Дончев, Павлова и Рашидов сред разпитваните по досъдебното производство за НДК

БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на европейското председателство Лиляна Павлова и бившият министър на културата Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани по досъдебното производство, по което в четвъртък бившият директор на НДК Мирослав Боршош ще стане обвиняем. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров и така потвърди новината, която първо Боршош съобщи (че е получил призовка).

Мирослав Боршош ще бъде разследван за това, че неправомерно е използвал целево отпуснатите за предстоящото европредседателство 17 милиона лева. Досега спецзвеното "Антикорупция" е събрало доказателства само за неговата отговорност, но Сотир Цацаров не изключи кръгът от обвиняемите да се промени.

Обвинител номер едно коментира тази тема след края на едночасовата си работна среща по проблема "Агресия срещу медици". На нея присъстваха здравният министър Николай Петров, вътрешният министър Валентин Радев и шефове на столични болници. Всеки е поел конкретни ангажименти в опит да се противодейства на увеличаващите се случаи на посегателства над медицински лица. 

Като цяло беше отчетено, че законодателството е достатъчно респектиращо, затова мерките ще бъдат организационни. Например главният прокурор ще издаде указания до всички районни прокуратури да определят по един специален прокурор, който да е в пряка връзка с лечебните заведения, в които има спешни отделения. Шефовете на болници ще направят анализ на мерките за сигурност в своите болници и след това ще бъдат консултирани от МВР как да ги затегнат. Това обаче ще трябва да бъде съобразено с наличните финансови средства, стана ясно след срещата, инициирана от главния прокурор Сотир Цацаров. Конкретни мерки от тази среща се очакват до края на годината.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Легионерът от Орешник Иван Пачелиев отрича да е стрелял по полицаи

Легионерът от Орешник Иван Пачелиев отрича да е стрелял по полицаи. Информацията оповести служебният защитник на мъжа, който беше задържан при спецакция в тополовградското село. В къщата на легионера Иван Пачелиев не са открити взривни вещества или незаконн оръжие. Пред служебния си защитник Пачелиев е обяснил, че е стрелял неволно, а не срещу..

публикувано на 22.02.18 в 16:51

Ангел Найденов: Бежанските вълни към ЕС няма да отшумят

От Центъра за изследване на отбраната и сигурността на бившия военен министър Ангел Найденов настояват Европейският съюз да отхвърли сегашната си политика за управление на миграцията имиграционната криза.  Според центъра, Европейската комисия трябва да предложи нова система за квотно разпределение на мигранти. Според Георги Савов  през 2017..

публикувано на 22.02.18 в 16:51

Дарител осигури 20 килограма злато за кубетата на патриаршеския комплекс в крепостта "Царевец"

Дарител осигури 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на патриаршеския комплекс в крепостта "Царевец" във Велико Търново. Инициативата е на Обществения комитет "Асеневци". Позлатяването ще направи екипът, който е работил на кубетата на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София и на храм-паметника "Рождество Христово" в гр...

публикувано на 22.02.18 в 16:37

Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година

Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, потвърдиха професорите  Пламен Митев  и  Андрей Пантев  на кръгла маса в Регионалния исторически музей в   Стара Загора на тема „Пътят към свободата“. Знамето е участвало във всички боеве за Шипка заедно със Самарското знаме, съобщи за „Хоризонт“..

публикувано на 22.02.18 в 16:20

Мъж от Златарица е глобен, след като е ударил шамар на съученик на дъщеря си

36-годишен мъж от Златарица е глобен със 100 лв. за дребно хулиганство. Мъжът е ударил шамар на съученик на дъщеря си, а причината е, че предишния ден момчето ударило момичето в корема. Побоят се случил във вторник по обяд извън района на средното училище „Св. св. Кирил и Методий” в Златарица. Свидетел станала и майката на битото 13-годишно..

публикувано на 22.02.18 в 16:08