Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска Германия да екстрадира Адил Йоксюз заради ролята му в опита за преврат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция изпрати дипломатическа нота до Германия настояваща за екстрадиране на Адил Йоксюз, когото властите в южната ни съседка наричат имама на Гюлен във ВВС и смятат за ключова фигура в миналогодишния опит за преврат.

Според обвиненията на турските власти, въпреки че самият той е цивилен, Адил Йоксюз е координаторът на движението на проповедника Фетуллах Гюлен във Военновъздушните сили на Турция.

Йоксюз е бил преподавател по теология в непретенциозен университет. Въпреки това той си е позволявал да пътува до Великобритания, Южна Африка и няколко пъти през миналата година до Съединените щати, където Гюлен живее в изгнание от 1999 г. От Америка в Турция Йоксюз се връща само два дни преди опита за преврат на 15 юли миналата година. На следващата сутрин той е задържан в близост до военна база край Анкара заедно с няколко войници. Освободен е два дни по-късно, защото не попада сред главните заподозрени с пагони. От 21 юли 2016 г. се смята за безследно изчезнал.

Според публикации в турския печат той е успял да замине през черноморското пристанище Самсун към Грузия или Киргизстан или към Германия – твърди се, че е бил видян във Франкфурт и Улм.

Искането на турското правителство към Германия за екстрадиция идва в момент, в който напрежението в двустранните отношения изглежда e овладяно. Но най-вероятно, ако той е получил политическо убежище, отговорът на Берлин ще бъде отрицателен.

В рамките на една седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че подобрение на двустранните връзки ще се случи след парламентарните избори в Германия на 24 септември. Външният министър Мевлют Чавушоглу потвърди, че на депутати от Бундестага в крайна сметка ще бъде разрешено да посетят германските военни във военновъздушната база в Коня.

Отношенията между двете страни се обтегнаха от кампанията за референдум за засилване на президентските правомощия в Турция насам. Германия има важно значение за турската икономика като дестинация за износ, източник на инвестиции и страната, от която най-голям брой туристи – около 4 млн. души годишно – посещават Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция арестува петима бойци на "Ислямска държава", планирали атентат в Истанбул

Турските сили за сигурност задържаха петима бойци от групировката "Ислямска държава", които са планирали да извършат атентат в Истанбул. За ареста съобщи валийството на северния окръг Самсун, където бяха задържани терористите, цитирано от вестник..

публикувано на 16.08.17 в 18:09

Руският гражданин, задържан в Турция, подготвял атаки срещу базата "Инджирлик" и алевитското малцинство

Руският гражданин, задържан в Турция за подготвяна атака срещу американски самолет в района на базата "Инджирлик", е планирал нападение и срещу организация на алевитското религиозно малцинство. Ренат Бакиев е роден в Татарстан и е бил обучаван от..

публикувано на 11.08.17 в 19:06

Бинали Йълдъръм: Турция взема необходимите мерки по границата със сирийската провинция Идлиб

Турция взема необходими мерки по границата си със Сирия, в района на провинция Идлиб, обяви турският премиер Бинали Йълдъръм , цитиран от Ройтерс. Турция споделя 150-километрова граница със Сирия в района на провинцията, в която джихадисти контролират..

публикувано на 11.08.17 в 15:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнасяне на Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще..

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните,..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40