Дончев, Павлова и Рашидов сред разпитваните по досъдебното производство за НДК

БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на европейското председателство Лиляна Павлова и бившият министър на културата Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани по досъдебното производство, по което в четвъртък бившият директор на НДК Мирослав Боршош ще стане обвиняем. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров и така потвърди новината, която първо Боршош съобщи (че е получил призовка).

Мирослав Боршош ще бъде разследван за това, че неправомерно е използвал целево отпуснатите за предстоящото европредседателство 17 милиона лева. Досега спецзвеното "Антикорупция" е събрало доказателства само за неговата отговорност, но Сотир Цацаров не изключи кръгът от обвиняемите да се промени.

Обвинител номер едно коментира тази тема след края на едночасовата си работна среща по проблема "Агресия срещу медици". На нея присъстваха здравният министър Николай Петров, вътрешният министър Валентин Радев и шефове на столични болници. Всеки е поел конкретни ангажименти в опит да се противодейства на увеличаващите се случаи на посегателства над медицински лица. 

Като цяло беше отчетено, че законодателството е достатъчно респектиращо, затова мерките ще бъдат организационни. Например главният прокурор ще издаде указания до всички районни прокуратури да определят по един специален прокурор, който да е в пряка връзка с лечебните заведения, в които има спешни отделения. Шефовете на болници ще направят анализ на мерките за сигурност в своите болници и след това ще бъдат консултирани от МВР как да ги затегнат. Това обаче ще трябва да бъде съобразено с наличните финансови средства, стана ясно след срещата, инициирана от главния прокурор Сотир Цацаров. Конкретни мерки от тази среща се очакват до края на годината.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директорът на "Пирогов" иска 250 000 лева допълнителна месечна субсидия заради спешните пациенти

Болница "Пирогов" се нуждае от повече пари, за да се справи с натрупаните задължения. Пред "Хоризонт" директорът проф. Асен Балтов каза, че е необходимо с решение на Министерството на здравеопазването да бъдат отпуснати 250 000 лева месечно допълнителна субсидия за преминалите спешни пациенти. Освен това себестойността на един спешен пациент да скочи..

публикувано на 26.07.17 в 13:27

Протест "Правосъдие, а не суджуци" пред Народното събрание

Представители на инициатива "Правосъдие за всеки"  излязоха на символичен протест пред Народното събрание под надслов "Правосъдие, а не суджуци!", като се обявиха срещу променитe в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Демонстрантите настояха промените да бъдат оттеглени. Те  предупредиха, че ако измененията станат..

обновено на 26.07.17 в 13:16

Учредяват сдружение "Лидери за европейско образование"

От 22 юли в процес на учредяване е Сдружение "Лидери за европейско образование" /ЛЕО/. Правят го група студенти, вдъхновени от примера на Кезим Медев, човекът, който се осмели да изобличи преподавателят от УНСС, който за празен лист на изпит пише служебни тройки, а за разработване на тема двойки. За сдружение ЛЕО разказа в „Хоризонт до..

публикувано на 26.07.17 в 13:11

Български и американски части със съвместно антитерористично учение в Пловдив

Специализираният отряд за борба с тероризма участва в Пловдив и София в българо-американско учение за противодействие на тероризма, съобщи МВР.  Тренировките са днес и утре, съвместно с представители на американските специални части.  Участва бронирана техника, която се очаква да бъде съсредоточена в Пловдив в база на ул. “Ген. Радко Димитриев”...

публикувано на 26.07.17 в 13:01

"Множества на несъгласните: Антропология на протестните движения от 2009 до 2013 г. в България"

"Множества на несъгласните: Антропология на протестните движения от 2009 до 2013 г. в България“ – така се казва изследването на Валентина Георгиева от Софийския университет. В периода от 2009 до 2013 г. в България най-масовата и най-видима форма без съмнение е протестното шествие. Но зад видимите форми на политики на оспорване..

публикувано на 26.07.17 в 12:56