Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и работодатели отново в схватка за добавката за прослужено време

| обновено на 17.07.17 в 14:42

Продължават коментарите около идеята за отпадане на "клас прослужено време", която беше лансирана миналата седмица от вицепремиера Валери Симеонов и скара депутатите в парламента.

Евентуалната отмяна на добавката ще замрази доходите и ще обезлюди пазара на труда, предупредиха синдикатите. Според работодателите българският работник е с най-ниска производителност и не може да разчита на високи доходи само с административни актове.

Добавката за прослужено време е единствената възможност за актуализация на работните заплати и се практикува в редица европейски държави, поясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", като посочи за пример Франция, Италия, Испания и дори САЩ:

Процентът "прослужено време" е малка добавка към заплатата и няма причина да бъде отменян, посочи още Григорова. Тя онагледи дебата с пример за минималната работна заплата от 460 лева, при 10 години трудов стаж, с добавка от 27 лв. месечно.

Според работодателите, българската икономика е с най-ниска производителност в ЕС и не може да си позволи по-високи доходи, въпреки двойното увеличение на заплатите за последните 10 години, което изпреварва темповете на растеж на икономиката. 

Работодателите считат още, че класът за прослужено време изкривява пазара на труда и е в ущърб на младите и висококвалифицирани работници. Освен че дискриминира младите, добавката защитава статуквото, твърди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

Ние предлагаме с отмяната на този клас да се направи увеличаване на основните възнаграждения, така че те да включат този клас. Мотивът на синдикатите "против" е, че така заплатата ще "замръзне", което е една голяма глупост. Да искаш, независимо от резултата от труда, независимо от количеството и качеството вложен труд, всяка година да ти расте заплатата е защита на мързеливите и на хората, които не искат да се квалифицират. Съпротивата е точно от тези, за които ви говоря и въпросът е кои у нас са повече - тези, които искат и могат да работят или тези, които чакат наготово.

Обезлюдяването не само на пазара на труда, но и на страната, и заместването на българските специалисти с чужди работници, е друг аспект на проблема, очертан от синдикатите. Ваня Григорова уточни:

Тук натискът е върху това да се докарат хора, които ще излизат по-евтино на българския работодател. Техният натиск е изцяло да се премахне пазарния тест, прескача се пазарния тест и се доставят работници преди да е пусната обява на българския пазар, за да се провери дали има такъв работник, който може да заеме позицията, която е свободна. Ето това е много порочно - от една страна държим заплатите ниски, от друга страна се опитваме да ги "фризираме" и орежем допълнително от всички възможни плащания, които са минимални и от трета страна - докарваме хора, които са склонни да работят за по-малко пари.

Темата е разгледана в детайли в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Десислава Николова, ИПИ: Клас "прослужено време" е отживелица

В предаването ни "Преди всички" главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери..

публикувано на 17.07.17 в 09:49
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Премахването на добавката за стаж ще удари работещите бедни

Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова . Това не е прослужено време,..

публикувано на 17.07.17 в 16:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за..

публикувано на 24.04.24 в 18:56