Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Василева: Трафикантите се възползват от притъпената бдителност на хората

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Затормозяването на хората на битово и икономическо ниво води до притъпяване на тяхната бдителност и критичното им мислене. Хората изглежда са доста затормозени от това да осигурят добра прехрана за семейството си и са склонни да приемат лъжи за истина, защото им се иска да е така. Трафикантите се възползват от тази уязвимост.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Антоанета Василева от Фондация „Асоциация Анимус“. Трудовата експлоатация е втора по брой жертви след сексуалната у нас и затова асоциацията е организирала кампанията си с фалшивата обява за работа - събиране на зелен хайвер в Дания срещу 130 евро на ден, обясни тя:

Едно от основните неща в тази измислена обява е, че акцентът е върху парите - заплата от 130 евро на ден като че ли надделява на вниманието над другите рискови фактори, които самата обява има един от които е "зелен хайвер". Има и други неща в самата обява, която се надявахме хората да разпознаят като рискови, като измамни, тези хора, които ни писаха не са ги разпознали.

Легитимните фирми биха оставили корпоративен мейл а не такъв в потребителските пощи като gmail, каза Василева и препоръча на потребителите да търсят работа зад граница само чрез легитимни и лицензирани компании

Когато някой види една примамлива обява, да подходи към нея мнително. Например, в тази, която пуснахме, 130 евро на ден е доста висока ставка за работа за неквалифициран труд. В Европа, по информация, която е налична в интернет, средната ставка в различните страни за неквалифициран труд е между 20 и 90 евро на ден. Това бързо може да се провери. Също така сериозен сигнал, червена лампа трябва да е, когато не се изискват специални умения, чужд език, или някаква специална квалификация. Всеки работодател има нужда от някакви умения и квалификация, за да наеме даден служител. За това плаща на служителя - за неговите умения, неговата квалификация, неговият опит. Една, че не се изискват специални умения и чужд език трябва веднага да говори, че нещо не е наред.

Забелязахме една тенденция хората да дават информация за себе си, лична информация и CV-та, без те да са им поискани, изтъкна Василева и предупреди потребителите, че това е опасно. Горещата линия на асоциацията, за тези, които биха желали да се консултират дали обявата, която четат, е безопасна е 0800 186 76.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Обява за събиране на зелен хайвер в Северно море - част от кампания срещу трудовата експлоатация

Обява за събиране на зелен хайвер в Северно море в Дания срещу 130 евро на ден, без изисквания за специални умения и познания по чужд език, циркулира в онлайн вариант вече десет дни. Идеята е на Асоциация "Анимус", която цели провокативно - чрез..

публикувано на 20.07.17 в 13:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42