07.17 в 07:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на изборите ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ",  заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха..

публикувано на 24.04.24 в 13:42

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:40