ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст

ЕПА/БГНЕС

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, предупреди в доклад Европейската комисия (ЕК). Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите.

За да се запази стабилността на пенсионните системи, ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст, стана ясно от комисаря по социалните въпроси Мариан Тейсен:

В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване.

ЕК препоръчва също на правителствена национални мерки за насърчаване на раждаемостта и прием на мигранти.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерик Рубин

Ерик Рубин: България да помогне за приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС

САЩ смятат, че България трябва да помогне за приемането на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС). Това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Дипломатът потвърди американската подкрепа за договора за добросъседство, който България и Македония планират да подпишат...

публикувано на 26.07.17 в 12:59

Американският Конгрес прие с голямо мнозинство новия пакет санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея

Камарата на представителите на американския Конгрес прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Това стана въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп , отбелязват световните информационни агенции. Документът е приет с 419 гласа "за" и три – "против". Сега той трябва да бъде одобрен и от..

обновено на 26.07.17 в 12:55

Инспекцията по труда ще следи по-строго дали работодателите плащат заплати навреме

Инспекцията по труда ще контролира по-строго дали работодателите плащат навреме заплати. Този регламент е заложен в промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от Народното събрание. Друга промяна предвижда работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като..

публикувано на 26.07.17 в 12:20

ГЕРБ оттегля текстове от проекта за промени в Закона за съдебната власт

ГЕРБ оттегля текстовете за начина на финансиране на неправителствения сектор от проекта за промени в Закона за съдебната власт, който трябваше днес да се гледа на второ четене в правната комисия на парламента. Регламентът, който напълно ограничаваше външното финансиране, стана обект на остри критики най-вече от страна на магистратски организации...

обновено на 26.07.17 в 12:19

Остри реплики между БСП и ГЕРБ от парламентарната трибуна заради зачестилите случаи на агресия

Зачестилите случаи на побои дадоха повод за размяна на остри реплики между БСП и ГЕРБ от парламентарната трибуна. Социалистът Стоян Мирчев призова управляващите да се вслушат в критиките на опозицията, иначе кабинетът "Борисов" щял да свърши съвсем предсрочно: Върнахте ни в  бруталните мутренски времена от средата на 90-те години. Свидетели сме на..

публикувано на 26.07.17 в 12:13