Президентът Румен Радев благодари на Холандия за експертната помощ за Шенген и съдебната реформа

Румен Радев – Томас ван Орсхот
Снимка: президентство

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Холандия в България Томас ван Орсхот. 700 милиона евро са преките инвестиции от Холандия у нас през 2015 година, посочи Радев:

С вас ние имахме обща мисия – да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща. Искам да благодаря за експертната помощ, която получихме от Кралство Нидерландия за покриване на критериите за членство в Шенген. За тясното сътрудничество на ниво "Полиция", на ниво "Граничен контрол" и особено важно – безценната експертна помощ, която вие ни оказахте за реформа в правосъдната система.

Като членове на Европейския съюз и НАТО, България и Холандия са изправени пред общи предизвикателства и кризи, посочи посланик Томас ван Орсхот. България може да разчита на подкрепата на Холандия за европредседателството догодина:

Смятаме, че Обединена Европа е най-добрият отговор на всички предизвикателства, пред които сме изправени. Макроикономическите постижения на България са значими, но българската икономика не използва напълно своя потенциал. Като един от най-големите инвеститори в България, ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система. Икономическото развитие и върховенството на закона вървят "ръка за ръка" и българите заслужават да имат доверие в прозрачна и предсказуема съдебна система.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждането на Коридор номер 8 е жизненоважно за района, обяви Борисов пред Заев

Посещението на българската правителствена делегация в Република Македония започна със среща на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев . Промяната в протокола е била по предложение на македонския премиер, а разговорът между двамата е бил във Водочкия манастир край Струмица. Интеграцията на Западните Балкани не е рискова за Европа..

обновено на 23.11.17 в 15:08

Експерти: Много е важно Договорът за добросъседство да бъде ратифициран от Скопие

Д-р Бисер Банчев от Института по балканистика на БАН и д-р Иван Винаров , преподавател в УНСС, коментираха в студиото на "12+3" темата за сближаването на страната ни с Македония. И двамата смятат, че днешното съвместно заседание на българското и македонското правителство е символично и представлява поредна стъпка към все по-добри взаимоотношения...

публикувано на 23.11.17 в 13:56

България активизира усилията си за признаване на българско национално малцинство и в Република Косово

България активизира усилията си за признаване на българско национално малцинство и в Република Косово, съобщи в интервю за "Хоризонт" и "12+3" председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев . Според него след историческия успех по признаване на българско малцинство в Албания преди близо месец, съвсем скоро това може..

публикувано на 23.11.17 в 13:02

БСП поиска анкетна комисия, която да проверява Националната програма за саниране

БСП поиска да бъде създадена анкетна комисия, която да проверява Националната програма за саниране. Проектът за решение е внесен днес в деловодството на парламента, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на левицата Жельо Бойчев :  Бихме искали предмета на работа на тази комисия, да станат ясни всички обстоятелства, свързани с..

публикувано на 23.11.17 в 12:54

Депутатите от "Воля" напуснаха парламентарната зала в знак на протест срещу Иво Христов от БСП

Депутатите от партия "Воля" напуснаха парламентарната зала в знак на протест срещу Иво Христов от БСП. Лидерът на партия "Воля"  Веселин Марешки  отново настоя депутатът от БСП  Иво Христов  да подаде оставка. Причина за това е изказването му, че 80% от българите са дебили , с което е обидил, по думите на Марешки, българския народ. Партия "Воля" не..

обновено на 23.11.17 в 12:51