ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, предупреди в доклад Европейската комисия (ЕК). Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите.

За да се запази стабилността на пенсионните системи, ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст, стана ясно от комисаря по социалните въпроси Мариан Тейсен:

В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване.

ЕК препоръчва също на правителствена национални мерки за насърчаване на раждаемостта и прием на мигранти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха нов регламент за контрол на рибарството

Нов регламент за контрол на рибарството беше обсъден на неформална среща на генералните директори и аташетата по рибарство в Бургас. В нея участваха 72 представители от всички страни членки на ЕС. Срещата се проведе в рамките на ротационното Българско председателство на Съвета на ЕС. Действащата система за контрол на рибарството на ЕС е..

публикувано на 21.06.18 в 21:16

Италия ще участва в срещата по мигрантския проблем в неделя

Италия ще участва в предстоящата в неделя минисреща на 10 държави от ЕС по мигрантския проблем. Това потвърди италианският премиер Джузепе Конте. Той направи това, след като вътрешният министър Матео Салвини постави под въпрос участието на Италия, ако страната, която е една от най-потърпевшите от мигрантски наплив, не получи достатъчно гаранции..

публикувано на 21.06.18 в 21:01
Димитър Ганев

4 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Ново проучване на Изследователски център "Тренд" показва, че 4 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Около 3, 5% е разликата в подкрепата между ГЕРБ и БСП, посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" политологът Димитър Ганев: "Това са данни на база всички анкетирани, т.е...

публикувано на 21.06.18 в 19:38

Каракачанов с ново съмнение за катастрофата на хеликоптера Ми-17 на Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов не потвърди днес думите си отпреди 10 дни, когато изключи възможността за човешка грешка при катастрофата на хеликоптера Ми-17 на Граф Игнатиево. Пред комисията по отбрана на парламента министърът каза, че две са възможните версии за инцидента, при който загинаха двама пилоти – техническа неизправност..

публикувано на 21.06.18 в 19:27

Радев: Истинската интеграция на Западните Балкани трябва да включва и спазване на правата на малцинствата

Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да намери своето място и на Балканите, заяви днес държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на  Сърбия Александър Вучич в Белград.  „Уверих моя приятел – президентът Вучич, че и занапред вашата държава може и ще разчита на нашата подкрепа...

обновено на 21.06.18 в 19:18