"Нестинарка" от Марин Големинов звуча в Тирол

София Симфоникс и маестра Любка Биаджони в Ерл
Снимка: Tiroler Festspiele Erl

Българският оркестър София Симфоникс с диригент Любка Биаджони гостува в лятното издание на престижния фестивал „Тиролски празници“ в австрийското градче Ерл. В програмата на концерта им беше включена и българска миниатюра – прочутото Нестинарско хоро из танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Концертът в Ерл постави началото на традиционното лятно турне на София Симфоникс в Германия и Австрия. За нашите музиканти мястото е познато, защото те получиха повторна покана от фестивала след блестящото си представяне на „Тиролски празници“ миналата година. Фестивалът се провежда от 6 до 30 юли и в включва оперни постановки, симфонични и камерни концерти.

Сградите за целта са две – старата, в която се поставят спектаклите, и нова, ултрамодерна - за концертите. Именно в новата сграда, построена през 2012 г. сред тучните зелени морави във вид на космически кораб, беше концертът на София Симфоникс. Два дни преди това на същия фестивал в премиерния спектакъл на „Семирамида“ от Росини в централната роля гостува българския сопран Мария Радоева, за която директорът на фестивала - диригентът Густав Кун, каза суперлативи.

Концертът на София Симфоникс беше матине в неделя от 11 часа. Този път диригентката Любка Биаджони беше избрала Клавирния концерт от Григ със солист пианиста Моналдо Бракони от Академията „Санта Чечилия“ в Рим, Симфония №2 от Рахманинов, към което беше добавила за начало българската пиеса – огненото Нестинарско хоро из танцовата драма "Нестинарка" от Марин Големинов. За маестра Биаджони представянето на нашата музикална култура по света се е превърнала в кауза.

Новата концертна зала в Ерл

Чуйте репортажа от гостуването на София Симфоникс и Любка Биаджони на фестивала "Тиролски празници" в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Сара-Нора Кръстева: Има сериозно затопляне на българско-руските отношения в сферата на балета

На 24-ти февруари /събота/ от 19 ч. и на 25-и февруари /неделя/ от 16 ч. в Софийската национална опера и балет ще се играе „Спящата красавица“ на Чайковски с участието на солистите на балета на Балшой театър Дария Хохлова /в ролята на Аврора/ и Артемий Беляков /в ролята на Дезире/. Тя е много млада, нежна, ефирна балерина, а той вече..

обновено на 20.02.18 в 15:42
Режисьорът Адриан Холендер и водещата Росица Кавалджиева

Адриан Холендер: Винаги съм бил свързан с България

През 2018 г., в която честваме 100-годишнината от създаването на българския професионален оперетен театър, Националният музикален театър „Стефан Македонски“ подготвя амбициозна поредица от нови постановки. Първата от тях е на най-любимата оперета на българската публика, "царицата на оперетите" – „Царицата на чардаша“ на Имре Калман, с..

обновено на 20.02.18 в 11:13
Шаги, Веселин Димитров и Стинг

Стинг и Шаги в специално интервю за "Хоризонт"

Музикалният редактор на "Хоризонт" Веселин Димитров имаше късмета и удоволствието да се срещне със Стинг и Шаги в Лондон и да преживее десет незабравими минути с изпълнителите. В специално интервю за програма "Хоризонт" двамата разказват за новия съвместен албум "44/876" (това са кодовете на Великобритания и Ямайка). Беше по-забавно, отколкото..

обновено на 19.02.18 в 15:13

Шведската дет енд рол група "JESUS CHRÜSLER SUPERCAR" разказва за "Евробокс"

Шведската група „JESUS CHRÜSLER SUPERCAR“ бе сред участниците на фестивала „Евросоник 2018“ в холандския град Грьонинген. Записът на интервюто с вокалиста Робърт и китариста Пер, в присъствието на мениджъра им Торстен, се случи в един от най- ветровитите януарски дни в Холандия, на 11-ти януари. Започнахме с представянето на музикантите: „Казвам се..

публикувано на 19.02.18 в 14:20

Вяра Панталеева: Пее ми се за любов

Иска ми се просто да се пее малко повече за любов, защото, като че ли във времето, в което живеем, стана много старомодно да се пеят песни за любов.  Това каза певицата Вяра Панталеева , която гостува в студиото на „Хоризонт за вас“ и разказа за новата си песен „Писмо“, издадена в деня на влюбените – 14-и февруари. И текстът, и музиката са дело на..

публикувано на 16.02.18 в 20:05