Политиците и гетата – проекции на ромския въпрос

Окръжният съд в Пловдив решава дали да уважи обжалването на мярката "задържане под стража", наложена от Районен съд - Асеновград
Снимка: БГНЕС

На територията на България има анклави, в които няма законност. Допуснала ги е държавата през последните 30 години. Рецептата е да няма гета. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО:

Думата "интеграция" беше безсмислена и изпразнена от съдържание. Думата е вписване. Под лозунга "Интеграция" години наред се харчиха пари. И тук думата е не "харчиха", а "откраднаха" някакви пари, много. Резултатът е нулев. Знаете ли колко сигнали съм изпращал от районния прокурор до арменския поп, по цялата верига?

Вписването е двустранен процес – трябва да има желание на вписвания и на вписващия. Насила не може да стане. Гетото продуцира гето и самовъзпроизвежда гето. Не трябва да има гета.

Джамбазки поясни, че има два модела на вписване – френският, който прави гета, и германският, който разпръсква малцинствената общност сред останалите граждани, но и двата по думите му не работят. 

Доминото пада отдавна. Не е Асеновград. Катуница, Гърмен, други места. Доминото върви, каза още Джамбазки.

Всички партии заедно трябва да решат проблемите на ромите, заяви Цвета Караянчева, заместник-председател на парламента:

Думата "интеграция" през годините се използваше много често, а тя е куха дума. Много пари се усвоиха по интеграцията на ромите от различни хора, но те не доведоха до реализация на тази интеграция. Най-важното нещо е образованието. 

Образованият човек е интегриран, смята Станислав Анастасов от ДПС. С хубави думи за училищно и предучилищно образование няма да се случат нещата, подчерта обаче той.

Полицията не е орган, който се занимава с обучението, изтъкна Анастасов относно тезата, че всички деца трябва да влязат в клас, дори ако се наложи това да става с помощта на полицията.

На хората от Асеновград трябва да се покаже, че държавата е на мястото си, уточни Анастасов преди насрочения за днес пореден протест на жителите на града:

Че има правоохранителни органи, има съдебна система и тези, които са упражнили насилие, независимо от какъв етнос са, ще понесат своята отговорност. Това е основното. Всичко друго е опит за гасене на пожар с бензин с чисто тяснополитически цели. 

Заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев е на мнение, че политиците категорично трябва да се противопоставят на гетоизацията, която ще се превърне в риск за сигурността на страната:

Резултатът до момента показва, че по-скоро сме се провалили във всички усилия за написване на стратегии и отчитане на тяхното изпълнение. За декадата на ромското включване се изхарчиха немалко средства.

Нуждаем се от изцяло нова стратегия по ромския проблем и да се акцентира върху причините, вместо да се опитваме да лекуваме последиците, допълни Бойчев. 

Още акценти от дискусията чуйте от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33