"Нестинарка" от Марин Големинов звуча в Тирол

София Симфоникс и маестра Любка Биаджони в Ерл
Снимка: Tiroler Festspiele Erl

Българският оркестър София Симфоникс с диригент Любка Биаджони гостува в лятното издание на престижния фестивал „Тиролски празници“ в австрийското градче Ерл. В програмата на концерта им беше включена и българска миниатюра – прочутото Нестинарско хоро из танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Концертът в Ерл постави началото на традиционното лятно турне на София Симфоникс в Германия и Австрия. За нашите музиканти мястото е познато, защото те получиха повторна покана от фестивала след блестящото си представяне на „Тиролски празници“ миналата година. Фестивалът се провежда от 6 до 30 юли и в включва оперни постановки, симфонични и камерни концерти.

Сградите за целта са две – старата, в която се поставят спектаклите, и нова, ултрамодерна - за концертите. Именно в новата сграда, построена през 2012 г. сред тучните зелени морави във вид на космически кораб, беше концертът на София Симфоникс. Два дни преди това на същия фестивал в премиерния спектакъл на „Семирамида“ от Росини в централната роля гостува българския сопран Мария Радоева, за която директорът на фестивала - диригентът Густав Кун, каза суперлативи.

Концертът на София Симфоникс беше матине в неделя от 11 часа. Този път диригентката Любка Биаджони беше избрала Клавирния концерт от Григ със солист пианиста Моналдо Бракони от Академията „Санта Чечилия“ в Рим, Симфония №2 от Рахманинов, към което беше добавила за начало българската пиеса – огненото Нестинарско хоро из танцовата драма "Нестинарка" от Марин Големинов. За маестра Биаджони представянето на нашата музикална култура по света се е превърнала в кауза.

Новата концертна зала в Ерл

Чуйте репортажа от гостуването на София Симфоникс и Любка Биаджони на фестивала "Тиролски празници" в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век“: Минко Босев

Предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ започва всеки нов сезон с национална анкета „Любимите ви…“ в сайта на БНР bnr.bg През годините научихме с интерес, че любимата оперета на българската публика е "Царицата на чардаша" на Имре Калман, любимият балет – "Лебедово езеро" на Чайковски, любимият мюзикъл – "Моята..

обновено на 23.11.17 в 16:20

„Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век“: Лиляна Кошлукова

Предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ започва всеки нов сезон с национална анкета „Любимите ви…“ в сайта на БНР bnr.bg През годините научихме с интерес, че любимата оперета на българската публика е "Царицата на чардаша" на Имре Калман, любимият балет – "Лебедово езеро" на Чайковски, любимият мюзикъл – "Моята..

обновено на 23.11.17 в 11:03

Млади музиканти от 12 държави ще се включат в международния конкурс "Франц Шуберт" в Русе

62-ма млади музиканти от 12 държави ще се включат в 11-ото издание на международния конкурс "Франц Шуберт", който започва днес в Русе.  Тази година за първи път в конкурса "Шуберт" ще се включат музиканти от Канада, Япония, Грузия и Черна гора. Състезателната част има четири категории - пиано, класическо пеене, клавирни дуа за четири ръце и камерна..

публикувано на 23.11.17 в 08:23

В Първо студио на Радиото Оркестърът за народна музика на БНР ще изнесе концерт

Тази вечер в Първо студио на Радиото Оркестърът за народна музика на БНР ще изнесе концерт, посветен на диригента Добрин Панайотов. "По пътя на твореца". Така е озаглавен концертът, посветен на 70-годишнината на дългогодишния диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио Добрин Панайотов, който живее от години в Германия, но..

публикувано на 23.11.17 в 07:37
Иво Венков

Диригентът Иво Венков гостува на Софийската филхармония

Мащабната Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен  ще звучи в зала "България" на 23 ноември от 19 часа. Солисти ще бъдат Цветана Бандаловска - сопран, Петя Цонева - мецосопран, Даниел Магдал - тенор (Румъния) и Юлиан Константинов - бас, а на диригентския пулт пред Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" ще застане Иво..

публикувано на 22.11.17 в 19:29