"Нестинарка" от Марин Големинов звуча в Тирол

София Симфоникс и маестра Любка Биаджони в Ерл
Снимка: Tiroler Festspiele Erl

Българският оркестър София Симфоникс с диригент Любка Биаджони гостува в лятното издание на престижния фестивал „Тиролски празници“ в австрийското градче Ерл. В програмата на концерта им беше включена и българска миниатюра – прочутото Нестинарско хоро из танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Концертът в Ерл постави началото на традиционното лятно турне на София Симфоникс в Германия и Австрия. За нашите музиканти мястото е познато, защото те получиха повторна покана от фестивала след блестящото си представяне на „Тиролски празници“ миналата година. Фестивалът се провежда от 6 до 30 юли и в включва оперни постановки, симфонични и камерни концерти.

Сградите за целта са две – старата, в която се поставят спектаклите, и нова, ултрамодерна - за концертите. Именно в новата сграда, построена през 2012 г. сред тучните зелени морави във вид на космически кораб, беше концертът на София Симфоникс. Два дни преди това на същия фестивал в премиерния спектакъл на „Семирамида“ от Росини в централната роля гостува българския сопран Мария Радоева, за която директорът на фестивала - диригентът Густав Кун, каза суперлативи.

Концертът на София Симфоникс беше матине в неделя от 11 часа. Този път диригентката Любка Биаджони беше избрала Клавирния концерт от Григ със солист пианиста Моналдо Бракони от Академията „Санта Чечилия“ в Рим, Симфония №2 от Рахманинов, към което беше добавила за начало българската пиеса – огненото Нестинарско хоро из танцовата драма "Нестинарка" от Марин Големинов. За маестра Биаджони представянето на нашата музикална култура по света се е превърнала в кауза.

Новата концертна зала в Ерл

Чуйте репортажа от гостуването на София Симфоникс и Любка Биаджони на фестивала "Тиролски празници" в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Незрящ руски композитор печели конкурса "София 2017"

Вече осем години Столична община и Общински културен институт "Красно село" подкрепят Международния конкурс по композиция "София", който се провежда под патронажа на кмета на града Йорданка Фандъкова и с активното участие на камерния ансамбъл "Софийски солисти", ръководен от проф. Пламен Джуров. Осмото издание беше посветено на произведенията за тромпет..

публикувано на 20.09.17 в 17:31

Димитър Карамфилов и Петър Георгиев свирят Jazz for the summer в „Чайната“ в София

Петър Георгиев   и Димитър Карамфилов свирят нови аранжименти на познати и непознати парчета от на света джаза, блуса, грууви музиката и босановата в Jazz for the summer в „Чайната“ в София. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георгиев, разказа, че през лятото е снимал клип как свири на китара на 5047 метра надморска височина в..

публикувано на 20.09.17 в 11:00
Сградата на Старозагорската опера

Старозагорската опера гостува във Виена със „Слугинята господарка“

На 20-и септември от 19 ч. в театралната зала на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена трупата на Старозагорската опера ще представи едноактната комична опера „Слугинята господарка“ от Джовани Батиста Перголези. Режисьорът Славчо Николо в пренася действието в 60-те години на XX век в Ню Йорк, за да разкаже своята..

обновено на 19.09.17 в 15:28

Ескалатор 18- 25 септември 2017

публикувано на 18.09.17 в 15:56
Албена Данаилова

Българските концертмайстори: Албена Данаилова от Виенската филхармония

Албена Данаилова влезе в историята като първата жена, достигнала до поста на концертмайстор във Виенската филхармония през 2011 година - огромен пробив в преобладаващо мъжкия състав на този престижен оркестър. Родена в семейството на уважавани музиканти - цигулковия педагог Боян Данаилов и пианистката Виолета Попова, Албена учи цигулка от петгодишна...

публикувано на 17.09.17 в 17:30