ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, предупреди в доклад Европейската комисия (ЕК). Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите.

За да се запази стабилността на пенсионните системи, ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст, стана ясно от комисаря по социалните въпроси Мариан Тейсен:

В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване.

ЕК препоръчва също на правителствена национални мерки за насърчаване на раждаемостта и прием на мигранти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангелкова се обяви против либерализирането на забраната за пушене в заведенията

Министърът на туризма Николина Ангелкова се обяви против либерализирането на забраната за пушене в заведенията, каквато идея има вицепремиерът Валери Симеонов. Срещу отпадането на забраната се обяви преди дни и премиерът Бойко Борисов. Пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма увери, че по летните ни курорти вече има засилени..

публикувано на 27.04.18 в 11:05

Ананиев: Общините да субсидират дейността на аптеките в малките населени места

Общините да субсидират дейността на аптеките в малките населени места препоръча министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна. Той съобщи, че експерти на министерството заедно със Здравната каса, Изпълнителната агенция по лекарствата и Фармацевтичния съюз подготвят пакет от стимули за откриване на аптеки там, където педостигат...

публикувано на 27.04.18 в 10:55

Финансовите министри от Еврогрупата обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София

Бъдещето на гръцкия дълг се обсъжда на заседанието на Еврогрупата, което започна в София. На него присъстват гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги и финансовите министри от страните от еврозоната. Германският финансов министър Олаф Шолц беше сдържан в очакванията си: "Първо ни предстои преглед на изпълнената досега програма...

обновено на 27.04.18 в 10:31

БСП внесе официално в деловодството на НС искането за оставката на Емил Христов

БСП внесе официално в деловодството на Народното събрание искането за оставката на Емил Христов от ГЕРБ от поста заместник-председател на парламента. Повод за действията на социалистите стана недопускането на хора с увреждания в Народното събрание в деня на националния им протест на 11 април. Заместник-председателят на „БСП за България“ Антон Кутев..

публикувано на 27.04.18 в 10:22
Лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се срещнаха в демилитаризирана зона между двете страни.

Ким обеща на южнокорейския президент Мун да не го буди с ракетни опити

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е обещал на историческата среща днес с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, че няма да го буди с ракетни опити, които севернокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин, предаде БТА. „Ким Чен-ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и..

обновено на 27.04.18 в 07:51