"Нестинарка" от Марин Големинов звуча в Тирол

София Симфоникс и маестра Любка Биаджони в Ерл
Снимка: Tiroler Festspiele Erl

Българският оркестър София Симфоникс с диригент Любка Биаджони гостува в лятното издание на престижния фестивал „Тиролски празници“ в австрийското градче Ерл. В програмата на концерта им беше включена и българска миниатюра – прочутото Нестинарско хоро из танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Концертът в Ерл постави началото на традиционното лятно турне на София Симфоникс в Германия и Австрия. За нашите музиканти мястото е познато, защото те получиха повторна покана от фестивала след блестящото си представяне на „Тиролски празници“ миналата година. Фестивалът се провежда от 6 до 30 юли и в включва оперни постановки, симфонични и камерни концерти.

Сградите за целта са две – старата, в която се поставят спектаклите, и нова, ултрамодерна - за концертите. Именно в новата сграда, построена през 2012 г. сред тучните зелени морави във вид на космически кораб, беше концертът на София Симфоникс. Два дни преди това на същия фестивал в премиерния спектакъл на „Семирамида“ от Росини в централната роля гостува българския сопран Мария Радоева, за която директорът на фестивала - диригентът Густав Кун, каза суперлативи.

Концертът на София Симфоникс беше матине в неделя от 11 часа. Този път диригентката Любка Биаджони беше избрала Клавирния концерт от Григ със солист пианиста Моналдо Бракони от Академията „Санта Чечилия“ в Рим, Симфония №2 от Рахманинов, към което беше добавила за начало българската пиеса – огненото Нестинарско хоро из танцовата драма "Нестинарка" от Марин Големинов. За маестра Биаджони представянето на нашата музикална култура по света се е превърнала в кауза.

Новата концертна зала в Ерл

Чуйте репортажа от гостуването на София Симфоникс и Любка Биаджони на фестивала "Тиролски празници" в звуковия файл.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Каста дива” гостува на оперния фестивал „Барток плюс” в Мишколц – втора част

Още с пристигането си на летището в Будапеща се почувствах като попаднала във вълшебна приказка! Докато очаквах колата, която трябваше да ме заведе в Мишколц, чух италианска реч и видях група хора с калъфи със струнни инструменти. Колко бях щастлива да разпозная музикантите от прочутия камерен оркестър I Musici di Roma, билетите за чиито..

обновено на 22.07.17 в 14:55

Музиката на Вагнер в пещерата "Магурата"

Пещерна импресия по музика на Вагнер ще бъде представена в пещерата "Магура". Представлението е част от второто издание на фестивала "Опера на върховете“.  Пещерната импресия е едно от най любопитните представления в програмата на втория фестивал "Опера на върховете", който се провежда в Белоградчик, обясни директорът на Софийската опера и балет..

публикувано на 22.07.17 в 10:40

Български и македонски звезди на рапа и хип-хоп музиката пристигат в Банско

Eдни от най-популярните български и македонски звезди на рапа и хип-хоп музиката пристигат в Банско. В планинския курорт, който се утвърди и като фестивален център, тази вечер ще бъде даден стартът на музикалното лятно турне "One Love“.  Целта е да се покаже, че между младите хора и в изкуството няма граници и различия. Предвиждат се 5 концерта в..

публикувано на 22.07.17 в 09:35

Дни на класиката в Балчик 2017 - посветени на пианото и младите в музиката

На открита сцена "Мистрал", с изглед към морето в близост до яхтеното пристанище, за осма поредна година ще се проведе фестивалът "Дни на класиката в Балчик" . Организатор е фондация "Академия Класика", с финансовата подкрепа на Община Балчик и под патронажа на кмета на града Николай Ангелов. Осмото издание ще бъде открито на 22 юли с концерт на..

публикувано на 22.07.17 в 09:24

БНР участва в 38-ия фолклорен фестивал на "Еврорадио"

Българското национално радио (БНР) участва в 38-ия фолклорен фестивал на "Еврорадио" с концерт на формацията "Етн олика" довечера. Тази година домакин е Чехия.  Кристина Кабът е част от историята на фолклорния фестивал на Еврорадио вече 25 години. Кабът е мениджър "Фолклорни проекти" на Еврорадио. Тя сподели:   Фестивалът е нещо като контрапункт..

публикувано на 21.07.17 в 08:11