Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалища недоволстват от липса на внимание от страна на съсловната оранизация и несправеливо разпределение на средства

Снимка: Радио ВИДИН
Читалище "Пробуждане 1907" в плевенското село Тученица се готви да отбележи 110 години от своето създаване. Празникът ще събере хора от цялата страна на 1-и септември. Настоятелството обаче е взело решение да напусне Съюза на народните читалища. Секретарят на институцията Симеонка Илиева казва, че те не са единствени:

Засега знам за три – нашето читалище, читалището в Бохот и Бръшляница. Просто отказваме да плащаме членски внос, защото смятаме, че не редно Съюзът на народните читалища, който нищо не прави за българските читалища, който има бюджет, държавна субсидия, допълнително да му се плащат още по 12 лева от читалище. Не е в това въпросът. Става въпрос, че ние на практика не усещаме, че го има този съюз.

Илиева обясни и какви проблеми още има:

Истината е, че мен специално много ме дразни, че всички читалища се повеждат под един знаменател. Последният случай беше например при разпределението на общинската субсидия – 15 хиляди не са кол знае колко, те бяха с решение на общинския съвет за читалищата в малките населени места, което е чудесно. Но не може едно читалище, което не се отваря и едно читалище, което се чуди как да свърже двата края  и има няколко състава, да получава една и съща сума.

Според секретаря на читалището в село Тученица има много институции, които отчитат фиктивна дейност:

Въпросът е, е се предават много фалшиви отчети. Аз нямам представа дали се правят проверки дали това, което е написано в отчетите, действително се оправи, но аз смятам че от общината все пак имат поглед върху дейността на читалищата – кои работят, кои не работят.

Агенцията за държавна финансова инспекция все още не е оповестила резултати от проверките на читалища по сигнал от Община Плевен. Сигналът подаде кметът Георг Спартански, който е посочил установени нарушения в местни читалища за периода 2015-2016. Те са свързани с неправомерно изразходване на държавната субсидия. Спартански каза:

То имаше и преди това комисия, но нищо не свършиха в предходни години. Няма да лишаваме нито едно читалище от правото да сключи нов договор за собственост на общинската сграда, която ползва. Но всички читалища , за които са установени нередности по преотдаване, в договора е казано, че не могат да ги преотдават и понеже са ги преотдавали масово и то години наред, в следващите договори ще предложа на Общинския съвет да бъдат едногодишни за читалищата с нарушения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Повече гранични полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49