Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рейтингът на президента на Франция Еманюел Макрон е спаднал

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон е спаднал с 10 процента през юли, сочи проучване на "Ифоп". Това е най-сериозният спад за нов президент от 1995 г. насам при мандата на Жак Ширак.

Последното изследване е публикувано в "Журнал дьо диманш" и показва, че през юли 54 процента от французите са били доволни от Макрон. През юни процентът е бил 64.

Макрон имаше труден месец, белязан от публичен спор за орязване на разходите за армията. Несъгласието на началника на генералния щаб генерал Пиер дьо Валие със съкращенията доведе до оставката му. 

Президентът също надделя над премиера Едуар Филип за въвеждането на намаляване на данъците през 2018 г. Филип искаше съкращаването на налозите за богатите и премахването на местните данъци за около 80 на сто от плащащите ги да стане през 2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еманюел Макрон и Бенямин Нетаняху

Макрон и Нетаняху почетоха паметта на 13 000 евреи, загинали в Париж

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху почетоха заедно паметта на евреите, загинали в Париж преди 75 години. През юли 1942 година по искане на нацистите френските власти арестуват над 13 хиляди евреи. Те са държани..

обновено на 16.07.17 в 18:01

Макрон с критика към Германия заради търговския дисбаланс

Френският президент Еманюел Макрон отправи остри реплики към традиционния си партньор в ЕС Германия. На двустранна среща днес в Париж Макрон и германският канцлер Меркел обсъждат общата отбранителна политика на ЕС и засилването на интеграцията в..

обновено на 13.07.17 в 11:56
Еманюел Макрон

Макрон обяви "радикално нов път" за Франция

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за радикално нов път  за страната, предаде Франс прес. В реч пред двете камари на парламента във Версай Макрон заяви, че с избора си французите искат радикална промяна в политиката на страната...

публикувано на 03.07.17 в 17:29
Еманюел Макрон

Макрон иска Франция и африканските страни да се борят с терористите в Сахел

Франция и африканските й партньори трябва заедно да елиминират терористите, престъпниците и убийците в нестабилния регион Сахел. За това настоя френският президент Еманюел Макрон в столицата на Мали Бамако, предаде Ройтерс. Макрон присъства на..

публикувано на 02.07.17 в 13:50
Еманюел Макрон

Макрон предизвика раздразнение сред някои от членките на ЕС в Брюксел

Около срещата на Европейския съвет в Брюксел френският президент Еманюел Макрон предизвика раздразнение сред някои от страните - членки на Съюза. Полша и Унгария реагираха остро на негово изказване в интервю, в което той ги упрекна, че имат циничен..

публикувано на 23.06.17 в 08:03

Еманюел Макрон номинира повторно Едуар Филип за премиер на Франция

Френският президент Еманюел Макрон номинира повторно Едуар Филип за премиер след вчерашния втори тур на парламентарните избори и му постави задачата да състави правителство. Филип трябва да оповести структурата и състава на кабинета до..

публикувано на 20.06.17 в 07:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства..

публикувано на 25.04.24 в 10:22