Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците и гетата – проекции на ромския въпрос

Окръжният съд в Пловдив решава дали да уважи обжалването на мярката "задържане под стража", наложена от Районен съд - Асеновград
Снимка: БГНЕС

На територията на България има анклави, в които няма законност. Допуснала ги е държавата през последните 30 години. Рецептата е да няма гета. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО:

Думата "интеграция" беше безсмислена и изпразнена от съдържание. Думата е вписване. Под лозунга "Интеграция" години наред се харчиха пари. И тук думата е не "харчиха", а "откраднаха" някакви пари, много. Резултатът е нулев. Знаете ли колко сигнали съм изпращал от районния прокурор до арменския поп, по цялата верига?

Вписването е двустранен процес – трябва да има желание на вписвания и на вписващия. Насила не може да стане. Гетото продуцира гето и самовъзпроизвежда гето. Не трябва да има гета.

Джамбазки поясни, че има два модела на вписване – френският, който прави гета, и германският, който разпръсква малцинствената общност сред останалите граждани, но и двата по думите му не работят. 

Доминото пада отдавна. Не е Асеновград. Катуница, Гърмен, други места. Доминото върви, каза още Джамбазки.

Всички партии заедно трябва да решат проблемите на ромите, заяви Цвета Караянчева, заместник-председател на парламента:

Думата "интеграция" през годините се използваше много често, а тя е куха дума. Много пари се усвоиха по интеграцията на ромите от различни хора, но те не доведоха до реализация на тази интеграция. Най-важното нещо е образованието. 

Образованият човек е интегриран, смята Станислав Анастасов от ДПС. С хубави думи за училищно и предучилищно образование няма да се случат нещата, подчерта обаче той.

Полицията не е орган, който се занимава с обучението, изтъкна Анастасов относно тезата, че всички деца трябва да влязат в клас, дори ако се наложи това да става с помощта на полицията.

На хората от Асеновград трябва да се покаже, че държавата е на мястото си, уточни Анастасов преди насрочения за днес пореден протест на жителите на града:

Че има правоохранителни органи, има съдебна система и тези, които са упражнили насилие, независимо от какъв етнос са, ще понесат своята отговорност. Това е основното. Всичко друго е опит за гасене на пожар с бензин с чисто тяснополитически цели. 

Заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев е на мнение, че политиците категорично трябва да се противопоставят на гетоизацията, която ще се превърне в риск за сигурността на страната:

Резултатът до момента показва, че по-скоро сме се провалили във всички усилия за написване на стратегии и отчитане на тяхното изпълнение. За декадата на ромското включване се изхарчиха немалко средства.

Нуждаем се от изцяло нова стратегия по ромския проблем и да се акцентира върху причините, вместо да се опитваме да лекуваме последиците, допълни Бойчев. 

Още акценти от дискусията чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:30
Снимката е илюстративна, архив

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи, арестувани са петима

ГДБОП разби престъпна група изработвала и разпространявала фалшиви документи и пари.   Задържани да петима души. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.03.24 в 12:27
Румен Радев

Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел

От прессекретариата на президента Румен Радев обясниха пред БНР, че  "имат готовност да приемат кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни". "Съгласно Конституцията,..

публикувано на 19.03.24 в 12:24

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон и от 1 април започва поетапно спиране на подаването на енергия за отопление. От "Топлофикация - ВТ" напомнят, че само и единствено служителите на дружеството имат право да извършват технически превключвания, спиране, пускане на абонатните станции и всякакви други..

публикувано на 19.03.24 в 12:00

СГС пусна "Червения пират" на свобода

Мъжът, когото прокуратурата обвини, че е изпращал заплашителни имейли до магистрати, политици и други публични личности, излиза на свобода. Според Софийския градски съд, чието определение е окончателно, отправените заплахи от Илко Захариев, наречен от МВР "Червения пират", не могат да възбудят основателен страх да бъдат реално осъществени...

публикувано на 19.03.24 в 11:58

Ревизия установи системни нарушения и пропуски в СРП

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.  В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени в сградата на прокуратурата лично от Сарафов. Констатирани са нарушения на вътрешните правила..

публикувано на 19.03.24 в 11:51
Отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван срещу решението на Светия Синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. Свещеник обяви гладна стачка срещу решение на Светия синод Напрежението в Сливенска епархия възникна след касирането на изборите за владика, провели се през месец..

публикувано на 19.03.24 в 11:38