Президентът Румен Радев благодари на Холандия за експертната помощ за Шенген и съдебната реформа

Румен Радев – Томас ван Орсхот
Снимка: президентство

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Холандия в България Томас ван Орсхот. 700 милиона евро са преките инвестиции от Холандия у нас през 2015 година, посочи Радев:

С вас ние имахме обща мисия – да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща. Искам да благодаря за експертната помощ, която получихме от Кралство Нидерландия за покриване на критериите за членство в Шенген. За тясното сътрудничество на ниво "Полиция", на ниво "Граничен контрол" и особено важно – безценната експертна помощ, която вие ни оказахте за реформа в правосъдната система.

Като членове на Европейския съюз и НАТО, България и Холандия са изправени пред общи предизвикателства и кризи, посочи посланик Томас ван Орсхот. България може да разчита на подкрепата на Холандия за европредседателството догодина:

Смятаме, че Обединена Европа е най-добрият отговор на всички предизвикателства, пред които сме изправени. Макроикономическите постижения на България са значими, но българската икономика не използва напълно своя потенциал. Като един от най-големите инвеститори в България, ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система. Икономическото развитие и върховенството на закона вървят "ръка за ръка" и българите заслужават да имат доверие в прозрачна и предсказуема съдебна система.

ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП ще внесе предложение за прекратяване дейността на Комисията по досиетата

Парламентарната група на БСП ще внесе предложение да бъде прекратена дейността на Комисията за досиетата, а документите да се прехвърлят към институт или агенция. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Красимир Янков . Дали десет години, в които работи тази комисия, не са достатъчни и има ли какво още да бъде обявявано,..

публикувано на 20.09.17 в 16:18

З. Илиева: Барзани, който не е от вчера в политиката, се опитва да лови риба в мътна вода

За понеделник - 25 септември, е насрочен референдумът, на който иракските кюрди трябва да кажат дали искат да се обособят в независима държава. Темата коментира в ефира на "Хоризонт" журналистът Зорница Илиева , като изтъкна, че призивите за непровеждане на допитването идват от различни страни, но с различни мотиви: Против този референдум са..

публикувано на 20.09.17 в 15:53
Тереза Мей

Лондон готов да плати 20 млрд. евро за Брекзит

20 милиарда евро ще предложи британският премиер Тереза Мей на ЕС за напускането на страната й, пише в-к "Файненшъл Таймс", цитиран от Ройтерс. Очаква се Мей да отправи официалната си оферта в петък във Флоренция по време на основополагаща реч за Брекзит. Финансовите ангажименти на Обединеното кралство са най-спорният въпрос около напускането на..

публикувано на 20.09.17 в 15:23

Депутатите приеха за втори път правила за избор на зам.-председатели на КФН

Депутатите приеха за втори път правила за избор на заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Това се налага заради изтичането на мандата на Ангел Джалъзов и Николай Попов . В края на юли Народното събрание отхвърли предложените от председателя на Комисията Карина Караиванова две кандидатури. Според правилата, ако даден..

публикувано на 20.09.17 в 13:55

Противопоставянето между ГЕРБ и президента – сблъсък на интереси или скриване на истинските проблеми на държавата

Не мисля, че тук става въпрос за противопоставяне между ГЕРБ и президента Радев, по-скоро става въпрос за различни интереси, които се сблъскват в точката на една много голяма обществена поръчка. Това мнение изрази в ефира на "Хоризонт" политическият анализатор Страхил Делийски в коментар по повод разменените реплики между премиера и президента за..

публикувано на 20.09.17 в 13:23