Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли Източната могила - Караново жертва на институционални войни

На 25 юни 2010-а година бе открит реставрираният Археологически комплекс "Източна могила" – колесница и гробница на тракийски аристократ от I в. сл. Хр.
Снимка: БГНЕС

Преди близо месец група български археолози, архитекти, художници и журналисти започнаха инициатива за спасяването на уникалния археологически обект "Източна могила Караново" на територията на община Нова Загора. Той е заплашен от разрушаване и разграбване заради липсващ акт за собственост и прехвърляне на отговорност между институциите, а следващите месеци са решаващи - според експертите ако до края на археологическото лято не бъдат взети спешни мерки за консервацията на обекта, дъждовете и снегът ще го унищожат безвъзвратно.

В защита на обекта бяха събрани близо 200 подписа, а подписката бе изпратена до премиера, президента и министри. Инициативата получи подкрепата на европейски археологически институции.

Преди дни областният управител на Сливен Чавдар Божурски задвижи процедурата по издаване на акт за собственост и подаването на сигнал до Министерството на културата за вписването му в регистъра на обекти с права на управление от ведомството.

Пред "Хоризонт" архитект Димитринка Добрева, която оглавява Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата поясни, че от ведомството са искали да предоставят права за управление на обекта на община Нова Загора, но местната власт не е изявила желание за това. По думите й, община Нова Загора е сред малкото общини, които не са пожелали такива права, които са в унисон с децентрализацията на управлението и опазването на културното наследство:

С това изпълняваме изискването за децентрализацията. Много по-лесно е полагането на грижи - съхраняването, опазването, контролът. Освен това им дава възможност за кандидатстване за осигуряване на средства по оперативните програми като община. Те така или иначе по някакъв начин стопанисват обекта. Захранено е с електричество, някой плаща консумативите, късат се билети за влизане и разглеждане на обекта. Трябва да се даде възможност за изготвяне на проекти за консервация и реставрация, за експонирането на обекта така, както трябва да бъде експониран... Толкова ще е полезен за общината един подобен туристически обект, в комплект с всички останали археологически забележителности. Община Казанлък е пример за това... Правили сме много проверки и в Историческия музей в Нова Загора - там нещата въобще не са наред. Там има проблем с инвентаризирането на находките от този Източна могила.

Относно твърденията на специалистите за увреждане на могилата Добрева отбеляза:

Защитното покритие, изградено преди години, е компрометирано, то е временно. Констатирана е пукнатина в самото гробно съоръжение в могилния насип.

Министерството на културата няма да допусне Източната могила да бъде унищожена, посочи в заключение Димитринка Добрева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53