Президентът Румен Радев благодари на Холандия за експертната помощ за Шенген и съдебната реформа

Румен Радев – Томас ван Орсхот
Снимка: президентство

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Холандия в България Томас ван Орсхот. 700 милиона евро са преките инвестиции от Холандия у нас през 2015 година, посочи Радев:

С вас ние имахме обща мисия – да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща. Искам да благодаря за експертната помощ, която получихме от Кралство Нидерландия за покриване на критериите за членство в Шенген. За тясното сътрудничество на ниво "Полиция", на ниво "Граничен контрол" и особено важно – безценната експертна помощ, която вие ни оказахте за реформа в правосъдната система.

Като членове на Европейския съюз и НАТО, България и Холандия са изправени пред общи предизвикателства и кризи, посочи посланик Томас ван Орсхот. България може да разчита на подкрепата на Холандия за европредседателството догодина:

Смятаме, че Обединена Европа е най-добрият отговор на всички предизвикателства, пред които сме изправени. Макроикономическите постижения на България са значими, но българската икономика не използва напълно своя потенциал. Като един от най-големите инвеститори в България, ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система. Икономическото развитие и върховенството на закона вървят "ръка за ръка" и българите заслужават да имат доверие в прозрачна и предсказуема съдебна система.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анджей Дуда

Полският президент ще наложи вето на спорния закон за промени в съдебната система

Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще наложи вето на двата спорни закона, с които Върховният съд и други сфери на съдебната власт щяха да бъдат поставени под контрола на управляващата партия "Право и справедливост", предаде Ройтерс. В продължение на дни хиляди поляци протестираха по улиците срещу новите правила, прокарани в парламента, с които..

публикувано на 24.07.17 в 11:23

Китай и Индия в пограничен спор

Китайското министерство на отбраната предупреди Индия да не си прави илюзии относно способността на китайските военни да защитават територията си, предаде Ройтерс. Повод за изявлението е пограничен спор на плато в Хималаите. Според Китай през юни индийски граничари са преминали в китайския район Донгланг и са попречили на работата по..

публикувано на 24.07.17 в 08:36

Е. Славкова: Изглежда, че лодката се клати, но всъщност това е едно стабилно управление

Казусът НДК има два пласта – изхарчени ли са правилно целево предоставените средства на НДК по отношение на председателството на България на Съвета на ЕС, или с тези пари са запълвани други дупки в бюджета на НДК; другата страна на казуса ще остане и след председателството – какъв бизнес план трябва да се направи по отношение на НДК, за да..

публикувано на 24.07.17 в 08:08

Външният министър Екатерина Захариева е на посещение в Белград

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще разговаря  в Белград със сръбския президент Александър Вучич.  Тя ще представи приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Първото посещение на министър Захариева в балканска страна извън ЕС носи важно политическо послание – европейската перспектива на страните от..

публикувано на 24.07.17 в 07:26

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради насилието в Йерусалим

Пратеник на американския президент Доналд Тръмп пристига в Израел заради новия изблик на напрежение между израелци и палестинци. То беше породено от въведените от израелските власти нови мерки за сигурност на Храмовия хълм в Йерусалим - светиня, почитана и от евреи, и от мюсюлмани. Мерките породиха гнева на палестинците и доведоха до сблъсъци, при..

публикувано на 24.07.17 в 07:24