Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер призова Турция да не се отдалечава от ЕС

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Турция да не се отдалечава от ЕС в статия за германския в. „Билд дам зонтаг”, публикувана днес.

„За Европейския съюз е важно неговият съсед да остане демократичен, стабилен и успешен икономически”, пише Юнкер. „Иска ми се Турция да се сближава с Европа, а да не се отдалечава от нея”, посочва председателят на Еврокомисията.

Юнкер посочва, че след опита за преврат в Турция ЕС е протегнал ръка на властите в Анкара. „Сега, година по-късно, ръката все още е протегната”, пише Юнкер.

В отговор той очаква Турция да се придържа към европейските ценности.

В статията Юнкер напомня за ситуацията около журналиста от германския в. „Билд” Дениз Юджел, който е в предварителния арест в Истанбул по подозрение в терористична дейност, но без да му е повдигнато обвинение.

Това, според Юнкер, не е съзвучно с ценностите на ЕС.

Юнкер отбелязва и дискусията за връщане на смъртното наказание в Турция. Ако това стане, вратата, която води към членство в ЕС, „ще бъде окончателно затворена”, се казва в авторския текст на Юнкер.

Статията на Юнкер е публикувана ден след като турският президент Реджеп Ердоган произнесе твърда реч пред парламента по случай годишнината от опита за преврат. В словото си Ердоган се зарече да подпише всеки законопроект, одобрен от депутатите, за връщане на смъртното наказание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.