Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарик Хайлман: Все повече търговци приемат директно разплащане с виртуалната валута биткойн

Първи август е критична дата за най-известната дигитална валута в света - биткойна. Тогава се очаква неговото "разцепване" на две, заради което в последните седмици наблюдаваме огромни колебания в цената. В същото време иновативни компании пускат все повече и по-сложни продукти, обвързващи традиционните финансови операции с дигиталните валути.

За по-малко от две седмици биткойнът поскъпна до 3 000 долара и след това цената му се срина. С наближаването на критичната дата 1-и август тя се възстанови. Най-сериозният фактор за огромните колебания е въвеждането новата платформа, която би позволила по-бързата обработка на данните, обясни пред "Хоризонт" Чарлз Хайтър, който е съосновател на един от водещите британски сайтове за търговия с дигитални валути:

Може би балансът ще е някъде по средата. Светът на криптовалутите вече съществува и това, което виждаме е, че много от традиционните финансови институции се възползват от неговите възможности и предимствата, включително и в техническо отношение. Основата на криптовалутите вече се използва и от някои конвенционални платформи. Със сигурност ще виждаме комбинация от двете индустрии.

За да заработи успешно новата платформа, около 80 % от потребителите трябва да приемат нововъведението. Основната съпротива е от страна на т.нар. "копачи", които успяват да генерират дигиталната валута чрез софтуерен процес. Сложността на този процес, станал популярен като "копаене", се увеличава на всеки две седмици. Освен това количеството на биткойните е ограничено до 21 милиона, а до момента са създадени над 18 милиона. Копачите печелят и от цената, и от високите такси. Заради забавянето на обработката и големите количества обаче брокерите недоволстват, защото може да мине седмица, преди сделката да е потвърдена. Гарик Хайлман от Центъра за алтернативни финанси в Кембридж е категоричен, че пазарът е виждал и друг път "разцепване" на водещи криптовалути:

Биткойнът е сравнително малка валута, ако я сравнявате с традиционните национални валути като еврото, долара и паунда. Той няма чак такова обращение в търговията, което да държи цените му стабилни, което означава, че със сравнително малко действие може да се постигне доста голяма ценова разлика за самите биткойни. Освен това има определени хора и институции, които държат голямо количество от тази валута, което означава, че те само с едно свое действие могат да съзадат сериозни колебания. Фактор за колебливостта в цената също е слабо развитият към момента пазар и липсата на достатъчно инфраструктура. Това е сравнително "млада" валута, а резките промени в цената са типични в подобни случаи.  
 

Заради тежката икономическа ситуация и политическата криза, хората във Венецуела все повече търсят възможности за придобиване на дигиталната валута биткойн, коментира още Гарик Хайлман. По думите му, заради възможностите с криптовалутата да се пазарува навсякъде по света, хората търсят спасение от нищетата и бърз начин за забогатяване:
Мисля, че биткойнът се състезава с всички, и с традиционните валути и с националните. Има все повече доклади, че тази криптовалута е много добра алтернатива на местните валути в развиващите се държави.  Пример затова е Венецуела. Знаете, че там икономиката потъва непрекъснато и има много сериозни политически предизвикателства. В същото време интересът към биткойнът като валута сред местните хора расте непрекъснато.

Все повече търговци приемат директно биткойни, посочи Хайлман:

Например в Лондон се появи много изискана галерия, в който приемат директно биткойни. Причината е, че повечето хора, които притежават много от криптовалутата, са доста богати и са склонни да плащат за скъпи покупки. Плащайки ги в биткойни, търговецът може да спечели от курса при покачване на цената на криптовалутата. Също така в момента биткойнът е доста скъп, така че има много нови милионери, които биха искали да инвестират пари в изкуство, но могат да го направят единствено чрез тази дигитална валута. Биткойнът също дава платформа да се правят много големи транзакции сравнително евтино, защото при големи суми, плащани в традиционните валути, таксите са много високи.

Още за виртуалната валута можете да научите в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира пред БНР политологът Милен Желев. Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57